• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό

 • A-
 • A+

Στο τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθούν οι παραδοχές (ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ.) βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί περί τους 100 πλειστηριασμούς πανελλαδικά.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συμβολαιογραφικών συλλόγων σε όλη τη χώρα για τον μέλλον της αποχής τους.

Οι τράπεζες, πάντως, έχουν θέσει στόχο να ανακτήσουν περί τα 10,5 δισ. ευρώ από το στεγαστικό και επιχειρηματικό «προβληματικό» χαρτοφυλάκιο εντός του 2018 με τη διεξαγωγή πλειστηριασμών που αφορούν 18.000 ακίνητα, εκ των οποίων το 60% στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα στην καταγγελία όλων των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, ώστε να δρομολογήσουν στη συνέχεια τις διαδικασίες πλειστηριασμού.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι να εντοπίσουν, με τη βοήθεια εξειδικευμένων ξένων εταιρειών, μεγαλοοφειλέτες που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις στο εξωτερικό και χρέη προς άπαντες στην Ελλάδα και δεν έχουν επιδείξει καμία διάθεση συνεργασίας με τις τράπεζες.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες η πληροφορία ότι οι έρευνες των «ντετέκτιβ» απέδωσαν τους πρώτους καρπούς σε 4-5 περιπτώσεις πλούσιων δανειοληπτών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να εμφανιστούν στο «γκισέ» των ελληνικών τραπεζών.

Κι αυτό γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την προοπτική να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού με βάση τον κανονισμό 655/2014 της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento», οι τράπεζες με αυτό τον τρόπο έχουν εντοπίσει στο εξωτερικό μεγάλες περιουσίες των Ψυχάρη, Αθανασούλη και των αδερφών Μαρινόπουλου.

Μάλιστα στις περιπτώσεις που κάποια τράπεζα είχε κάνει στο παρελθόν «κούρεμα» οφειλής και τώρα… εντόπισε «κρυμμένα» περιουσιακά στοιχεία, τότε το αρχικό χρέος «αναβιώνει».

Πιστωτές

Αυτό ωστόσο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αν άλλοι πιστωτές (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι), που έχουν έννομο συμφέρον, ζητήσουν εισαγγελική παρέμβαση ώστε, με βάση τα νέα δεδομένα, να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι έρευνες των τραπεζών για περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό δεν είναι κάτι νέο, αλλά διεξήχθησαν με μυστικότητα ώστε να υπάρξει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Οπως αναφέρουν γνώστες της τραπεζικής αγοράς, ο κανονισμός 655/2014 της Ε.Ε. «έλυσε» τα χέρια των νομικών υπηρεσιών.

Ωστόσο υπάρχουν και οι πιο… καχύποπτοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι διαρροές προς τον Τύπο εξυπηρετούν και την επικοινωνιακή στρατηγική των τραπεζών που θέλουν να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι «κυνηγούν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ετσι ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι θα «ξεχαστούν» οι ευθύνες των τραπεζικών διοικήσεων σε ό,τι αφορά τα… κριτήρια χορήγησης κάποιων επιχειρηματικών δανείων.

Βέβαια η εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τράπεζες στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, έχει άμεση σχέση με τον ασφυκτικό έλεγχο του SSM που «ξεσκονίζει» τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ακόμα και αυτά που είναι ενήμερα, αυτά δηλαδή που εξυπηρετούνται κανονικά.

Αλλωστε η τύχη των διοικήσεων κρίνεται εν πολλοίς και από την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 64,6 δισ. ευρώ (από 108,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016) στο τέλος του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δανειολήπτη που δυνητικά μπορεί να υπαχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η διατραπεζική πλατφόρμα. Αυτό...
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
Τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών αναμένει η κυβέρνηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ● Θα υπαχθούν περίπου το 80% των «κόκκινων»...
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
Σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια υπαγωγής: η αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, λογιστικό υπόλοιπο δανείου...
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
Με αφορμή τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη για παράταση του νόμου Κατσέλη, η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι οι φορολογούμενοι μπορεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις τράπεζες ●Ουδέποτε υπήρξε δήλωση του...
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
Την πρόταση των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο. Σημείο αιχμής το όριο προστασίας,...
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας