• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 20.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 14.0°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.8°C
  0 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.9°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.7°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 19.9°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.5°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  62%

«Κόλλησε» στο Πρωτοδικείο η... αυστριακή εξυγίανση

 • A-
 • A+

Την τυπική επικύρωση της συμφωνίας της Mamidoil - Jetoil με την αυστριακή Cetracore Energy, που προτίθεται να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο, περιμένουν εναγωνίως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι καθυστερήσεις θα θέσουν εν αμφιβόλω το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων.

Η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Mamidoil - Jetoil έχει «κολλήσει» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και παρουσιάστηκε η συμφωνία για το άρθρο 106Β και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της εταιρείας που εκπροσωπεί το σύνολο του προσωπικού, όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, εκεί «ακούσαμε επίσημα πλέον για το μέλλον της εταιρείας τη δέσμευση του επενδυτή για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα μας και τη δήλωσή του για περαιτέρω επενδύσεις στην εταιρεία, που σημαίνει προσλήψεις προσωπικού, επενδύσεις στην ελληνική αγορά με τη δημιουργία νέων πρατηρίων.

Ενα μέλλον το οποίο ζητάμε και ζητούσαμε τόσο καιρό». Οπως σημειώνουν μάλιστα, η οικονομική πρόταση των Αυστριακών, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, έγινε αποδεκτή από τις τράπεζες, την εταιρεία, την πλειοψηφία των πιστωτών.

Η συμφωνία διάσωσης προβλέπει την είσοδο της Cetracore ως στρατηγικού επενδυτή, καταβάλλοντας περισσότερα από 111 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Jetoil και αποτελεί το πρώτο στρατηγικό βήμα των Αυστριακών στα Βαλκάνια.

Με δεδομένο πως η Cetracore έχει εξασφαλίσει την έγκριση του 65% των πιστωτών, όταν το άρθρο 106Β απαιτεί τη συναίνεση του 50%+1, καθίσταται σαφές πως το εγχείρημα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό τεστ για την ουσιαστική εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στην επενδυτική κοινότητα.

Οι θέσεις εργασίας

Το πόσο σοβαρή είναι η πρόταση των Αυστριακών επενδυτών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όχι μόνο υλοποιεί τη δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά ο νέος επενδυτής έχει καταβάλει ήδη 1,4 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση λειτουργίας της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας), παρά το γεγονός ότι δεν έχει επικυρωθεί τυπικά η συμφωνία.

Ωστόσο, η ενδιάμεση χρηματοδότηση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του επενδυτή και των τραπεζών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

«Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης εγκυμονεί κινδύνους για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, για την επένδυση και συνεπώς και για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων» τονίζουν οι εργαζόμενοι που προσπαθούν, παρά τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία, να την κρατήσουν «ζωντανή» αλλά και να «καλύψουμε τα καθημερινά μας έξοδα ως οικογενειάρχες και να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό, σε μια εποχή απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και ουκ ολίγων περιπτώσεων «πλούσιων αφεντικών προβληματικών επιχειρήσεων», είναι ότι αυτά τα κρίσιμα τρία χρόνια κακής ψυχολογίας, πίεσης και προβλημάτων αρωγός στην προσπάθεια υποστήριξης των εργαζομένων που είχαν ανάγκη ήταν η διοίκηση της εταιρείας.

Δέσμευση

«Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρονών έχουν έρθει διάφοροι επενδυτές και έχουν ενδιαφερθεί για την εταιρεία μας. Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν προχώρησε διότι είτε το τίμημα ήταν μικρό και δεν γινόταν αποδεκτό από τις τράπεζες, είτε δεν ήθελαν τους εργαζόμενους, πάρα μονό τα “σίδερα” της εγκατάστασης» αναφέρουν οι εργαζόμενοι υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη θέση ήταν αντίθετη και η διοίκηση καθώς η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί δέσμευση του Νίκου Μαμιδάκη.

Μάλιστα, στο ίδιο δύσκολο χρονικό διάστημα υπέγραψαν την καλύτερη επιχειρησιακή σύμβαση και λάμβαναν «έναντι» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, παρά την αδυναμία πληρωμών από την εργοδοσία.

«Στηρίξαμε την εταιρεία στα δύσκολα, διαβλέποντας την προοπτική για ένα ευοίωνο μέλλον και πλέον με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους επενδυτές, όχι μόνο υπάρχει, αλλά αναπτύσσεται περαιτέρω» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Θεμελιώτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Επιχειρησιακού Σωματείου Jetoil.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, πέρα από άλλα ψευδή και συκοφαντικά που περιέχει η ανακοίνωση της αστυνομίας, εστιάζει στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε σκοπούμενη διαρροή...
Εξώδικο εργαζομένων στην Kavala Oil εναντίον εξωφρενικού ψεύδους της αστυνομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτονώνεται η ένταση στα Πετρέλαια Καβάλας
Προηγήθηκε πρωτοφανής αστυνομική εισβολή με εντολή της εταιρείας Energean, προκειμένου να σπάσει η περιφρούρηση ασφαλείας που εφαρμόζουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι εναντίον του σχεδίου εργολαβοποίησης των...
Εκτονώνεται η ένταση στα Πετρέλαια Καβάλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γενναιοδωρία» μετά την κατακραυγή
Σε διάψευση των ισχυρισμών που «αναπτύσσονται σε διάφορα συνδικαλιστικά φυλλάδια» προχώρησε χθες η διοίκηση της Jumbo, δίνοντας τη δική της εκδοχή μακριά από «μικροπολιτικά παιχνίδια».
«Γενναιοδωρία» μετά την κατακραυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι
Ο Σύλλογος Εργαζομένων κάνει εκ νέου λόγο για ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ.
Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας