Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμπλοκή στον ΟΛΘ με τη ρωσική εγγυητική

Εμπλοκή στον ΟΛΘ με τη ρωσική εγγυητική

  • A-
  • A+

Το πλήγμα που υπέστησαν σε συμβολικό κυρίως επίπεδο -και πώς θα αντιστρέψουν το κλίμα- σκέφτονται περισσότερο οι επικεφαλής της κοινοπραξίας η οποία πρόκειται να αναλάβει τις τύχες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μετά το στραπάτσο της περασμένης Παρασκευής.

Η ακύρωση της υπογραφής για τη μεταφορά του 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. -που έγινε «απρόσμενα και απρόβλεπτα», όπως επισήμως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, επειδή η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την τράπεζα Promsvyazbanκ, εκδότρια της εγγυητικής επιστολής ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ- προκάλεσε έντονες ανησυχίες σχετικά με την ολοκλήρωση της παραχώρησης του λιμανιού.

Το αναπάντεχο της εξέλιξης ήταν ένα «διαδικαστικό γεγονός force mazeure (έκτακτης ανάγκης)», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Σωτήρης Θεοφάνης, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «η σχετική επιταγή θα επανεκδοθεί κανονικά και την Τρίτη πρόκειται να είναι στο σύστημα ώστε την Πέμπτη να υπογραφεί η παραχώρηση των μετοχών».

Οι φήμες

Το χειρότερο για την κοινοπραξία South East Gateway Thessaloniki (Diep – CMA – Belterra) είναι πως η εξέλιξη φάνηκε να επιβεβαιώνει τις φήμες που μετ’ επιτάσεως κυκλοφορούσαν ότι υπήρχε ζήτημα με τα οικονομικά, φήμες που εντάθηκαν μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ που είχε πει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές».

Αλλά και στην κυβέρνηση η έκπληξη ήταν πολύ δυσάρεστη, αρκεί να αναφέρουμε πως λίγες ώρες πριν από την αναβολή της διαδικασίας ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωνε εμφατικά ότι «διαψεύδονται γι’ άλλη μία φορά οι Κασσάνδρες... Η διαδικασία ολοκληρώνεται και πραγματικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης περνά σε μια καινούργια περίοδο».

Στο παρασκήνιο, και μετά το αρχικό σοκ, υπήρχαν κύκλοι της κοινοπραξίας που επέμειναν αρχικά ότι η υπογραφή μπορούσε να γίνει κανονικά, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει εγγυητική επιστολή 20 εκατομμυρίων και το Δημόσιο ήταν καλυμμένο αφού η επιταγή είχε εκδοθεί από κυπριακά brands.

Τελικά επικράτησαν όμως σκέψεις που σημείωναν ότι θα μπορούσε να τεθεί θέμα ακυρότητας, πράγμα που θα οδηγούσε σε περιπλοκή της υπόθεσης.

Η μεταφορά της ημερομηνίας υπογραφής κατά μία εβδομάδα θεωρείται από παράγοντες της αγοράς «τεχνικά δικαιολογημένη, εφόσον οι λόγοι είναι αυτοί που γνωρίζουμε».

Οσο για το περιορισμένο της παράτασης, οι ίδιοι σημειώνουν ότι έγινε «για να προλάβουν να ετοιμαστούν αν χρειαστεί οι Αραβες της Dubai, αφού οι εγγυητικές επιστολές για τον πρώτο και τον δεύτερο του διαγωνισμού λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου».

Χαμηλοί τόνοι

Επισήμως η αντιπολίτευση κράτησε χαμηλούς τόνους και αφέθηκαν μεσαία στελέχη να κάνουν σχόλια όπως αυτό του Θεσσαλονικιού πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Στράτου Σιμόπουλου, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε ότι «όποιοι δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά γνωρίζουμε ότι ακόμη και σε συμβάσεις πολύ μικρότερου ύψους και σημασίας υπάρχουν προβλέψεις για την αξιολόγηση των τραπεζών που θα εκδώσουν τις εγγυητικές», ξεχνώντας όμως ή μη γνωρίζοντας ότι:

α) υπήρχε σαφής όρος στη σύμβαση για εγγυητική επιστολή από αξιολογημένη τράπεζα και
β) η μέθοδος που υλοποιήθηκε ήταν αποτέλεσμα της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ το 2014, προκήρυξη η οποία ήταν βασικό αν όχι αποκλειστικό επιχείρημα των θεσμών προκειμένου να συμπεριλάβουν την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ Α.Ε. στις «ανελαστικές» μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Σε άλλη ανάρτησή του μία μέρα πριν από την ορισμένη για τις υπογραφές ο κ. Σιμόπουλος αναρωτιόταν μεταξύ άλλων αν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν τύψεις επειδή «συμμετείχαν στην ακύρωση πριν από 10 χρόνια ανάλογης προσπάθειας, κάτω από καλύτερες συνθήκες»· μόνο που η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην εταιρεία Hutsinson το 2008 δεν ματαιώθηκε εξαιτίας των κινητοποιήσεων, αλλά εξαιτίας της υπαναχώρησης της εταιρείας που είχε και αποτέλεσμα να καταπέσει η εγγυητική της.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ
Σε αναζήτηση μιας ρεαλιστικής αποτίμησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιχειρούμε να βρούμε μια τιμή πώλησης σύμφωνα με τη λογική που αποδέχτηκε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ήδη ορίσει από την πώληση του ΟΛΘ ότι...
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΘ: σε «ομηρία» η παλιά διοίκηση
Πολλαπλά σοβαρά ερωτήματα γεννήθηκαν χθες στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ Α.Ε. Οι νέοι ιδιοκτήτες και η νέα διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε μια ενέργεια που μόνο...
ΟΛΘ: σε «ομηρία» η παλιά διοίκηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρή κριτική από τους νέους ιδιοκτήτες του ΟΛΘ
Με σφοδρή επίθεση στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, για τις θέσεις που έχει εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, στο ΤΑΙΠΕΔ, για απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και...
Αυστηρή κριτική από τους νέους ιδιοκτήτες του ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από σήμερα σε... ξένα χέρια
Από τις 11 σήμερα το πρωί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν ανήκει πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο. Με το άνοιγμα του ελληνικού Χρηματιστηρίου παίχθηκε η τελευταία και απολύτως τυπική πράξη μεταβίβασης των μετοχών...
Από σήμερα σε... ξένα χέρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξώδικα για το «αντάρτικο» στο Δ.Σ. του ΟΛΘ
Το ιδιόμορφο «αντάρτικο» που έχει κηρύξει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κατέληξε χθες στο πρωτοφανές γεγονός της επίδοσης εξωδίκων από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ προς το Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε....
Εξώδικα για το «αντάρτικο» στο Δ.Σ. του ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο υπογράφεται η σύμβαση για τον ΟΛΘ
Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την κοινοπραξία που θα αποκτήσει το 67% του λιμανιού της πόλης, ενώ ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη στην Επιτροπή...
Το Σάββατο υπογράφεται η σύμβαση για τον ΟΛΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας