Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτο τεστ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Το πινάκιο των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνει 10 ακίνητα, ωστόσο μόνο η κατοικία στην Κηφισιά θα βγει στο σφυρί, καθώς 8 ακίνητα βρίσκονται σε πόλεις όπου συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρώτο τεστ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

  • A-
  • A+

Στο πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας σήμερα, καθώς από την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξαρτάται η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο. Εν αρχή λοιπόν, μία διώροφη μεζονέτα στην Κηφισιά, στη θέση Κοκκιναρά, με τιμή εκκίνησης 718.915 ευρώ (εμπορική αξία), ιδιοκτήτρια της οποίας φέρεται να είναι η σύζυγος εμπλεκόμενου στην υπόθεση με τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το 1999.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, εμβαδού 300 τ.μ. με δύο θέσεις πάρκινγκ είχε αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο που είχε χορηγηθεί από την Eurobank -σύμφωνα με πληροφορίες περί το 2008- και βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση, καθώς δεν έχει πληρωθεί καμία δόση από το 2013 μέχρι σήμερα και η συνολική οφειλή ανέρχεται σε 1,23 εκατ. ευρώ.

Προφανώς λοιπόν δεν πρόκειται για «λαϊκή» κατοικία, ούτε για ακίνητο εμπορικής αξίας μικρότερης των 300.000 ευρώ καθώς οι τράπεζες έχουν διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», όλοι εκείνοι που μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι τις προστατευτικές διατάξεις και αρνούνται να έρθουν σε οποιουδήποτε είδους συνεννόηση με την τράπεζα.

«Δεν πρόκειται να βγάλουμε στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη» διαβεβαιώνουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζοντας ότι πέραν της κοινωνικής κατακραυγής που δεν επιθυμούν να εισπράξουν, ούτε με αμιγώς οικονομικούς όρους έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά έχει διαμηνύσει ότι η πρώτη κατοικία εκείνων που βρίσκονται σε αντικειμενική δυσκολία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων θα προστατευθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, είναι η βελτίωση του νόμου Κατσέλη (Σταθάκη) ώστε να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στον νόμο, δημιουργώντας προσκόμματα στους έχοντες πραγματική ανάγκη προστασίας, αλλά και να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων που κρατάει σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για 100.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές με «κόκκινα δάνεια» μεγαλύτερα των 20 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 25% όσων έχουν στεγαστικό δάνειο και περίπου 15% εκείνων που έχουν πάρει επιχειρηματικά.

Εκτιμάται ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα θορυβήσει πολλούς που θα σπεύσουν -κυρίως με τη νέα χρονιά- να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους και πολλά «κόκκινα» δάνεια θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται ως διά μαγείας. «Υπάρχουν μεγάλα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια για τα οποία παρακαλάμε τον δανειολήπτη να καταβάλει δόση των 100 -200 ευρώ, και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Πηγές αναφέρουν ότι ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες τη διεξαγωγή περί των 2.000 πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ώστε να υπάρχει ένα σημαντικό «δείγμα» εν όψει των stress test που θα ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

• Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο που θα αρχίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καλεί η ΛΑΕ, τονίζοντας ότι δεν αφορά τον πλειστηριασμό αυτού καθ’ εαυτού του συγκεκριμένο ακινήτου (σ.σ. τη μεζονέτα στην Κηφισιά), καθώς όπως υπογραμμίζει η διαδικασία «μπορεί να αρχίζει με μεγάλα ακίνητα για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας αλλά στην πραγματικότητα έχει αποκλειστικό στόχο την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας με αδιαφανείς και ταχύρρυθμες διαδικασίες κατ’ απαίτηση των δανειστών».

Κακοπληρωτές

Οι τράπεζες εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια αναγνωρίζουν ότι έχουν «πελάτες» που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πολύ λίγα έκαναν ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα έδειξαν πολύ μικρή ανταπόκριση στα αιτήματα δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία για ρύθμιση δανείων, ακόμα κι αν επρόκειτο για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά κ.λπ.) με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα, χωρίς να παραγνωρίζεται το βασικό πρόβλημα που ήταν η πρωτοφανής οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008. Αυτούς τους «ταπεινούς» δανειολήπτες συνεχίζουν να κυνηγούν οι εισπρακτικές εταιρείες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
Σε λιγότερους πλειστηριασμούς θα προχωρήσουν οι τράπεζες γεγονός που οφείλεται είτε στο ότι έγιναν πολλές ρυθμίσεις, είτε ότι γίνεται από τις τράπεζες αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων τους.
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δανειολήπτη που δυνητικά μπορεί να υπαχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η διατραπεζική πλατφόρμα. Αυτό...
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή των εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ●...
Νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
​Το σενάριο αυστηροποίησης των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, όταν και λήγει ο νόμος Κατσέλη, φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές δεν...
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό
​Στο τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθούν οι παραδοχές (ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ.) βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν,...
Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα τέλη Ιουνίου η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία
Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσουν να βγαίνουν σταδιακά τα ακίνητα που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς. Κύκλοι της τράπεζας διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για ακίνητα που «πέρασαν»...
Στα τέλη Ιουνίου η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας