• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 11.9°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 5.0°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 5.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.5°C / 8.8°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 11.0°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 6.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  2 BF
  73%

Εργασιακά, συντάξεις, ασφαλιστικό και ενέργεια τα θέματα στην ατζέντα

EUROKINISSI

Στο φουλ οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση

 • A-
 • A+

Επανεκκίνησαν σήμερα οι συζητήσεις με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση και το ενδιαφέρον του υπουργείου Εργασίας έχει μετατοπιστεί στα ανοικτά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στα εργασιακά το μέτωπο που παραμένει ανοικτό είναι αυτό της κήρυξης απεργιών. Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου τα πρωτοβάθμια σωματεία για να λάβουν απόφαση απεργιακής κινητοποίησης θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία του 50%+1. Οχι όμως των παρισταμένων, αλλά των οικονομικά τακτοποιημένων μελών!

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι για τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία να ισχύει η εξής ρύθμιση «για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας».

Πάντως καμία απολύτως αλλαγή δεν επέρχεται στον τρόπο κήρυξης των απεργιών από δευτεροβάθμιες (ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες (ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ούτε βέβαια αναμένεται να αλλάξει κάτι στους χρόνους προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Το καυτό, για τους νεοφιλελεύθερης λογικής εκπροσώπους των δανειστών μας, θέμα της Διαιτησίας δεν αναμένεται να συζητηθεί καθώς η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να συντάξει μελέτη, την οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

Ο λόγος που «καίγονται» βέβαια είναι η μονομερής προσφυγή από την πλευρά των εργατικών συνδικάτων (κάτι που είχε περάσει ο συνταγματολόγος Α. Λοβέρδος αλλά στη συνέχεια κρίθηκε αντισυνταγματικό!). Μέσω αυτού του μέτρου (της κατάργησης δηλαδή της μονομερούς προσφυγής) ουσιαστικά η εργοδοτική πλευρά, εφόσον δεν επιθυμεί την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας αυτή δεν θα καθίσταται δυνατή. Επ’ αυτού μένει να καθοριστεί η ανεξάρτητη αρχή που θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη.

Αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση εκείνο που καίει τους δανειστές είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων (αφού μέσω αυτού θα μειωθούν όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις). Σύμφωνα με πληροφορίες (η Κυβέρνηση κρατά τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού ως επτασφράγιστο μυστικό) έχει επανυπολογιστεί σχεδόν το 70% των συντάξεων.

Από την άλλη αναμένεται να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο θέμα της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών (έως 120 δόσεις μόνο για όσους χρωστούν από 20.000-50.000 ευρώ). Εκεί που υπάρχει κάθετη διαφωνία είναι, τέλος, στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κοντά σε συμφωνία για τα ενεργειακά

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

Με «ενέργεια» ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών. Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στα ενεργειακά ζητήματα ώς το Σάββατο, ενώ χθες υπήρξε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Συνεργάτης του, με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», τόνισε ότι έχουν προηγηθεί συναντήσεις αλλά και απευθείας επικοινωνίες με την DG Comp που εστιάζονται σε δύο τομείς:

▪ Την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%, όπου επιτεύχθηκε αρχική συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις περιπτώσεις της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Σε καλό κλίμα προχωρά η συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια. Καθοριστικό στοιχείο των συζητήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και τα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις-κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα.

▪ Την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από 1η Ιανουαρίου 2018 που θα συνδυαστεί με αναδιάταξη των εταιρειών διάθεσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία όμως θα διασφαλίζει την ισχυρή παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος το ενιαίο πακέτο για αξιολόγηση, χρέος και πλαίσιο εποπτείας
​Συνολική συμφωνία για 4η αξιολόγηση, χρέος και μεταμνημνονιακό πλαίσιο εποπτείας θα επιδιώξουν κυβέρνηση - δανειστές στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θεωρείται από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον το απόλυτο...
Στόχος το ενιαίο πακέτο για αξιολόγηση, χρέος και πλαίσιο εποπτείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Ανοιχτό είναι το σενάριο να υπάρξει νέα παράταση στη μείωση των αντικειμενικών τιμών, αφού ο χρόνος μέχρι την εφαρμογή του μέτρου τον Μάρτιο είναι ελάχιστος και η εξίσωση με τις εμπορικές αξίες εξαιρετικά...
Καθυστερούν οι νέες αντικειμενικές αξίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»
Για τουλάχιστον οκτώ ώρες θα είναι σήμερα κλεισμένο μέσα στο «Χίλτον» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές. Θα συζητήσουν μεταξύ άλλων: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια,...
Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλάφησαν τις «γκρίζες ζώνες»
Aναγνωριστική ήταν η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τα δύσκολα σημεία της οποία ψηλάφισαν οι δύο πλευρές. Οι...
Ψηλάφησαν τις «γκρίζες ζώνες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το νέο πλαίσιο για κήρυξη απεργιών
Με ίδια διατύπωση αναμένεται να κατατεθεί το νέο πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την άλλη, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι διατάξεις που προβλέπουν πλειστηριασμούς ακινήτων...
Στη Βουλή το νέο πλαίσιο για κήρυξη απεργιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
«Ανοίγει» σήμερα η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να έχουν λάβει τη θέση τους. Παρότι σήμερα κυριαρχούν τα δημοσιονομικά, θεωρείται βέβαιο ότι πάλι στο επίκεντρο...
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας