• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  5 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  5 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 17.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  5 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.7°C
  5 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  4 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%

Από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 15,4% της αξίας του, ενώ οι τράπεζες σχεδόν 50%

ΕUROKINISSI

11 δισ. εξαϋλώθηκαν στο Χρηματιστήριο

 • A-
 • A+

Το μεγαλύτερο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στην Ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις ημέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τα ξένα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί στην αγορά της Αθήνας να εγκαταλείπουν άρον άρον τις θέσεις τους, οδηγώντας στα όρια των αντοχών του το χρηματιστηριακό σύστημα.

Η μετεκλογική ψυχολογία, που διαμορφώνουν με τις πωλήσεις πανικού τα κάθε λογής hedge funds στην κεφαλαιαγορά και τα ομόλογα, δεν μοιάζει σε τίποτα με το κλίμα προσδοκιών που έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη της διακυβέρνησης από μια αριστερή κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό οικονομικής πολιτικής, που προτίθεται να ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πολλές από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου στις τράπεζες και να επιδιώξει μείωση του χρέους, αναδεικνύεται σε κόκκινο πανί για τις περιβόητες αγορές, οι οποίες πλέον έχουν εξαπολύσει ανοιχτά την αναμενόμενη επίθεσή τους προς τη νέα κυβέρνηση.

Στην αγορά ομολόγων

Επίθεση που αποτυπώθηκε πρώτα από όλα στη χειραγωγούμενη -λόγω των χαμηλών συναλλαγών- αγορά ομολόγων, όπου χθες η απόδοση του δεκαετούς εκτινάχθηκε στο 10,7% ενώ των τριετών στο 16,6%, με τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου να ξεπερνά τις 1.000 μονάδες βάσης. Πρόκειται για αποδόσεις που σύμφωνα με αναλυτές «αντικατοπτρίζουν το αυξημένο ρίσκο χρεοκοπίας» και την πίεση των αγορών στην κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, όμως το πιο σοβαρό πρακτικό πρόβλημα που προκαλούν είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων. Την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων ακολούθησε η ανοιχτή προειδοποίηση για υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος σε έκθεσή του αναφέρει ότι «κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υπερασπίζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών», απειλώντας ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης «Β/Β» αν κολλήσουν οι διαπραγματεύσεις και ανακύψουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους. Η S&P τοποθέτησε την αξιολόγηση «Β» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative).

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν χθες τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πτώση όλων των εποχών, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 13,7% στον απόηχο των εξαγγελιών περί ακύρωσης της ιδιωτικοποίησής της, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 9,24% στις 711,13 μονάδες.

Μέσα σε... καταρρακτώδεις συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 114 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δείκτης κατέρρευσε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 26,67%. Οι μετοχές της Πειραιώς «κλείδωσαν» στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πτώσης (-30%), ενώ Εθνική, Alpha και Eurobank βυθίστηκαν κατά 26-27%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα ο τραπεζικός κλάδος ήταν στις 29 Νοεμβρίου 1985, όταν είχε κλείσει με πτώση 32,46%, λίγες μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής κατά 15% από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη φορά μεγάλοι πωλητές εμφανίζονται να είναι ξένα hedge funds που έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες τραπεζικών μετοχών και πλέον προχωρούν σε «ξεφόρτωμα» χωρίς να υπολογίζουν ζημιές, ενώ παράλληλα ανοίγουν θέσεις πώλησης στα παράγωγα «σορτάροντας» την αγορά.

Από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές μέχρι σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 15,4% της αξίας του, ενώ οι τράπεζες σχεδόν 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου εξαϋλώθηκαν σε τρεις ημέρες περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να προέρχεται από τις τράπεζες.

Οι τράπεζες

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει συμπιεστεί σε μόλις 11 δισ. ευρώ έναντι των 20 δισ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή και των 30 δισ. ευρώ που έφτανε μετά τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου τον περασμένο Μάιο.

Τα κεφάλαια που εξανεμίζονται δεν είναι λογιστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι χρήματα που έχει δανειστεί ο ελληνικός λαός μέσω του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (από σύνολο 50 δισ. ευρώ το Ταμείο έχει «χάσει» περίπου 20 δισ. ευρώ λόγω της πτώσης των μετοχών), ενώ ένα πολύ μεγάλο τμήμα αντιστοιχεί στα κεφάλαια που τοποθέτησαν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές στις αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν το 2014 και το 2013 (περί τα 13 δισ. ευρώ) από τα οποία σήμερα καταγράφουν απώλειες μέχρι 70%. Μέρος τους επίσης είναι επενδύσεις ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρηματιών και ιδιωτών επενδυτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση των δανειστών, προορίζεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών....
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους
Η περίπτωση της «Μαρινόπουλος», αλλά και εκείνη της εταιρείας πετρελαιοειδών JΕΤΟΙL Mamidoil, όπως και εκατοντάδων άλλων μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων που προηγήθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016 ή θα...
Ντόμινο πτωχεύσεων-εφιάλτης για τους εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2015 για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια της οποίας επενδυτές και κερδοσκόποι είδαν και έζησαν κυριολεκτικά τα πάντα,...
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
Από την απαξιωτική αντιμετώπιση και την προεκλογική κινδυνολογία, ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει τώρα να θριαμβολογούν για το «φαινόμενο Τσίπρα» στην Ελλάδα και να καλλιεργούν...
«Ποντάρουν» ξανά στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλότοκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις για τις μικρομεσαίες
Στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και όχι στο προμοτάρισμα των μεγάλων επιχειρήσεων ή τη μονοκαλλιέργεια πολυεθνικών εστιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ανάκαμψη και την...
Χαμηλότοκα δάνεια χωρίς εγγυήσεις για τις μικρομεσαίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούμενο η σταθερότητα λένε τώρα οι αναλυτές
Προσδοκίες, ελπίδες, φόβοι και ανησυχίες για την επόμενη ημέρα, μετά την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., συμπυκνώνονται σε ένα συνονθύλευμα εκτιμήσεων από επιχειρηματίες, επενδυτές και αναλυτές, που από...
Ζητούμενο η σταθερότητα λένε τώρα οι αναλυτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας