• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%

Ψηλά ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων

 • A-
 • A+

Πολύ ψηλά θέτει η κυβέρνηση τον πήχη στις αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες την επόμενη χρονιά αναμένει συνολικά έσοδα 2,736 δισ. ευρώ, όταν το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 1,656 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,23 δισ. προέρχονται από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων εξακολουθεί να διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα στο 2018 από νέα προγράμματα 2,012 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, παρά τις «ανησυχίες» μικρής μερίδας συνδικαλιστών στον τομέα των συγκοινωνιών, δεν προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα σημειώνεται αόριστα ότι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών αλλά όταν θα συγκροτηθεί.

Εσοδα αναμένονται μόνον από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2011.

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, το Ταμείο κατέχει το 27,3% των μετοχών και τα αναμενόμενα έσοδα για το 2018 προϋπολογίζονται σε 64 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΥΑΘ διαχειρίζεται το 74,02% των μετοχών και τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2018 ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε πώληση μικρών μετοχικών πακέτων, αφού με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου η αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΔΑΠ ανέρχεται σε 166 εκατ. ευρώ και στην ΕΥΑΘ σε 116 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους επόμενους μήνες, με βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις του Προϋπολογισμού, θα αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Ελληνικό, ενώ παραμένουν αρκετά και σημαντικά «αγκάθια», όπως η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από το ΣτΕ και η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τους περιβαλλοντικούς όρους.

«Αγκάθι» το Ελληνικό

Στα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση του ακινήτου αναγράφεται το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην προκαταβολή που πρέπει να καταβάλει ο επενδυτικός όμιλος μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου από το Δημόσιο.

Τα μεγάλα έσοδα προβλέπονται από ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την παραχώρηση του 30% των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος».

Χρυσοφόρος παραμένει ο ΟΤΕ, αφού από την πώληση του 5% των μετοχών του το Δημόσιο αναμένει έσοδα 250 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2018 προβλέπονται έσοδα 613 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις που «έτρεξαν» αυτόν τον χρόνο, καθώς και άλλα 111,98 εκατ. ευρώ από προγράμματα των προηγούμενων ετών.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Υπερταμείου, έχει δεσπόζουσα θέση στο κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, αλλά οι αναφορές περιορίζονται σε θεσμικές δράσεις.

Στον τομέα της δημόσιας περιουσίας προβλέπεται η δημιουργία μητρώου, στο οποίο θα καταχωρίζονται επίσης οι αιγιαλοί και οι παραλίες, τα κληροδοτήματα και οι σχολάζουσες κληρονομιές.

Η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία αναλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μητρώου τιμών, που θα λαμβάνεται υπόψη και για τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων, όπου υπάρχουν πολλές «γκρίζες» ζώνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε... μικρό καλάθι οι ιδιωτικοποιήσεις
Στην πώληση του 30% των μετοχών του Δημοσίου στο «Ελ. Βενιζέλος» ποντάρει το ΤΑΙΠΕΔ για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους των ιδιωτικοποιήσεων του 2020. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Ταμείου,...
Σε... μικρό καλάθι οι ιδιωτικοποιήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τελευταία επέκτεινε την παρουσία της και στον τομέα της συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου...
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιζήτητη «νύφη» τα ΕΛ.ΠΕ.
Αλλοι δύο σοβαροί «παίκτες» από την αγορά ενέργειας, η αλγερινή Sonatrach και η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης CIEP Participations, συμπράττουν με τους δύο μεγάλους ομίλους που διεκδικούν το 50,1%...
Περιζήτητη «νύφη» τα ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου
«Ξεπαγώνει» ο διαγωνισμός για την 99ετή παραχώρηση του «Ξενία» και της ιαματικής πηγής στην Κύθνο, που είχε κριθεί άγονος τον περασμένο Ιούλιο, γιατί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η μοναδική προσφορά είχε...
Νέα κατάθεση φακέλων για το «Ξενία» της Κύθνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και η ΕΕΣΣΤΥ, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του 100% της ΕΕΣΣΤΥ, του φορέα...
Και η ΕΕΣΣΤΥ, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος η εξυγίανση των ΕΛΤΑ
Από τα ταχυδρομεία ξεκίνησαν οι αλλαγές στις διοικήσεις οργανισμών που υπάγονται στο Υπερταμείο, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ακολουθήσουν οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, ο ΟΑΣΑ με τις...
Μονόδρομος η εξυγίανση των ΕΛΤΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας