Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νόθευση του ανταγωνισμού στη διανομή Τύπου
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Νόθευση του ανταγωνισμού στη διανομή Τύπου

  • A-
  • A+

Συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού «με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό της λειτουργίας όλης της αγοράς διανομής Τύπου», διαπίστωσε μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) και στέλνει στην Ολομέλεια τη σχετική εισήγηση.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδώσει και τη γνωμοδότηση για τη μονοπωλιακή αγορά στη διανομή Τύπου, μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, όταν κατέρρευσε το πρακτορείο «Ευρώπη» αφήνοντας μοναδικό «παίκτη» στην αγορά το πρακτορείο «Αργος». 

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση, που αναφέρεται στη νόθευση του ανταγωνισμού την οποία διαπίστωσε μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα που αφορά το διάστημα 2001-2017, θα εξεταστεί στις 9 Ιανουαρίου 2018 από την Ολομέλεια της Επιτροπής. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας θα κληθούν, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας και οι εμπλεκόμενοι ώστε να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την έρευνα. 

Σύμφωνα με την εισήγηση, διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες διανομής «Αργος» και «Ευρώπη» (η τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης) λειτουργούσαν ως μία, καθώς ακολουθούσαν κοινή εμπορική πολιτική. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποδεικνύουν αντι-ανταγωνιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο πρακτορείων διανομής. 

Σύμφωνα με την εισήγηση, όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση της η Επιτροπή

«Οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές που εντοπίσθηκαν εντάσσονται, λόγω της ταυτότητας του σκοπού και των στενά συνδεδεμένων συνεργειών τους, σε σειρά προσπαθειών των επιχειρήσεων της αγοράς με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό της λειτουργίας όλης της αγοράς διανομής Τύπου. Ως εκ τούτου, εκτιμήθηκε ότι εν λόγω πρακτικές συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ, η οποία περιελάμβανε αντι-ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, την άμεσα συνδεόμενη με τις ανωτέρω πρακτικές ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών και την κατανομή πελατείας». 

Η αυτεπάγγλετη έρευνα ξεκίνησε όταν η ΕΑ έγινε αποδέκτρια τηλεφωνημάτων από λιανοπωλητές - περιπτερούχους που κατήγγειλαν ότι εφημεριδοπώλες/υποδιανομείς Τύπου δεν τους διένειμαν εφημερίδες, χωρίς τη συνδρομή εύλογων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Τέτοια κριτήρια, εύλογα και αντικειμενικά, θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων, η γρήγορη διανομή του Τύπου κ.λπ. 

«Οι παραπάνω αιτιάσεις, σε συνδυασμό με τη δομή της αγοράς διανομής Τύπου, καθώς και την εφαρμογή του Ν. 3919/2011 για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οδήγησαν στη διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της αλυσίδας διανομής Τύπου, προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 (ή/και των άρθρων 1 και 2 του Ν.703/1977), όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, στην αγορά διανομής Τύπου», αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. 

Ετσι, λοιπόν, αναζητώντας τους λόγους αποκλεισμού από τη διανομή κάποιων λιανοπωλητών η έρευνα της Επιτροπής επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διανομή Τύπου, στο επίπεδο της κεντρικής διανομής ή/και στις καθέτως συνδεόμενες με αυτή δραστηριότητες της πρακτόρευσης διανομής Τύπου και της διανομής στα τελικά σημεία πώλησης. 

Σημειώνεται ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει (ύψος προστίμου, συστάσεις κ.λπ.) «συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών». 

Το αίτημα γνωμοδότησης 

Στις 30 Αυγούστου 2018, μετά την κατάρρευση του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη», οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει αν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά η εθνική αγορά διανομής Τύπου σε μονοπωλιακές συνθήκες καθώς και - αν όχι - τι μέτρα μπορεί να λάβει η πολιτεία. 

Οπως είναι γνωστό, η ύπαρξη μονοπωλίων δεν απαγορεύεται. Αυτό που απαγορεύεται είναι η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και η Επιτροπή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει αν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επαρκεί για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός. 

Στην περίπτωση της διανομής Τύπου πρέπει να διασφαλίζεται η επί ίσοις όροις διανομή των εντύπων στο καταναλωτικό κοινό. 

Ετσι, οι δύο υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει: «Εάν ο ανταγωνισμός στην εθνική αγορά διανομής προϊόντων αθηναϊκού και πανελλήνιου Τύπου δύναται να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε περίπτωση που παύσει η λειτουργία της μίας εκ των δύο υφιστάμενων επιχειρήσεων (πρακτορίων) διανομής Τύπου που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, καθιστώντας de facto μονοπωλιακή τη θέση του μοναδικού ανταγωνιστή της, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην υπερκείμενη αγορά εντύπων/εφημερίδων. Σε αρνητική περίπτωση, τι μέτρα δύναται να λάβει η πολιτεία προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταγγελίες πίσω από τις έρευνες στις τράπεζες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Καταγγελίες πίσω από τις έρευνες στις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χτίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας
Επικαιροποιήθηκε χθες ο σχεδιασμός για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, που ενσωματώνει και τις δράσεις και μεταρρυθμίσεις για το 2019. Στην επόμενη επικαιροποίηση θα ενταχθεί και το σχέδιο μετάβασης...
Χτίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φάουλ» του ΣΕΒ με την ανταγωνιστικότητα
Η έκθεση του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και οι επισημάνσεις του ΣΕΒ που ακολούθησαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου...
«Φάουλ» του ΣΕΒ με την ανταγωνιστικότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προθεσμία μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου πήρε η Folli Follie
Προσωρινή διαταγή έλαβε από τις δικαστικές αρχές η Folli Follie Group μέχρι την εκδίκαση της αίτησης στις 12 Σεπτεμβρίου για λήψη προληπτικών μέτρων. Η Folli Follie ζητεί προστασία έναντι επιθετικών...
Προθεσμία μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου πήρε η Folli Follie
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθησυχάζει τους νησιώτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού
​Σε διευκρινίσεις για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο όμιλος «Attica Group» έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου αυτή να εγκρίνει την εξαγορά της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Hellenic...
Καθησυχάζει τους νησιώτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβιώνουν με περικοπές
Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών δεν αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς πάνω από 70% των νέων σκέφτεται να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, το 51% των νοικοκυριών στηρίζεται στις...
Επιβιώνουν με περικοπές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας