• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.8°C / 33.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.0°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%

Ηταν τα μνημόνια... μια τρύπα στο νερό;

 • A-
 • A+

Για προχειρότητα και απειρία στον σχεδιασμό και τη διαχείριση των ελληνικών μνημονίων κατηγορεί λίγο-πολύ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), εκτιμώντας ότι δεν ήταν αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε, απόδειξη η περιορισμένη συμβολή τους στην ανάπτυξη και το γεγονός ότι στα μέσα του 2017 δεν έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της ικανότητας της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές...

Για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επικαλέστηκε τις «εξαιρετικές συνθήκες» που επικρατούσαν στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι αναμένεται μια «προοδευτική επιστροφή» στις αγορές για την Ελλάδα... 

Σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΕΕΣ αποσαφηνίζει ότι αντικείμενο του ελέγχου του ήταν η από μέρους της Επιτροπής διαχείριση των τριών προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, «υπό το πρίσμα του θεσμικού πλαισίου των διαφόρων μέσων χρηματοδοτικής συνδρομής που χρησιμοποιήθηκαν». 

Ως προς το εν εξελίξει πρόγραμμα, ο έλεγχος επικεντρώθηκε μόνο στα ζητήματα σχεδιασμού. Ουσιαστικά, λοιπόν, καλύπτεται η έγκριση και η υλοποίηση των δύο πρώτων μνημονίων. 

Στην έκθεση παρατηρείται ότι «στα μέσα του 2017, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται εξωτερική χρηματοδοτική στήριξη». Και βάσει των διαπιστώσεων του ΕΕΣ, «οι στόχοι των προγραμμάτων έχουν επιτευχθεί σε περιορισμένο μόνο βαθμό».

Γενικώς, «μολονότι ο σχεδιασμός των προγραμμάτων όντως διευκόλυνε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», διαπιστώνονται «αδυναμίες...». 

Σύμφωνα με τον εισηγητή της έκθεσης Τομέ Μουγκουρούζα, «τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα αφότου ενέσκηψε η χρηματοπιστωτική κρίση εξασφάλισαν βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βοήθησαν να προχωρήσουν ώς έναν βαθμό οι μεταρρυθμίσεις».

Για να συμπληρώσει: «Βέβαια, τα προγράμματα αυτά συνέβαλαν περιορισμένα μόνο στην ανάκαμψη της χώρας και, σύμφωνα με την κατάσταση που διαπιστώθηκε στα μέσα του 2017, δεν είχαν επιτύχει να αποκαταστήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές». 

Και να καταλήξει: «Τα προγράμματα προώθησαν μεταρρυθμίσεις και αποσόβησαν τον κίνδυνο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτείται πλήρως από τις χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο εγχείρημα». 

Το ΕΕΣ προσάπτει στην Επιτροπή «έλλειψη πείρας» για τη διαχείριση των μνημονίων, τα οποία «δεν είχαν ιεραρχηθεί σωστά με βάση τη σημασία τους, ούτε εντάχθηκαν σε κάποια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα».

Επιπλέον, «οι μακροοικονομικές παραδοχές των προγραμμάτων δεν αιτιολογούνταν καταλλήλως, ενώ η συνεργασία με τους άλλους θεσμούς ήταν μεν αποτελεσματική αλλά άτυπη».

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται «ικανοποιητική» η παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συμμόρφωσης ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων από την Ελλάδα. 

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, εκτός από τη διαπίστωση καθυστερήσεων, αναφέρεται ότι «ορισμένα βασικά μέτρα δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένα».

Και συγκεκριμένα ανά τομείς

 • Φορολογία και τη δημόσια διοίκηση: Εκτιμάται πως απέφεραν δημοσιονομική εξοικονόμηση, αλλά «η εφαρμογή των δομικών στοιχείων ήταν ασθενέστερη». 
 • Αγορά εργασίας: υποστηρίζεται ότι απέκτησε μεγαλύτερη ευελιξία και έγινε πιο ανταγωνιστική, υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος «συνεχίζονται περαιτέρω κανονιστικές αλλαγές». 
 • Χρηματοπιστωτικός τομέας: θεωρείται ότι αναδιοργανώθηκε ουσιαστικά, αλλά το κόστος αυτό υπερέβη τα 45 δισ. ευρώ που εισήχθησαν στο τραπεζικό σύστημα, από τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να ανακτηθεί. 

Η έκθεση παρατηρεί ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο και η Ελλάδα δεν ανέκαμψε, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί το 2012.

Και φροντίζει να επισημάνει ότι «λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών εξελίξεων και του κόστους των τόκων για το υφιστάμενο χρέος, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται». 

Αναφέρεται επίσης ότι τα προγράμματα εξασφάλιζαν βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την απότομη επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών, κυρίως λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, ενώ η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία περιορίστηκε.

Ο ΕΕΣ συστήνει στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων, τα εξής

 • Διασφάλιση ότι τα προγράμματα ενσωματώνονται σε μια γενική αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα. 
 • Θέσπιση σαφών διαδικασιών που να εξασφαλίσουν ότι η παρακολούθηση των προγραμμάτων είναι συστηματική και ακριβής τεκμηριωμένη. 
 • Επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους του προγράμματος ώστε οι ρόλοι και οι μέθοδοι συνεργασίας να είναι καθορισμένοι και διαφανείς. 
 • Συστηματικότερη εκτίμηση της διοικητικής ικανότητας του κράτους-μέλους να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη τεχνικής βοήθειας. 
 • Εξέταση της καταλληλότητας και του χρονοδιαγράμματος των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους. 
 • Ενδιάμεση αξιολόγηση για διαδοχικά προγράμματα συνδυασμένης διάρκειας άνω των τριών ετών. 
 • Kατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης και εποπτείας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, για τον οποίο η έκθεση είναι μια ψυχρολουσία, επικαλέστηκε στη γραπτή απάντησή του στον ΕΣΣ τις εξαιρετικές περιστάσεις και δυσκολίες κατά την περίοδο των προγραμμάτων, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις 9 μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, εκπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και αρχίζει πλέον να αισθάνεται τα οφέλη.

Η οικονομία, λοιπόν, ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται και «μια προοδευτική επιστροφή στις αγορές έχει καταστεί αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα». 

Η έκθεση του ΕΕΣ δεν είναι δεσμευτική για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτοκριτική και από τον Γιούνκερ
​Πρώτα διαλύουμε ένα κράτος - μέλος 11 εκατ. κατοίκων και το καθιστούμε αποικία και, στη συνέχεια, εκφράζουμε τη λύπη μας και λίγο - πολύ ζητούμε συγγνώμη. Νέα αυτοκριτική για τον χειρισμό του ελληνικού...
Αυτοκριτική και από τον Γιούνκερ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
Πιστή στο δόγμα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και επαινεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πρόοδο στην οικονομία, όμως αρνείται να δώσει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους,...
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
Χρονιά χωρίς τρόικα ή κουαρτέτο δεν γίνεται. Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας....
Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο κατώφλι της φτώχειας ένας στους τρεις Ελληνες
​Αποκαλυπτικά της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων που επέβαλαν για παραδειγματισμό και τιμωρία στην Ελλάδα οι εταίροι-δανειστές είναι τα στοιχεία για τη φτώχεια που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή...
Στο κατώφλι της φτώχειας ένας στους τρεις Ελληνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχέδια της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε επιτυχώς από το τριετές πρόγραμμα στήριξης το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015 όμως ο δρόμος για την επιστροφή στην «κανονικότητα» παραμένει μακρύς καθώς η συνεχιζόμενη...
Τα σχέδια της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρουτίνα πλέον τα προαπαιτούμενα
Ικανοποίηση χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες προκάλεσε στις Βρυξέλλες η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Ηταν άλλωστε αναμενόμενο και το αντίθετο θα αποτελούσε...
Ρουτίνα πλέον τα προαπαιτούμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας