• Αθήνα
  Ψιχάλες
  3°C 1.4°C / 3.5°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.1°C / 2.1°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / -0.1°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.7°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.5°C / 3.6°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 1.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  64%

Εκθέσεις με... καρότα και μαστίγια για την ελληνική οικονομία

 • A-
 • A+

Εκθεση για την ελληνική οικονομία με ιδιαίτερο βάρος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκθεση για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δημοσιοποίησε χθες και το ΔΝΤ και για την Ελλάδα διαβλέπει ανάπτυξη με καλύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει η Κομισιόν, διψήφια αύξηση των καθαρών επενδύσεων και δημόσιο χρέος που θα συνεχίσει να κινείται στη στρατόσφαιρα.

 Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι «συνταγές» τους άρχισαν να αποδίδουν και προβλέπουν ανάκαμψη με προϋποθέσεις. 

Εκθεση για την ελληνική οικονομία στην οποία δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για εσωτερική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που βασίζεται στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση και καλύπτει την περίοδο μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2017.

Γιατί δόθηκε μια έκθεση που αναφέρεται στις δύο πρώτες αξιολογήσεις που αποτελούν παρελθόν, ενώ έχουν αρχίσει οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης;

Αποτελεί μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής της Κομισιόν, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» για τις «διαρθρωτικές αδυναμίες» που απαίτησαν οι εταίροι-δανειστές ήταν αναγκαίες, επιτεύχθηκε πρόοδος αλλά, προσοχή, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, ιδίως με τη λήψη μέτρων για τα «κόκκινα» δάνεια, όχι μόνο για το κλείσιμο χωρίς καθυστέρηση της τρίτης αξιολόγησης αλλά για πολύ καιρό.

Ασκηση πίεσης και συνάμα απειλή...

Τα βασικά σημεία της έκθεσης, που χρησιμοποιήθηκαν για τη φθινοπωρινή έκθεση της Επιτροπής, είναι τα εξής:

 Διαπιστώνεται διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα χρειαστούν επιπλέον προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Οι οικονομικές εξελίξεις είναι θετικές (αύξηση του ΑΕΠ, βελτίωση της αγοράς εργασίας...), αλλά το ποσοστό της ανεργίας, παρά τη σταδιακή μείωση, παραμένει πολύ υψηλό, ιδίως στους νέους. Προβλέπονται, λοιπόν, επιτάχυνση της ανάκαμψης (ΑΕΠ: 2,5% το 2018), αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, θετική πορεία των εξαγωγών και μεγάλη συμβολή του τουριστικού τομέα. Ολα αυτά, όμως, εξαρτώνται από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος των εταίρων-δανειστών και την αποφυγή καθυστερήσεων, όπως έγινε με το δεύτερο πρόγραμμα αξιολόγησης.

 Χαρακτηρίζεται «εξαιρετική προσπάθεια» η λήψη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα συμβάλει στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και στην προσέγγιση των συνταξιοδοτικών δαπανών και του κατώτερου ορίου στο αφορολόγητο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 9,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, χάρη στις εκταμιεύσεις στην πρώτη αναθεώρηση (3,5 δισ. ευρώ) και στη δεύτερη αναθεώρηση (1,6 δισ. ευρώ). Βέβαια, θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για την εκκαθάριση του υπολοίπου καθυστερούμενων οφειλών και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που οδηγούν στη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.

 Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2015 θεωρείται «επιτυχημένη». Θα πρέπει, όμως, να μειώσουν οι 4 συστημικές τράπεζες τα μη λειτουργικά ανοίγματα (NPLs) από περίπου 100 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2016 έως τα τέλη του 2019.

 Σχετικά με το δημόσιο χρέος, αναφέρεται ότι τον Μάιο του 2016 η ευρωζώνη συμφώνησε σε μια σταδιακή εφαρμογή μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι του προγράμματος. Και υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017, η ευρωζώνη έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με «τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν, στον βαθμό που είναι αναγκαίο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

 Ως προς την επιστροφή στις αγορές εκτιμάται ότι «οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχουν βελτιωθεί σημαντικά», αλλά «παραμένουν πολλά τρωτά σημεία». Και παρατηρείται ότι «η Ελλάδα επανήλθε με επιτυχία στην αγορά ομολόγων με έκδοση τον Ιούλιο του 2017, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και εν μέσω θετικών αξιολογήσεων, ενώ οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 50% περίπου, αν και με διαφοροποίηση μεταξύ τομέων». Απευθύνεται, όμως, προειδοποίηση προς την Αθήνα ότι «η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνέχιση της ομαλής υλοποίησης του προγράμματος».

 Υποστηρίζεται ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας έφεραν τη χώρα κοντά στις «βέλτιστες πρακτικές» και «τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας».

Και γίνεται αναφορά στη συμφωνία με την Αθήνα για μια νέα δέσμη μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει:

1) τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου συλλογικής διαπραγμάτευσης (αναστολή των αρχών επέκτασης και ευνοϊκότητας) μέχρι το τέλος του προγράμματος,
2) την ευθυγράμμιση του πλαισίου συλλογικών απολύσεων με την κοινή ευρωπαϊκή πρακτική και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των δικαστικών διαδικασιών, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί συνδικάτων.

Δεν ήταν όλα «πολιτικά και τοξικά»

Σχολιάζοντας την έκθεση, κύκλοι των Βρυξελλών υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε αρχικά όλα τα θέματα «πολιτικά και τοξικά». Αποτέλεσμα: καθυστέρηση στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

«Χρειάστηκε να τους εξηγήσουν θέμα προς θέμα την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, ενώ σήμερα όλοι κατανοούν ότι πρόκειται για προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν και αυτό αποτελεί κτήμα της κυβέρνησης»,είπαν οι ίδιοι κύκλοι.

Βέβαια, στις Βρυξέλλες αναγνωρίζεται ότι ένα μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται και στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ιδίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 (2,2% του ΑΕΠ για το ΔΝΤ που ζητεί ουσιαστικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, έναντι 3,5% των Ευρωπαίων).

 Το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ, αλλά και χρέος-μαμούθ στο 180,2% 

Με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν που προβλέπει η Κομισιόν θα αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας θα αυξηθεί με ρυθμό 1,8% φέτος, 2,6% το 2018 και 1,9% το 2019.

Η πρόβλεψη είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 1,6%.

Για τα άλλα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σημαντικότερη είναι ίσως η εκτίμηση του Ταμείου για διψήφια αύξηση των καθαρών επενδύσεων την επόμενη τριετία.

Προβλέπει συγκεκριμένα αύξησή τους κατά 10,8% φέτος, 11,8% το 2018 και 13,1% το 2019.

Το έλλειμμα

Για το δημόσιο έλλειμμα εκτιμά ότι αυτό θα προσεγγίσει το 1,7% του ΑΕΠ φέτος, το 1,1% του ΑΕΠ το 2018 ενώ για το 2019 αναμένει πλεόνασμα 0,2%.

Αντίθετα, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να κινείται στη στρατόσφαιρα αποτελώντας τον μεγάλο βραχνά της Αθήνας και τον σημαντικότερο μοχλό εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.

Το Ταμείο προβλέπει συγκεκριμένα ότι το χρέος θα προσεγγίσει το 180,2% του ΑΕΠ φέτος, το 184,5% το 2018 και το 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Αντίθετα, αναμένει περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα σ' αυτό να προσεγγίζει το 0,2% του ΑΕΠ φέτος και το 0,1% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Το Ταμείο προβλέπει ακόμη μικρή ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης. Αυτή θα σημειώσει φέτος αύξηση 0,6%, 2,4% το 2018 και 1,4% το 2019. Τέλος, για την ανεργία εκτιμά ότι θα υποχωρήσει σταδιακά από το 22,3% φέτος στο 20,7% το 2018 και το 19,5% το 2019.

Κατά τα άλλα, το ΔΝΤ επισημαίνει το μεγάλο παραγωγικό κενό που εμφανίζει η ελληνική οικονομία.

Είναι συγκεκριμένα η μοναδική οικονομία της Ευρώπης που το χάσμα μεταξύ πραγματικού και δυνητικού ΑΕΠ είναι τόσο μεγάλο. Κάτι στο οποίο έχει συμβάλει βέβαια και το ίδιο το Ταμείο με τις λανθασμένες οικονομικές πολιτικές που επέβαλε στην Αθήνα τα τελευταία επτά χρόνια.

Το ΔΝΤ συνιστά, τέλος, ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια.

Ηρθαν για να μείνουν

Το ίδιο πάντως δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την Ευρώπη. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Joerg Decressin, δήλωσε με σαφήνεια στο Reuters χθες ότι «δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα».

«Παραμένουμε στη διάθεση των Ευρωπαίων μετόχων μας προκειμένου να βοηθήσουμε σε όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τις προβλέψεις του για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι όλα τα μέρη της αναπτύσσονται και ότι αυτή εξελίσσεται σε «ατμομηχανή» του διεθνούς εμπορίου και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Προβλέπει ότι η ανάπτυξή της από 1,7% το 2016 θα προσεγγίσει το 2,4% φέτος και το 2,1% το 2018 έναντι 0,5% και 0,2% που προέβλεπε αντίστοιχα τον περασμένο Απρίλιο.

Προειδοποιεί όμως ότι η βιωσιμότητα αυτής της οικονομικής άνθησης είναι αβέβαιη και ζητά να να δημιουργηθούν δημοσιονομικά μαξιλάρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις και πιθανές κρίσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και το 2018 προβλέπει η Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Βέβαια, κάτω από τη βασική προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά το...
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάζει μέλι ο Ντομπρόβσκις
​Αυτό και αν είναι έκπληξη... Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις προέβη χθες σε θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν συνηθίζει, και εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα του Διεθνούς...
Στάζει μέλι ο Ντομπρόβσκις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
Το «χαλί» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τα 27,5 δισ. που θα περισσέψουν από το τρίτο μνημόνιο και θα συνοδευτούν από ένα νέο πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων «στρώνει» η Ε.Ε. για την Ελλάδα, αφήνοντας...
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: Ανάπτυξη για να πληρωθούν και οι πιστωτές
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα έφτανε στο επίπεδο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο υπ....
Βαρουφάκης: Ανάπτυξη για να πληρωθούν και οι πιστωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... ωραιοποίηση της φτώχειας
Μετά από μια 5ετία μνημονίων, ψυχοδράματα με αλλεπάλληλα πήγαινε-έλα της τρόικας, αιματηρά μέτρα λιτότητας με χαράτσια κάθε μορφής, περικοπές μισθών και συντάξεων και υποκριτικές δηλώσεις «κατανόησης»...
Η... ωραιοποίηση της φτώχειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας