Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κονδύλια για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Κονδύλια για τα «κόκκινα» στεγαστικά

  • A-
  • A+

Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και αφορούν την υπό όρους αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου της δόσης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που είναι ενταγμένες στον νόμο Κατσέλη για τρία χρόνια από το κράτος, ζητάει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ενωση διαπιστώνει ότι πολύ μικρός αριθμός οφειλετών έχει χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος να ζητήσουν κρατική ενίσχυση η οποία θα συμπληρώσει τη συνεισφορά του οφειλέτη.

Αυτό ωστόσο οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, στις μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά την εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και τελικά στην έκδοση οριστικών αποφάσεων ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει χρήση της δυνατότητας κρατικής επιδότησης που του δίνει ο νόμος, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Η Ενωση λοιπόν, προκειμένου αξιοποιηθούν τα σχετικά κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, ζητούν να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να έχουν δικαίωμα και οι ίδιες οι τράπεζες να αιτούνται κρατικής επιδότησης στην περίπτωση που δεν παίρνει την πρωτοβουλία ο ίδιος ο οφειλέτης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου κρατική επιδότηση δικαιούται ο οφειλέτης στο πρόσωπο του οποίου έχει εκδοθεί οριστική απόφαση δικαστηρίου και το εισόδημα του δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ (αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης και των περιουσιακών στοιχείων).

Μετά τις τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη (νόμος Σταθάκη) προβλέπεται πλήρης προστασία για περίπου 100.000 δανειολήπτες (το 25% του συνόλου των «κόκκινων») με πολύ χαμηλά εισοδήματα (20.600 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας ώς 170.000 ευρώ).

Παράλληλα υπό προϋποθέσεις προστατεύονται 150.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια καθώς η δόση τους υπολογίζεται βάσει της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, δημιουργώντας έτσι την προοπτική μελλοντικής διαγραφής οφειλής αντίστοιχης της μείωσης της εμπορικής αξίας.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ.

◼ Σημειώνεται ότι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς μήνες πριν οι δανειστές είχαν κάνει σαφές στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ότι δεν θα παραταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών. Οι ρυθμίσεις που ακολούθησαν είχαν στόχο όχι μόνο την προστασία από πλειστηριασμούς, αλλά τη συνολική ρύθμιση οφειλών των δανειοληπτών που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το θλιβερό είναι ότι στο διάστημα που δεν γίνονταν πλειστηριασμοί, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «των κόκκινων» δανείων, τα οποία συνεχώς διογκώνονταν.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, πριν αυτός τροποποιηθεί από τον Γ. Σταθάκη, ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 7.500, γιατί υπήρχαν πολλά κριτήρια που έπρεπε να ισχύουν σωρευτικά.

«Σφίξιμο» στον νόμο Κατσέλη ζητούν οι τράπεζες

Με καθυστέρηση πολλών χρόνων οι τράπεζες… ανακάλυψαν ότι είναι προτιμότερο, οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο να αντιμετωπίζουν εκτός δικαστικών αιθουσών το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, κυρίως των στεγαστικών.

Ετσι, μία από τις αλλαγές που ζητούν είναι η καθιέρωση διαμεσολάβησης, στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πριν από την κατάθεση σχετικού αιτήματος του δανειολήπτη στα δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα κρατήσουν εκτός του νόμου Κατσέλη (Ν. 3896/2010) τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται τις προστατευτικές διατάξεις σε βάρος εκείνων που βρίσκονται σε αντικειμενική οικονομική δυσκολία.

Επιπρόσθετα, όπως εκτιμούν, θα μπει φρένο στις μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια, καθώς θα αναζητούνται πρώτα λύσεις–ρυθμίσεις μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Στην προσπάθεια να «μπλοκαριστούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι τράπεζες ζητούν να αποκλείονται από την προστασία του νόμου οι δανειολήπτες που αποσύρουν το αίτημα υπαγωγής στον νόμο λίγο πριν από την εκδίκασή του αιτήματος. Κι αυτό, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι καταθέτουν αίτημα ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό, λίγο πριν από την εκδίκαση του αιτήματος το αποσύρουν και στη συνέχεια καταθέτουν νέο αίτημα κ.ο.κ.

Ετσι κερδίζουν χρόνο, καθώς στην καλύτερη περίπτωση η νέα δικάσιμος ορίζεται μετά από 4 μήνες.

Υπουργείο Οικονομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώτος κύκλος των τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζιτών για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
Τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών αναμένει η κυβέρνηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ● Θα υπαχθούν περίπου το 80% των «κόκκινων»...
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
Σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια υπαγωγής: η αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, λογιστικό υπόλοιπο δανείου...
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες
Σε συμφωνία ότι πρέπει να τα «βρουν» εντός των επόμενων 24ώρων και ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα κατέληξαν χθες κυβέρνηση και τραπεζίτες. Σύμφωνα με...
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Λίγα εικοσιτετράωρα προθεσμία έχουν κυβέρνηση και τράπεζες για να συμφωνήσουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει σταλεί στους θεσμούς το σχέδιο που θα...
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην πρότασή του για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 15...
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας