• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.7°C / 23.6°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 18.5°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.3°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  80%

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός δημιουργεί τις συνθήκες για την έξοδο από την κρίση και την έξοδο από το μνημόνιο

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Μεταρρυθμίσεις και απασχόληση έφεραν υπεραπόδοση εσόδων»

 • A-
 • A+

Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οδήγησαν στην υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε έτσι στο κυρίαρχο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στην υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με το έλλειμμα των μεταρρυθμίσεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός δημιουργεί τις συνθήκες για την έξοδο από την κρίση και την έξοδο από το μνημόνιο.

Αν και αναγνώρισε ότι «δεν πάνε όλα καλά», επισήμανε ότι «πηγαίνουν όμως πολλά πράγματα καλύτερα στη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την τοποθέτησή του σχετικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2018, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στη φορολογία, αλλά στο ότι οι 250.000 επιπλέον απασχολούμενοι που εισήλθαν στην αγορά εργασίας αποδίδουν εισφορές, οι οποίες συνολικά υπολογίζονται στα 472 εκατ. από 448 εκατ., αλλά και στο ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης αναφέρθηκε και στο μέτρο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία και εκτίμησε ότι θα φτάσουν τα 450 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι χάρη στο σύγχρονο λογισμικό, με βάση το οποίο γίνεται επισκόπηση δαπανών, μειώνονται και οι καταχρηστικές δαπάνες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε ότι δεν είναι βέλτιστη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», ωστόσο η κυβέρνηση αναγκάζεται να αυξάνει τους φόρους.

Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται «πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων και, δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από τη φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ)».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό, «αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις».

«Η Ν.Δ. ρίχνει διαρκώς τον πήχη»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταξύ άλλων άσκησε κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία «έχει ρίξει τόσο πολύ τον πήχη ως προς την κριτική κατά της κυβέρνησης που και μια σαρανταποδαρούσα, η οποία θα είχε πρόβλημα στα 25 πόδια της και θα κουβαλούσε βαριές σακούλες από σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να περάσει από πάνω».

Όπως είπε, δεν έχει ακούσει ούτε μία πρόταση.

«Λέτε ότι δεν θα αυξάνατε τους φόρους. Και από τι θα κόβατε;» είπε απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ. «Πρέπει να γίνει επ' αυτού μια ντόμπρα ιδεολογική συζήτηση», είπε.

Επίσης απάντησε και στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, αυτό δεν είναι κάτι που συμμερίζονται οι επενδυτές, οι οποίοι ζητούν σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις.

«Η μεταρρύθμιση για τις επενδύσεις δεν είναι πρωτίστως φορολογική, έχει και φορολογικό σκέλος, είναι να μη γίνονται οι επενδύσεις περίπου όπως γινόταν. Θέλουμε να αποφύγουμε μια στρατηγική που βασίζεται μόνο σε μεγάλα έργα, σε φτηνό χρήμα που δημιούργησε μια υπερπαραγωγή όχι στους σωστούς τομείς, όχι στα σωστά κριτήρια και θέλουμε μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική» τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει εύθραυστη η οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα κρούουν οι οικονομολόγοι της Βουλής. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, από κανέναν δείκτη της οικονομίας δεν είναι ορατή η ανάπτυξη. Αυτό που μεταδίδουν...
Παραμένει εύθραυστη η οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 6,4 δισ. ευρώ o «λογαριασμός» της διετίας
Από τα νέα μέτρα των 4,346 δισ. ευρώ του 2016, τα 1,851 δισ. θα προέλθουν από παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, εκ των οποίων 1,268 δισ. αφορούν περικοπές σε συντάξεις, εισφορές και παροχές κοινωνικής...
Στα 6,4 δισ. ευρώ o «λογαριασμός» της διετίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γρήγορα αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις και έσοδα»
Καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη άμεσης λήψης «δύσκολων» αποφάσεων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της υστέρησης των δημοσίων εσόδων κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή,...
«Γρήγορα αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις και έσοδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόρους με «καπέλο» φέρνει ο προϋπολογισμός του 2022
Αυξημένους φόρους κατά 4,1 δισ. ευρώ θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022, σε ένα έτος κατά το οποίο συρρικνώνονται τα μέτρα στήριξης για την πανδημία στα 2,9 δισ. ευρώ από 16,749 δισ. ευρώ φέτος.
Φόρους με «καπέλο» φέρνει ο προϋπολογισμός του 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουρελού 9 δισ. από... 822 φοροαπαλλαγές
Μέσα σε έναν χρόνο τα ευνοϊκού χαρακτήρα κίνητρα ενισχύθηκαν κατά 48, ενώ το δημοσιονομικό κόστος αυτών που ποσοτικοποιήθηκαν φούσκωσε κατά 1,2 δισ. ευρώ τις δαπάνες του κράτους.
Κουρελού 9 δισ. από... 822 φοροαπαλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται ...θερμό επεισόδιο στη Βουλή με τη Ν.Δ.
Με το γνωστό αγγλοσαξονικό χιούμορ του σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το προσχέδιο προϋπολογισμού και η σχετική συζήτηση στη Βουλή προμηνύεται θερμή αν κρίνουμε από την απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα.
Αναμένεται ...θερμό επεισόδιο στη Βουλή με τη Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας