Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαύρη τρύπα ύψους 4 δισ. στα δημόσια έσοδα το 2014

Η σημαντική αυτή μείωση στις εισπράξεις από φόρους σε εισόδημα, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κλπ., συνέβαλε και στο «κούρεμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος, που στα τέλη Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1,87 δισ. έναντι στόχου 4,94 δισ. ευρώ

AΠΕ-ΜΠΕ

Μαύρη τρύπα ύψους 4 δισ. στα δημόσια έσοδα το 2014

  • A-
  • A+

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια έσοδα, τα οποία το 2014 κατέγραψαν «βουτιά» 4 δισ. ευρώ. Η κατακρήμνιση των εσόδων είναι αποτέλεσμα της μεγάλης υστέρησης που σημείωσαν οι εισπράξεις από τους φόρους σε εισόδημα, ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και από λοιπές κατηγορίες φόρων.

Συνολικά πρόκειται για κατηγορίες φόρων που χτύπησαν από νωρίς καμπανάκι για τα μειωμένα έσοδα, όπως είχε προϊδεάσει το Γενικό Λογιστήριο, και συνέβαλαν στο μεγάλο «κούρεμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μέγεθος το οποίο στο τέλος Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1,87 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι του στόχου για 4,94 δισ. ευρώ.

Εκτός από τους φόρους, μεγάλες διαρροές εσόδων, ήτοι 414 εκατ. ευρώ, είχε ο κρατικός προϋπολογισμός και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του μοναδικού πυλώνα της ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, σε «λήθαργο» βρέθηκαν και οι επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες για τους δώδεκα μήνες του 2014 περιορίστηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για 6,8 δισ. ευρώ), όταν σε άλλες εποχές οι πόροι που διοχετεύονταν στην αγορά ξεπερνούσαν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα πιο «φτωχά» επενδυτικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν ποτέ στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου.

Εξι κατηγορίες

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες φόρων, που βρέθηκαν πίσω στις εισπράξεις σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου, αυτές είναι:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, που «έγραψε» υστέρηση κατά 375 εκατ. ευρώ ή 4,6%.

2. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, με υστέρηση 151 εκατ. ευρώ ή 5,4%,

3. Οι άμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών - ήταν λιγότεροι κατά 177 εκατ. ευρώ ή 8,4%,

4. Λοιποί άμεσοι φόροι - μειωμένοι κατά 226 εκατ. ευρώ ή 7,3%,

5. Ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, που είχε υστέρηση κατά 221 εκατ. ευρώ ή 9,7% μετά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, επιφέροντας μειώσεις στις εγχώριες λιανικές τιμές των καυσίμων και ακολούθως στα έσοδα του ΦΠΑ. Οι προβλέψεις στα έσοδα του Μεσοπρόθεσμου έγιναν με την παραδοχή ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα κυμανθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι από 46 που κυμαίνεται σήμερα.

6. Ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, με υστέρηση κατά 89 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

Αντίθετα, οι φόροι που κινήθηκαν ανοδικά είναι οι εξής:

1. Οι φόροι στην περιουσία, κατά 42 εκατ. ευρώ ή 1,2%,

2. Οι μεταβιβάσεις κεφαλαίων, κατά 8 εκατ. ευρώ ή 3,1%,

3. Τα έσοδα από Λοιπούς ΕΦΚ, κατά 11 εκατ. ευρώ ή 0,4%,

4. Οι απολήψεις από Ε.Ε., κατά 12 εκατ. ευρώ ή 6,7%,

5. Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα, κατά 49 εκατ. ευρώ ή 1,5%

6. Τα έσοδα προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 30 εκατ. ευρώ ή 7,6%,

7. Οι εισροές εσόδων από το ΝΑΤΟ κατά 6 εκατ. ευρώ ή 11,5%.

Επιστροφές - δαπάνες

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 3,136 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, αυτές ανήλθαν στα 55,063 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 978 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για 56,041 δισ. ευρώ, αδυνατώντας έτσι να εξυπηρετήσουν τον στόχο του πλεονάσματος, όπως συνέβη με τον προϋπολογισμό του 2014.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,472 δισ. ευρώ, μικρότερες κατά 769 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 488 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (42,416 δισ. ευρώ), των κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 104 εκατ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 131 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό του οκταμήνου
Οριακά κάτω του στόχου κινήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Στα τελικά στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών παρατηρείται...
Υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό του οκταμήνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σε νησιά ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «θρέψει» τις εισπράξεις οι οποίες στο τετράμηνο υστερούν...
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού
Οι φόροι του τρίτου μνημονίου έχουν ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία, αφού το χρήμα που αντλήθηκε από τους φορολογούμενους αλλά και από την αγορά ήταν αυξημένο κατά 2,32 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου –...
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για μεταρρυθμιστική κόπωση
​Προϋπολογισμός λιτότητας που θα σύρει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και όχι στην ανάπτυξη που επιδιώκουν η κυβέρνηση με τους δανειστές για το νέος έτος (2,7%) είναι αυτός του 2017. Αυτά επισημαίνει το Γραφείο...
Καμπανάκι για μεταρρυθμιστική κόπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ράβουν «κουστούμι» για να έρθει ανάπτυξη
«Φωτιά» παίρνουν το 2017 οι έμμεσοι φόροι οι οποίοι, σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία στοχεύει σε ανάπτυξη 2,7%, αυτοί αυξάνουν κατά 1,5 δισ. ευρώ προκαλώντας νέο κύμα επιβαρύνσεων που θα πλήξει...
Ράβουν «κουστούμι» για να έρθει ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας