Την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπέρ των εργαζομένων ζήτησε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις συναντήσεις που είχε με τους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες στο Ηilton.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι επικεφαλής των θεσμών άκουσαν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς, η οποία θέλει να αλλάξει σειρά διατάξεων στον αντιεργατικό Κώδικα που ισχύει από το 2016 και σύμφωνα με τον οποίο, στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό διάλυση οι απαιτήσεις των εργαζομένων έρχονται τελευταίες δίνοντας προτεραιότητα είσπραξης οφειλών στις τράπεζες, στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να προηγούνται οι εργαζόμενοι για αποζημιώσεις έως και 6 μηνών και να ακολουθούν οι υπόλοιποι πιστωτές.
Σήμερα, με βάση τον υφιστάμενο Κώδικα οι τράπεζες παίρνουν πρώτες το 60% της πτωχευτικής περιουσίας, το Δημόσιο (Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) το 25%, οι εργαζόμενοι το 10% και το υπόλοιπο 5% οι λοιποί πιστωτές (π.χ. προμηθευτές).
Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα ανέφεραν πως «το γεγονός ότι ακούν την πρότασή μας και δεν την απέρριψαν ακαριαία δημιουργεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας».
Εξωδικαστικός
Η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στηρίζεται και στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου προϋπόθεση για να μπει κάποιος στη διαδικασία των ρυθμίσεων είναι να έχει πληρώσει ή έστω να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του προς τους εργαζομένους (δεδουλευμένα).
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η διάταξη αυτή θα επεκταθεί για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ρυθμίζουν τις οφειλές τους, π.χ. απευθείας με τις τράπεζες.
Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζε ότι ενδεχόμενη αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα στείλει σαφές μήνυμα προς το σύνολο των επιχειρήσεων ότι δεν μπορούν να συσσωρεύουν χρέη προς τους εργαζομένους και ταυτόχρονα να διεκδικούν –τώρα ή στο μέλλον– χρηματοδότηση από τις τράπεζες ή ρύθμιση οφειλών τους.
Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μια από τις αλλαγές που προτείνονται είναι μην χορηγούνται νέα δάνεια σε επιχείρησεις με οφειλές σε εργαζόμενους.
Επιδίωξη των συναρμόδιων υπουργείων είναι το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη επίσκεψη των θεσμών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ώστε αν ευοδωθούν υπέρ των εργαζομένων οι συζητήσεις και να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου νέος Κώδικας που θα ισχύσει από τον 1η Ιανουαρίου 2018.
Ομως, όπως πάντα, οι βουλές των δανειστών είναι άγνωστες…
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας