Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιδρούν και τα... ρετιρέ των συνταξιούχων

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συζήτησε τις προσφυγές 26 σωματείων συνταξιούχων, κατά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιδρούν και τα... ρετιρέ των συνταξιούχων

  • A-
  • A+

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που έχει επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου και στην ουσία κατακρημνίζει τις συντάξιμες αποδοχές.

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 17 μήνες από τη θέση σε ισχύ του συγκεκριμένου νόμου, ωστόσο οι δυσμενείς του συνέπειες έρχονται στην επιφάνεια συν τω χρόνω και αυτό επιφέρει τεράστιες αντιδράσεις… 

Ετσι, μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών 26 σωματείων και φορέων κατά του συγκεκριμένου νόμου, έρχεται σήμερα η πανδικαστική συγκέντρωση να δώσει νέα διάσταση στις αντιδράσεις.

Η συγκέντρωση που έχουν συγκαλέσει, διά των προέδρων τους, επτά δικαστικές ενώσεις έχει μοναδικό θέμα «τις δραματικές περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών». 

Την απόφαση για τη σύγκληση της πανδικαστικής συγκέντρωσης υπογράφουν οι πρόεδροι των επτά δικαστικών ενώσεων: Χριστόφορος Σεβαστίδης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ευθύμιος Αντωνόπουλος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Αγγελική Λαϊνιώτη της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Ασημίνα Σαντοριναίου της Ενωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δημήτριος Ασπρογέρακας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Χρήστος Μητκίδης της Ενωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Σταμάτιος Γιακουμέλος της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

...και οι δικαστές 

Την ίδια ώρα συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν εκφράσει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία τους για την επικείμενη νέα περικοπή των συντάξεών τους (μετά τον επανυπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) και έχουν ζητήσει, παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. 

Οπως αναφέρουν συνταξιούχοι δικαστές, τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις έχουν απολέσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 74% των εισοδημάτων τους.

Από την άλλη, με βάση τα όσα επιτάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συντάξεις των δικαστικών διαμορφώνονται στα εξής επίπεδα

Των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν, 
Των υπόλοιπων δικαστικών από τον βαθμό του εφέτη έως και του αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ. 

Στην ίδια τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δει τις συντάξιμες αποδοχές να ψαλιδίζονται. 

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, ο νέος τρόπος υπολογισμού που καθιερώνει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) επιφέρει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές που ξεπερνούν το 70% για τους εν αποστρατεία αξιωματικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η η σύνταξη του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με πάνω από 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας μόλις και μετά βίας φτάνει στα 1.600 ευρώ. Πράγματι ανάλογα με τον κλάδο που έχουν υπηρετήσει αλλά και τα επιδόματα κινδύνου που λαμβάνουν, οι συντάξεις τους θα κυμαίνονται από 1.420 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα. 

Κόβεται και το ΕΚΑΣ 

Βέβαια συγκρινόμενοι αυτοί οι συντάξιμοι μισθοί με την πλειονότητα των συνταξιούχων και τα ποσά που λαμβάνουν μοιάζουν τεράστιοι.

Οπως παρατηρεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με σύνταξη κάτω από 500 ευρώ καλείται να ζήσουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.

Αυτή η κατηγορία βιώνει βέβαια και τη σταδιακή μείωση έως την κατάργηση του ΕΚΑΣ (που σημαίνει νέα συρρίκνωση του εισοδήματός τους).

Μάλιστα όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016.

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία.

Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράνομες περικοπές και στις επικουρικές του 2016
Μπορεί οι συνταξιούχοι να σπεύδουν να διεκδικήσουν αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές του 2012, ωστόσο μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικώς και τις μειώσεις στις επικουρικές που έγιναν από την 1η Ιουνίου...
Παράνομες περικοπές και στις επικουρικές του 2016
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμόγελα για 1.400.000 συνταξιούχους
Αυτό που στις αρχές του 2018 λογιζόταν ότι βρίσκεται στη σφαίρα του φανταστικού πήρε χθες τον δρόμο για ψήφιση… Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο διασώζονται οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις. Με...
Χαμόγελα για 1.400.000 συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι συνταξιούχοι, τα αναδρομικά, οι εφέσεις και τα δικαστικά έξοδα
​Με την αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά να αποτελεί μόνο νομικό βήμα για την αναστολή της παραγραφής συνεχίζεται η αναταραχή στις τάξεις των συνταξιούχων σχετικά με τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις...
Οι συνταξιούχοι, τα αναδρομικά, οι εφέσεις και τα δικαστικά έξοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι (δεν) προβλέπει η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών
Χαμένη στη μετάβαση από το εν ισχύι αναδιανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιουχικό είναι η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ) για την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο,...
Τι (δεν) προβλέπει η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας