Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Αθήνα»

Χαρακτήρισε εντυπωσιακές τις ελληνικές προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων

AP Photo/Jose Luis Magana

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Αθήνα»

  • A-
  • A+

Τo ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα, ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον – που δόθηκε στο πλαίσιο της φθινοπωρινής του συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Διαλύοντας τις σχετικές ενστάσεις που δημιουργήθηκαν μετά την προχθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης Fiscal Monitor –στην οποία το Ταμείο εκτιμά ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (2,2% του ΑΕΠ αντί 3,5% του ΑΕΠ)– η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι δεν ζητείται κανένα νέο μέτρο από την ελληνική κυβέρνηση πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Παράλληλα η Λαγκάρντ έκανε νύξη για το πάγιο αίτημα του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους πιστωτές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και προκειμένου να δούμε ποια μέτρα είναι αναγκαία προς αυτή την κατεύθυνση».

«Εχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που υπόκειται στην απαίτηση για ελάφρυνση χρέους», επισήμανε.

Απέδωσε ακόμη τα εύσημα για την προσπάθεια που έχει γίνει, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά και οι Ελληνες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες... Είναι εντυπωσιακό».

Οι παραπάνω –αναμφίβολα διπλωματικές– δηλώσεις της Λαγκάρντ χαλαρώνουν για την ώρα τις εντάσεις που πήγαν να δημιουργηθούν γύρω από το ενδεχόμενο κάλυψης του πιθανού δημοσιονομικού κενού με νέα μέτρα λιτότητας.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Πόσο μάλλον όταν στο τέλος όλα εξαρτώνται από τους πιστωτές, η θέση των οποίων στην παρούσα φάση είναι ακόμη ρευστή.

Η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι, για παράδειγμα, άμεσα συνυφασμένη με την αναδιάρθρωση του χρέους, κυρίως όμως με το αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

Και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη στάση της ηγέτιδας της ευρωζώνης –και μεγαλύτερης πιστώτριας της χώρας μας–, της Γερμανίας, η οποία για την ώρα δεν έχει ούτε κυβέρνηση ούτε υπουργό Οικονομικών στη μετά Σόιμπλε εποχή.

Η Λαγκάρντ πάντως έπλεξε χθες το εγκώμιο του τελευταίου, λέγοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές κράτησε την ευρωζώνη εστιασμένη.

Συμπλήρωσε δε –κάπως σιβυλλικά– ότι η συνεργασία της τελευταίας με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί με τον τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

Κατά τα άλλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε στη βασική της ομιλία ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται και προσφέρει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση των κινδύνων οικονομικής επιβράδυνσης μεσοπρόθεσμα, την αποκατάσταση των αναχωμάτων και την ενίσχυση του δυνητικού προϊόντος. Υπάρχει ένας βαθμός αρμονίας στην παγκόσμια οικονομία και στόχος μας είναι να την αξιοποιήσουμε για δράση, είπε χαρακτηριστικά.

Μεταρρυθμίσεις

Yπογράμμισε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και των μελλοντικών κινδύνων.

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει ακόμη να στοχεύσουν στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας και της οικονομικής ολοκλήρωσης και να διασφαλίσουν ότι αυτά θα διαμοιράζονται ευρέως.

Η μείωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία θα απαιτήσει συνεργασία και κοινή δράση, είπε ακόμη η Λαγκάρντ διαμηνύοντας ότι το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τα μέλη του με συμβουλευτικές υπηρεσίες και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας για τη στήριξη των προγραμμάτων προσαρμογής.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βιώσιμο μόνο μέχρι το 2038 το ελληνικό χρέος»
Τη συνέχεια της γνωστής στρατηγικής «κλότσα το τενεκεδάκι παρακάτω» προοιωνίζεται με τις διαπιστώσεις του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα...
«Βιώσιμο μόνο μέχρι το 2038 το ελληνικό χρέος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του...
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: «Ναι» επί της αρχής με όρους και αστερίσκους
Την κατ΄αρχήν έγκριση του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του το ΔΝΤ, που ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση με το ποσό ύψους έως μόλις 1,6 δισ. ευρώ...
ΔΝΤ: «Ναι» επί της αρχής με όρους και αστερίσκους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμοι για... τεστ ντράιβ στις αγορές
Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τη δοκιμαστική έξοδο στις διεθνείς αγορές φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η...
Ετοιμοι για... τεστ ντράιβ στις αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας