• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διαπραγμάτευση για τις 120 δόσεις

 • A-
 • A+

Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που τρενάρει την εφαρμογή της νέας ρύθμισης είναι κατά κύριο λόγο η διαφωνία των δανειστών.

Πράγματι οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας εμφανίζουν τεράστια άρνηση να αποδεχτούν τη λογική των συνεχόμενων ρυθμίσεων, αφού όπως λένε αφενός ενθαρρύνουν τους κακοπληρωτές και αφετέρου στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο το όπλο που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να πετύχει τη συγκατάβασή τους είναι η εισροή «ζεστού» χρήματος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ολοι λοιπόν στο υπουργείο αναμένουν την απάντηση των δανειστών για να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει πότε θα έλθει αυτή η απάντηση και τι διορθώσεις θα ζητηθούν από την πλευρά των δανειστών... Η καθυστέρηση αυτή (όπως και ο εμφανής υπαίτιος) φαίνεται ότι βολεύει και την ελληνική πλευρά, αφού της δίνει τη δυνατότητα να προετοιμάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε κάθε περίπτωση σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ε. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε γενικόλογη καθότι μίλησε για διαπραγματεύσεις σε σχέση με την τελική μορφή της ρύθμισης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και εβδομάδες.

Καθυστερήσεις

Αυτό σημαίνει ότι η όποια συγκατάβαση των δανειστών θα έρθει εντός της τρίτης αξιολόγησης που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ξεκινήσει προς το τέλος Οκτωβρίου (αν και πολλοί κάνουν λόγο για έναρξη των συζητήσεων εντός του Νοεμβρίου). Ετσι δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι θα έρθει θετική απόκριση μέσω των τεχνικών κλιμακίων.

Οι απαισιόδοξοι πάντως λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιχειρήσουν να ζητήσουν δυσμενείς ρυθμίσεις τις οποίες αρνείται η ελληνική πλευρά (κυρίως στις εργασιακές σχέσεις και σε ό,τι έχει απομείνει σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων) για να συγκατανεύσουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Από την άλλη η ελληνική πλευρά θα κοιτάξει να πιέσει ώστε να κλείσει το θέμα άμεσα και αν είναι δυνατόν μέσα στις πρώτες συναντήσεις.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί βεβαία τη θετική απόκριση των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι βασικές αρχές της ρύθμισης που έχει στείλει προς έγκριση η ελληνική πλευρά αφορούν:

◼ Οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2016.

◼ Τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καλύπτει ο οφειλέτης.

◼ «Ψαλίδισμα» προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων έως 85%.

◼ «Ψαλίδισμα» βασικής οφειλής σε ακραίες περιπτώσεις (κυρίως αυτών που βαίνουν προς συνταξιοδότηση).

 Κατά περίπτωση ρυθμίσεις (δηλαδή με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση είναι να καθοριστεί μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 20% του ενός δωδέκατου της περιουσίας του οφειλέτη (δηλαδή του συνόλου που προκύπτει από τα εισοδήματα και τις καταθέσεις του, χωρίς μάλιστα να λαμβάνεται η ακίνητη περιουσία που δεν του προσφέρει εισόδημα).

◼ Τρεις ταχύτητες ρυθμίσεων για όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ (μέχρι 36 δόσεις), για όσους χρωστούν από 3.001 ευρώ μέχρι 20.000 ευρώ (μέχρι και 120 δόσεις) και για όσους οφείλουν από 20.001-50.000 ευρώ. Αυτή η κατηγορία αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση των θεσμών που αρνείται να συναινέσει σε ρύθμιση για τόσο μεγάλο ποσό οφειλής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρές υποχωρήσεις των δανειστών σε εργασιακά - ασφαλιστικό
Μετατροπές ήσσονος σημασίας έφερε η διαπραγμάτευση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στις αλλαγές που θέλουν να περάσουν οι δανειστές μας σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Οι αλλαγές που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των...
Μικρές υποχωρήσεις των δανειστών σε εργασιακά - ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε κρίσιμο σημείο τα εργασιακά
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προσδιορίζουν το αν τελικά θα υπάρξει «λευκός καπνός» σε σχέση με τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση. «Η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της» είναι η επίσημη τοποθέτηση μετά την...
Σε κρίσιμο σημείο τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδεχόμενη παράταση στο ασφαλιστικό μέχρι τον Μάιο
Με την ελπίδα ότι η αποστολή στοιχείων από την ελληνική πλευρά έχει κάμψει την ακαμψία των δανειστών στο θέμα του ασφαλιστικού περιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την...
Ενδεχόμενη παράταση στο ασφαλιστικό μέχρι τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτός» Απρίλιος στην Αθήνα
Ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση και το μέλλον της χώρας είναι ο Απρίλιος, αφού μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά «μέτωπα» με τους δανειστές και να έχουν ληφθεί...
«Καυτός» Απρίλιος στην Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στο ασφαλιστικό
Η λέξη «πρόοδος» σφράγισε αυτόν τον κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει την αισιοδοξία της για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη επίσκεψη του κουαρτέτου. Οπως και...
Τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στο ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθνική σύνταξη από 320 έως 340 ευρώ
Παρά την αισιοδοξία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στις διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τις αναλογιστικές...
Εθνική σύνταξη από 320 έως 340 ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας