Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποχωρούν οι εμμονές του ΔΝΤ για τις τράπεζες
AP Photo/Andrew Medichini

Υποχωρούν οι εμμονές του ΔΝΤ για τις τράπεζες

  • A-
  • A+

Ο κύβος ερρίφθη και οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν μόνο από τεστ αντοχής (stess tests) όπως όλες οι τράπεζες του ευρωσυστήματος και δεν θα διεξαχθεί επιπλέον έλεγχος ενεργητικού (AQR), όπως ζητούσε εμμονικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατώντας ανοιχτή εδώ και πολλές εβδομάδες την επιζήμια συζήτηση περί νέας ανακεφαλαιοποίησης. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε τη συμβιβαστική λύση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε προαναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα, όταν είχε αναφέρει ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές stress test στις ελληνικές τράπεζες, διευκρινίζοντας ότι ο SSM έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή το ΔΝΤ για αυτή την πρόθεσή του. 

«Δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη.

Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ό,τι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης», είπε εμφατικά ο Ευκλ. Τσακαλώτος καθώς η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι στο 17%, όταν το ελάχιστο που ζητάει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) είναι 10%. 

Σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress tests, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιορίστηκε να απαντήσει: «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε περιθώριο μέχρι αύριο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτιμάται ωστόσο ότι πολλά θέματα, όπως οι παραδοχές βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress tests, θα συζητηθούν στη σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, 13-15 Οκτωβρίου. 

Νωρίς τα αποτελέσματα

Επί του παρόντος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών stress tests θα ανακοινωθούν νωρίτερα από των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, πιθανότατα τον Μαϊο, δηλαδή τρεις μήνες πριν από την λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξεκινήσουν και νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2018, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες. 

Με το «εμπροσθοβαρές stress test» ο Ντράγκι, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, βάζει φρένο στις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για διενέργεια AQR ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αντιστραφεί το συντομότερο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το 30% της κεφαλαιοποίησής τους, περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ωστόσο ότι το Ταμείο θα «ησυχάσει» πλέον και θα επιστρέψει η νηνεμία στην τραπεζική αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Τα καλά νέα πάντως αφορούν τις καταθέσεις, που αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Τον Αύγουστο «μπήκε» στα γκισέ 1,4 δσ. ευρώ και οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 122,6 δισ ευρώ. 

Οι παροικούντες την... ελληνική τραπεζική Ιερουσαλήμ συμφωνούν ότι η επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα των ΑQR και η φημολογία περί νέας ανακεφαλαιοποίησης επέτρεψε σε κάποιους να κερδίζουν καθημερινά τεράστια ποσά από τις μεγάλες αυξομειώσεις των μετοχών. 

Τα… λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μη γνωρίζουν ποιους ωφελεί η επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες. Ούτε να μην αντιλαμβάνονται ότι ανάπτυξη χωρίς ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα δεν γίνεται. 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η κριτική που άσκησε πριν από μερικές ημέρες, με άρθρο του στους Financial Times, o διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, καλώντας τους αξιωματούχους του ΔΝΤ «να συνειδητοποιήσουν πως οι δημόσιες συζητήσεις για τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. […] Οταν μιλάει κανείς δημόσια για ανακεφαλαιοποίηση αυξάνει τον ηθικό κίνδυνο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ατζέντα και έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να μείνουν προσκολλημένες στο σχέδιο που συμφώνησαν με τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό για τη μείωση του όγκου των NPLs (σ.σ.: μη εξυπηρετούμενα δάνεια) και τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης δανείων», έγραψε μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο Φ. Καραβίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015 με βάση το δυσμενές σενάριο.

Οι παραδοχές αυτού το σεναρίου για την ανάπτυξη ήταν -3,3% το 2015, -3,9% το 2016 και +0,3% το 2017, όταν τα δύο προηγούμενα χρόνια το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο και για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο +2%, όπως είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Τη δική του ατζέντα θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ και στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη με την εμμονή που δείχνει στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης...
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεχωριστά τα ραντεβού των τραπεζιτών
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν, η κάθε μια ξεχωριστά, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.
Ξεχωριστά τα ραντεβού των τραπεζιτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρουσίαση του «Ηρακλή» στις ΗΠΑ
Το σχέδιο «Ηρακλής», που προβλέπει την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα παρουσιάσουν σε οίκους όπως την Black Rock, την Credit Suisse αλλά και τον οίκο αξιολόγησης...
Παρουσίαση του «Ηρακλή» στις ΗΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
Με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά την Ε.Ε. είναι...
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση
Eπιτυχώς ολοκληρώνονται σήμερα και τυπικά τα stress tests για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώνει στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος τα αποτελέσματα, που, όπως όλα...
Καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας