• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 24.0°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 23.4°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 22.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.4°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 24.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  83%

Κατατέθηκε σχεδιο νομου χθες στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα

ΕUROKINISSI / ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Νέες εκπτώσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων

 • A-
 • A+

Upd: Οι μακροχρόνια άνεργοι και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι δύο νέες κατηγορίες του πληθυσμού που ευνοούνται με τα μέτρα για τα αυθαίρετα, τα οποία προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. Και οι δύο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν αναστολή δύο χρόνων για την καταβολή των προστίμων, τα οποία για πρώτη φορά θα έχουν και αυξημένες εκπτώσεις. Οι άνεργοι θα πληρώσουν μόνον το 20% της οφειλής και οι δικαιούχοι το 30%.

Μείωση του παραβόλου κατά 50% για πολεοδομικές παρανομίες που δεν υπερβαίνουν τα 100 τετραγωνικά, εκπτώσεις έως 20% για εφάπαξ εξόφληση και έγκαιρη υποβολή δήλωσης, εξόφληση σε 80 δόσεις και μειωμένες τιμές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προβλέπει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Λόγω της καθυστέρησης, με απόφαση του Γ. Σταθάκη παρατάθηκε η ισχύς του νόμου του 2013 για έναν μήνα ώστε να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες για μεταβιβάσεις ακινήτων που ενδεχομένως θα προκύψουν ώς την ψήφιση των νέωνδιατάξεων.

Στις τελικές ρυθμίσεις δεν έχει περιληφθεί η προηγούμενη πρόταση σύμφωνα με την οποία στην ουσία απαγορευόταν η αποδοχή κληρονομιάς αυθαιρέτων. Με το άρθρο 81 επιβάλλεται όμως σε όλους τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν όσο είναι εν ζωή να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές εκκρεμότητες, αφού δεν θα επιτρέπονται μεταβιβάσεις ακινήτων (πώληση, γονική παροχή, κ.λπ.) χωρίς να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

-------
Κλικάρετε για να δείτε ολόκληρο τον πίνακα
-------

Είναι επίσης προϋπόθεση για την ενοικίαση ακινήτου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση του μέτρου που έχει ψηφιστεί από το 2011 και στο ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνονται η οικοδομική άδεια ή η δήλωση τακτοποίησηςαυθαιρέτου (εφόσον υπάρχει), όλες οι μεταγενέστερες αλλαγές στο κτίριο, μια σειρά αδειοδοτήσεις και πιστοποιητικά. Προβλέπεται η σύνδεσή του με τα αρχεία του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά σε μια πενταετία σε όλα τα δημόσια κτίρια, σε χώρους συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, μπαρ, συνεδριακά κέντρα, κ.λπ.), καθώς και σε τουριστικά καταλύματα με επιφάνεια άνω των 300 τετραγωνικών. Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου, που σημαίνει νέα βάρη για τους ιδιοκτήτες αλλά και ασφάλεια για την ποιότητα του ακινήτου, θα οριστεί με υπουργική απόφαση.

Συντελεστής δόμησης

Ενα μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου των 147 άρθρων καταλαμβάνουν οι ρυθμίσεις για την επαναφορά του συντελεστή δόμησης, θεσμός που είναι θετικός για το κοινωνικό σύνολο, αλλά η προβληματική εφαρμογή του έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες ακυρώσεις του από το ΣτΕ. Το υπουργείο, όπως φαίνεται από την αιτιολογική έκθεση, δίνει μεγάλη σημασία στην ενεργοποίηση του μέτρου που θα αξιοποιηθεί για τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών μεγάλης κλίμακας.

Με τα προτεινόμενα μέτρα, παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας που υπερβαίνουν το 50% των όρων δόμησης μιας περιοχής μπορούν να τακτοποιηθούν για 30 χρόνια. Επιτρέπεται όμως να νομιμοποιηθούν πλήρως εάν καλυφθούν τα παράνομα τετραγωνικά με αγορά μεταφερόμενου συντελεστή και την απόκτηση τίτλου εισφοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Είναι ένα μέτρο που βοηθά τις δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν έσοδα για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, δρόμους, κ.λπ.).

Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα 7.500 στρέμματα, το 67% των χώρων προς απαλλοτρίωση για κοινωφελείς χρήσεις, κινδυνεύουν να χαθούν αφού για την απόκτησή τους απαιτούνται κονδύλια 5,6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, πάνω από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά, που προέρχονται από διατηρητέα κτίρια ή ακίνητα προς απαλλοτρίωση, είναι δεσμευμένα και οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται από χρόνια σε αδιέξοδο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για τη διευκόλυνση της νόμιμης δόμησης και την απαλλαγή μηχανικών και ιδιοκτητών από τη γραφειοκρατία των Υπηρεσιών Δόμησης, των παλιών πολεοδομικών γραφείων, που προβλέπεται να λειτουργούν σε κάθε δήμο. Θα υπόκεινται όμως στον έλεγχο των Παρατηρητηρίων Δόμησης που συγκροτούν και θα λειτουργούν σε επίπεδο υπουργείου Περιβάλλοντος, σε κάθε περιφέρεια και σε τοπικό επίπεδο. Θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στις άδειες δόμησης και θα εκδικάζουν τις ενστάσεις για αυτοψίες από πολεοδομικούς ελέγχους.

Ειδική διάταξη υπάρχει για την περίφημη ναοδομία. Οι άδειες θα εκδίδονται από τις υπηρεσίες δόμησης αλλά μετά από εισήγηση της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής επιτροπής που θα λειτουργεί σε κάθε μητρόπολη.

Παράθυρο για νομιμοποίηση μετά το 2011

«Παραθυράκι» ανοίγει για την τακτοποίηση αυθαιρέτων που χτίστηκαν μετά την 28η Σεπτεμβρίου 2011. Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ ο προηγούμενος νόμος για τη ρύθμιση των πολεοδομικών παραβάσεων και είχε τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» από το ΣτΕ για να αποθαρρυνθεί νέα γενιά αυθαιρέτων. Με βάση το άρθρο 94 προβλέπεται ότι κατασκευές που έγιναν μετά από αυτή την ημερομηνία κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και επιβάλλονται ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα.

Το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την αντικειμενική αξία του παράνομου κτίσματος, που προσαυξάνεται κατά 20% αν βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή (ρέμα, δάση, αιγιαλός-παραλία, περιοχή NATURA, αρχαιολογικός χώρος, κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 250 ευρώ.

Το πρόστιμο διατήρησης αντιστοιχεί στο 50% του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται κάθε χρόνο από τον εντοπισμό του αυθαιρέτου ώς την κατεδάφισή του. Το ύψος του δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ τον χρόνο.

Στη συνέχεια, όμως, αρχίζουν τα... αλλά. Το πρόστιμο ορίζεται στα 500 ευρώ αν το γκρεμίσει ο ιδιοκτήτης του μέσα σε 30 ημέρες από τον εντοπισμό του από τους ελεγκτές δόμησης. Προβλέπεται μείωση του προστίμου κατά 80% αν ο ιδιοκτήτης του φροντίσει να εκδώσει εκ των υστέρων οικοδομική άδεια ή αναθεωρήσει την άδεια που έχει παραβιάσει.

Κατά τα άλλα, το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει όλα τα ευνοϊκά μέτρα που είχαν γίνει γνωστά τον περασμένο Ιούνιο («Εφ.Συν.» 9 Ιουνίου 2017):

• Αμνηστία σε όλες τις παρανομίες που έχουν υλοποιηθεί πριν από τις 30 Νοεμβρίου 1955, καθώς και σε παραβιάσεις των διαστάσεων του κτιρίου έως 2%, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής του.

• Μείωση κατά 50% του παράβολου για παρανομίες έως 100 τετραγωνικά.

• Καταβολή του προστίμου σε 80 δόσεις.

• Εκπτωση 20% για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις ώς το τέλος του χρόνου.

• Κάλυψη του 50% της οφειλής σε μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής θωράκισης.

• Χρηματική επιβάρυνση από 10 έως και 20% για όσους καθυστερήσουν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου.

• Εκπτώσεις για ανέργους, που φτάνουν στο 70% της οφειλής, ενώ βελτιώνονται οι μειώσεις για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ΑμεΑ, παλιννοστούντες, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κ.λπ.).

Μια σειρά από... συνήθεις παρανομίες (πέργολες, αποθήκες, δώματα, πισίνες κ.λπ.) μπορούν να τακτοποιηθούν με την έκδοση άδειας για εργασίες μικρής κλίμακας, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και ισχύουν χωρίς άλλη διαδικασία. Περιφράξεις με ύψος έως ένα μέτρο, σοβατίσματα και μικρές αλλαγές μπορεί να γίνουν χωρίς την έκδοση άδειας.

Εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης

Με την απόλυτη πλειοψηφία των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας (50% συν ένα) μπορεί να αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα από το σύστημα θέρμανσης, ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας επιβάλλει πιο αυξημένα ποσοστά. Ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από τη συμμετοχή στις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, αλλά οφείλει να συμβάλλει στο κόστος συντήρησης ή στην κάλυψη νέων αναγκών, εκτός και αν αποφασίσει η γενική συνέλευση να τον εξαιρέσει.

Η δυνατότητα αυτή θεσπίζεται με το άρθρο 127 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι η αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης θα αναβαθμίζει ενεργειακά το διαμέρισμα. Ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποια μορφή καυσίμου επιθυμεί (φυσικό αέριο, γεωθερμία κ.λπ.).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο τιμοκατάλογος των αυθαιρέτων
​Μακροχρόνια άνεργοι και πολίτες που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ώστε να διευκολυνθούν...
Ο τιμοκατάλογος των αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
H πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και οι προοπτικές της κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρ’ όλο που το βασικό της θέμα...
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Μονοψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους... συνεπείς καταναλωτές....
Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες
Δύο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, των συνεταιριστικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα για την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης. Η...
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας