• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.3°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.5°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  89%

Ο παράλληλος χρόνος θα χρησιμοποιείται πλέον για την προσαύξηση του ποσού σύνταξης

EUROKINISSI

Καταργούνται τα «ψαλίδια» της διαδοχικής ασφάλισης

 • A-
 • A+

Το «πράσινο» φως για την απονομή συντάξεων άναψε η έκδοση δύο εγκυκλίων που δημοσιοποίησε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Η σημαντικότερη αφορά τον υπολογισμό και την απονομή συνταξιοδοτικών παροχών διαδοχικής ασφάλισης και δη τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13.5.2016 και μετά. Οι εκκρεμείς υποθέσεις αυτής της κατηγορίας υπολογίζονται σε περισσότερες από 20.000 και αφορούν το 25% των εκκρεμών στο ΙΚΑ και το περίπου 30% στον ΟΑΕΕ. Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που έχουν ένσημα και στο εξωτερικό (ομογενείς, μετανάστες κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με την εγκύκλιο:

• Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά τις 13.5.2016.

• Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ. Από την 1.1.2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

• Αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ειδικότερα, οι διατάξεις εφαρμόζονται οριζόντια για όσους έχουν καταθέσει αίτηση με διαδοχική μετά τις 13.5.2016 ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση, ενώ με τους νέους κανόνες καταργείται η διάκριση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων (πριν και μετά την 1.1.1993).

Ενιαίοι κανόνες

Επιπλέον, γίνεται ενιαίος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (θεμελίωση, υπολογισμός) για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με τους ίδιους κανόνες που θα εφαρμόζονταν αν ο χρόνος ασφάλισης ήταν σε ένα Ταμείο. Οι ενιαίοι κανόνες απλουστεύουν και επιταχύνουν την απονομή των διαδοχικών συντάξεων που στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του συστήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέραν των 22.000 ασφαλισμένων που είναι ωφελημένοι από το ξεμπλοκάρισμα και μόνο των αιτήσεων συνταξιοδότησης, κερδισμένοι από την εφαρμογή των νέων κανόνων θα είναι σχεδόν 200.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση από το 2002 και μετά. Κι αυτό, γιατί ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης χρησιμοποιείται για την προσαύξηση του ποσού, ενώ αντίθετα, με βάση το προηγούμενο καθεστώς, όσοι είχαν λιγότερα από 16 χρόνια ασφάλισης κινδύνευαν να χάσουν την πρόσθετη σύνταξη. Προσδοκίες για υψηλότερες συντάξεις κατά 20% έχουν περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι που είχαν παράλληλη ασφάλιση.

Κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτούνται με χαμηλά όρια ηλικίας από τον απονέμοντα φορέα, καθώς καταργούνται τα «πέναλτι» στο τμηματικό ποσό.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η τμηματική απόδοση και ο υπολογισμός που ίσχυαν έδιναν σύνταξη μικρότερη κατά 22,5% σε σχέση με εκείνη που καταβαλλόταν χωρίς διαδοχική από έναν φορέα.

Ωφελημένες είναι και οι γυναίκες–μητέρες ανηλίκων που είχαν ασφαλιστεί για πρώτη φορά ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια το 2011 ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ. Πλέον έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 4-5 έτη νωρίτερα αν κριθούν με καθεστώς πρώην ΙΚΑ (τελευταίος φορέας). Ετσι, μια ασφαλισμένη που φέτος συμπληρώνει τα 52 έτη και έχει θεμελιώσει δικαίωμα το 2011 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58,5 αντί στα 62 έτη με τα 40 έτη ασφάλισης ή με μειωμένη.

Επίσης, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης μετά το 2002, ο χρόνος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαύξηση της σύνταξης, ενώ ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να αποποιηθεί χρόνο που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, αν για παράδειγμα έχει χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο.

Για τη θεμελίωση του δικαιώματος, η αίτηση κρίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν τελευταία ο ασφαλισμένος. Προϋπόθεση είναι να έχει στην ασφάλιση του εν λόγω φορέα 5 έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία.

Προϋποθέσεις

Στις συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου προϋπόθεση είναι οι 40 μήνες ή 1.000 μέρες στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων 12 μήνες ή 300 ημέρες τα τελευταία 5 έτη.

Αν αυτές οι χρονικές προϋποθέσεις δεν πληρούνται ή πληρούνται αλλά ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να βγει με τις διατάξεις του φορέα, η αίτηση κρίνεται από τον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών εργασίας κατά φθίνουσα σειρά. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας το αίτημα κρίνεται σύμφωνα με τον τελευταίο φορέα εφόσον υπάρχει συνολικός χρόνος 1.000 ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία 5ετία.

Για τον συνολικό χρόνο ασφάλισης στο α' ή το β' στάδιο συνυπολογίζεται ο χρόνος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές. Ο ίδιος χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τις ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται στην 5ετία (500 του α' σταδίου και 300 του β' σταδίου).

Διευκρινίσεις για τον «κόφτη» σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Αναλυτικές διευκρινίσεις εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ για τις κατηγορίες των συνταξιούχων που εμπίπτουν στον νόμο Κατρούγκαλου και είναι υποψήφιοι για τον “κόφτη” 60% στις συντάξεις τους επειδή εργάζονται. Ο νόμος αφορά αυτούς που:

• Καθίστανται συνταξιούχοι από τις 13/5/2016 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος της επίμαχης διάταξης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ανάληψης της εργασίας ή δραστηριότητας.

• Είχαν παλαιότερη ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης (πριν από τις 13/5/2016) αλλά ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα από τις 13/5/2016 και μετά.

Από τον “κόφτη” του 60% «διασώζονται» μόνο οι συνταξιούχοι που έχουν ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13.5.2016. Αυτοί εντάσσονται στο παλαιό καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων, όπως ισχύει κατά περίπτωση (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι που αντιμετωπίζουν αναστολή σύνταξης).

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, από τη στιγμή που αναληφθεί εργασία ή δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλισή του και για όσο χρόνο διαρκεί, η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται, αλλά το ακαθάριστο ποσό της θα μειώνεται κατά 60%. Ειδικά στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται η καταβολή τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάψευση για εκκρεμείς συντάξεις
Ψέμα που τιμά την Πρωταπριλιά χαρακτήρισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τις καταγγελίες του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση περί «αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαγραφή...
Διάψευση για εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
Φρένο στη φημολογία που θέλει να μην έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και...
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ολόκληρο το φάσμα του συστήματος διακυβέρνησης (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα περισσότερα κόμματα του...
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΔΙΣΥ: Οι 7 αλλαγές που μειώνουν τις συντάξεις
Με την υπόμνηση ότι από το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 και διαρκώς εξειδικεύουν νέοι νόμοι οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων έχουν συνολικές περικοπές έως και 70%...
ΕΝΔΙΣΥ: Οι 7 αλλαγές που μειώνουν τις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας