• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%

Ο Μπενουά Κερέ τόνισε ότι μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη για AQR και αυτός είναι o SSM

AP PHOTO / BUNDAS ENGLER

Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

 • A-
 • A+

Τη δική του ατζέντα θέλει να επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη με την εμμονή που δείχνει στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης περί των 10 δισ. ευρώ.

Η απαίτηση του Ταμείου να διεξαχθεί έλεγχος στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR) και τεστ αντοχής (stress tests) στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος, έρχεται κόντρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει τη θεσμική ευθύνη της εποπτείας του ευρωσυστήματος και για λόγους ισονομίας θέλει εκτός από τους ενιαίους κανόνες και ενιαία εποπτεία.

Η Φρανκφούρτη και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, έχει στο μικροσκόπιο σχεδόν καθημερινά όλες τις τράπεζες του ευρωσυστήματος, παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις, την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, την πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των δανείων και δίνει κατευθυντήριες οδηγίες.

«H διενέργεια ΑQR σε μια χώρα, μόνο και μόνο γιατί το απαιτεί ένας άλλος θεσμός, θα έδινε λάθος σήμα τόσο στις αγορές όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς θα παραχωρούσε στην πράξη τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της ΕΚΤ στο ΔΝΤ στη συγκεκριμένη περίπτωση», αναφέρουν γνώστες της τραπεζικής αγοράς. Παραπέμπουν μάλιστα στην τελευταία δήλωση του Μπενουά Κερέ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Τι είπε ο Κερέ; Οτι μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη για AQR και αυτός είναι o SSM και ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει ανάγκη για AQR, καθώς υπάρχει πλάνο που προβλέπει διενέργεια stress tests εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού της Ευρώπης.

Βέβαια, ο Κερέ δεν αρνήθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ιδιαιτερότητες και σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός σε σχέση με αυτές (ρευστότητα, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.) υπογραμμίζονται ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες του ΔΝΤ.

Ωστόσο η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ εντείνει την πίεση της ΕΚΤ και ειδικότερα του SSM προς τις τράπεζες, ώστε να υιοθετήσουν πιο επιθετική πολιτική για τη μείωση των «κόκκινων» δάνειων

Στο πλαίσιο αυτό ο επόπτης ζητάει να τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο με αρκετή καθυστέρηση και να φανούν πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Αυτό ωστόσο που φοβάται η αγορά είναι η απότομη μείωση της τιμής των ακινήτων, λόγω μαζικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας των ενεχύρων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες ως εγγύηση για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν επιπλέον προβλέψεις.

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια λεπτή ισορροπία που αν διαταραχθεί θα οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο και οι τράπεζες αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να κατηγοριοποιήσουν τις υποθέσεις από τις οποίες θα προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (είδος ακινήτου, ύψος οφειλής, οικονομικό προφίλ οφειλέτη κ.λπ.).

Ενα ακόμη σύνθετο θέμα πρέπει αντιμετωπιστεί είναι αυτό του νόμου Κατσέλη, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οφειλετών που το δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» για δεύτερη φορά παρά το «κούρεμα» και τη χαμηλή δόση που κέρδισαν με την υπαγωγή τους στον νόμο. Αυτοί οι δανειολήπτες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αναβιώσει η αρχική τους οφειλή.

Ο κατάλογος των χωρών με τις οποίες πρόκειται να ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Εντός του 2017:

Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Νήσοι Φερόες, Γριλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μπονέρ, Αγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϊχέλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκ και Κάικος.

Από το 2018:

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Γκάνα, Γρενάδα, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Ναουρού, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Πακιστάν, Ρωσία, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Αγιος Μαρτίνος, Τουρκία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουρουγουάη.

* Σημειώνεται ότι και με την Αλβανία η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία αρμόδιων αρχών, με πρώτη την ανταλλαγή πληροφοριών μετά το 2018.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
Με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά την Ε.Ε. είναι...
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση
Eπιτυχώς ολοκληρώνονται σήμερα και τυπικά τα stress tests για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώνει στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος τα αποτελέσματα, που, όπως όλα...
Καμιά ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «έπεισαν» το ΔΝΤ για τις τράπεζες
Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς -προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης- «επέτρεψε» στο ΔΝΤ να κάνει πίσω στην εμμονή του...
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «έπεισαν» το ΔΝΤ για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχωρούν οι εμμονές του ΔΝΤ για τις τράπεζες
Ο κύβος ερρίφθη και οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν μόνο από τεστ αντοχής (stess tests) όπως όλες οι τράπεζες του ευρωσυστήματος και δεν θα διεξαχθεί επιπλέον έλεγχος ενεργητικού (AQR), όπως ζητούσε εμμονικά...
Υποχωρούν οι εμμονές του ΔΝΤ για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας