• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.6°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.2°C / 18.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.9°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.3°C / 11.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  93%

Ετοιμα είναι τα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος για περίεργες συναλλαγές

Σκελετοί στις ντουλάπες τραπεζικών στελεχών

 • A-
 • A+

Περίεργες πωλήσεις «εκλεκτών» δανείων, «πράσινες» επενδύσεις με χορήγηση… παράξενων δανείων που συνδέονται και με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και κόλπα για την αποφυγή των capital controls σε συστημικές τράπεζες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στη Φρανκφούρτη έχει πλήρη γνώση και σύντομα αυτά τα πορίσματα θα πάνε -αν δεν έχουν ήδη πάει- στις δικαστικές αρχές καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων μεταξύ 2014-2016.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο αριθμός των εμπλεκομένων ανώτατων τραπεζικών στελεχών είναι σίγουρα διψήφιος. Ωστόσο, κεντρικό πρόσωπο φέρεται να είναι ανώτατο στέλεχος, που βρέθηκε εκτός του σκληρού πυρήνα του τραπεζικού συστήματος και θεωρείται απίθανο να επιστρέψει ποτέ, όχι μόνο σε ελληνική τράπεζα αλλά σε οποιαδήποτε του ευρωσυστήματος καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- του έχουν επιβληθεί από τον επόπτη, δηλαδή την ΤτΕ που υπάγεται στην ΕΚΤ, κυρώσεις και υψηλότατο χρηματικό πρόστιμο.

Ο μίτος άρχισε να ξετυλίγεται από τα στελέχη του SSM, όταν σε έναν από τους πολλούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούν στο «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, εντόπισαν πώληση δανείων «ημετέρων» σε συγκεκριμένα, «φιλικά» funds. Το περίεργο ωστόσο της ιστορίας είναι ότι τα ακίνητα που είχαν δοθεί ως ενέχυρα παρέμειναν στα χέρια του «εκλεκτού» δανειολήπτη, ο οποίος έπαψε να χρωστάει στην τράπεζα.

Δηλαδή, η τράπεζα Α πούλησε το στεγαστικό δάνειο Χ με ανεξόφλητο υπόλοιπο 400.000 ευρώ στο Fund B (αυτό μπορούσε να γίνει εκείνη την περίοδο μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη) και άφησε το ακίνητο (το οποίο προφανώς δεν είναι τριάρι στο Παγκράτι) στα χέρια του δανειολήπτη.

Πώς έγινε η επιλογή των δανείων, πόσο αγοράστηκαν από τα funds και πόσα εισπράχθηκαν αποτελούν κρίσιμα ερωτήματα και οι απαντήσεις ίσως κρύβονται στο πόρισμα ή θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα, όταν και αν αυτή γίνει.

Ολα αυτά συνέβαιναν τη στιγμή που οι… ταπεινοί δανειολήπτες στεγαστικών, μικρών επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων μάταια εκλιπαρούσαν τις τράπεζες για ρυθμίσεις ή διαγραφή τόκων λόγω δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

Ερχεται «ξήλωμα»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νυν διοικήσεις τραπεζών έχουν λάβει γνώση των πορισμάτων και έχουν… δρομολογήσει το «ξήλωμα» στελεχών που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις.

Στην ερώτηση αν ελλοχεύει κίνδυνος συστημικής αστάθειας και αν οι υποθέσεις αυτές δημιουργούν κεφαλαιακή τρύπα ή ζημιά, άριστοι γνώστες του θέματος αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει υψηλές προβλέψεις για τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο (με βάση το δυσμενές σενάριο) και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν, όμως, 5-10 τραπεζικά στελέχη επιλέγουν να… εξυπηρετήσουν εαυτούς, συγγενείς και φίλους, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αντί να δώσουν ανάσα σε οικογενειάρχες, άνεργους που μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους φορτώθηκαν 50 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος για να σωθούν οι τράπεζες -όχι οι τραπεζίτες-, τότε είναι σαφές ότι αυτά τα καλοπληρωμένα στελέχη στρέφονται πρωτίστως κατά της κοινωνίας και δευτερευόντως κατά της τράπεζας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το... «κόκκινο όχημα» της ΤτΕ
Την πρόταση δημιουργίας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συμβάλει στη ραγδαία μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων κατά 47% με στόχο να περιοριστεί ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων...
Το... «κόκκινο όχημα» της ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Πέμπτη η έγκριση του SPV
Το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGcomp) για το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος που προβλέπει δημιουργία «οχήματος» ειδικού σκοπού (SPV) αναμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οπως είναι...
Την Πέμπτη η έγκριση του SPV
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο εκκαθάρισης «κόκκινων» δανείων
Tην πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV), όπου θα μεταβιβαστούν καταγγελμένα «κόκκινα» δάνεια, παρουσίασαν χθες στις διοικήσεις των τραπεζών ο διοικητής Γιάννης...
Σχέδιο εκκαθάρισης «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταχύτατη η μείωση των «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων»
Υπέρβαση του στόχου μείωσης των προβληματικών δανείων (ΝPEs) κατά 1,6 δισ. ευρώ ευρώ πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και τα δάνεια αμφιβόλου είσπραξης διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου...
Ταχύτατη η μείωση των «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση των διαγραφών «κόκκινων» δανείων συστήνει ο Γιάννης Στουρνάρας
Επίσπευση της πώλησης δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς επίσης μέσω αύξησης των διαγραφών κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής, συστήνει ο...
Αύξηση των διαγραφών «κόκκινων» δανείων συστήνει ο Γιάννης Στουρνάρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας