Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη μέγκενη Eφορίας-τραπεζών οι μικρομεσαίοι

Η περιπέτεια ενός ζευγαριού βιοτεχνών που παλεύει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς Δημόσιο και πιστωτές καταδεικνύει τον οικονομικό στραγγαλισμό της αγοράς από τα μέτρα της δέσμευσης λογαριασμών από τις ΔΟΥ και των κατασχέσεων-εξπρές από τις τράπεζες

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μέγκενη Eφορίας-τραπεζών οι μικρομεσαίοι

  • A-
  • A+

Σε συμπληγάδες βρίσκονται εσχάτως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς -λόγω της οικονομικής κρίσης- αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε Εφορία και τράπεζες. Παράλληλα με τον αγώνα που δίνουν, για να αποφύγουν τα λουκέτα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (δέσμευση λογαριασμών, κατασχέσεις κ.λπ.), στα οποία προχωρούν Δημόσιο και πιστωτές.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, και με την πλειονότητα των υποψηφίων να αγνοούν παντελώς τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει η πραγματική οικονομία, τα θύματα της μνημονιακής πολιτικής βγάζουν την ύστατη κραυγή αγωνίας, μήπως και τους ακούσει κάποιος, έστω την τελευταία ώρα.

Καταγγελία

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μικρομεσαίας επιχείρησης («Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.»), οι ιδιοκτήτες της οποίας (πρόκειται για ανδρόγυνο) απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες (εν προκειμένω στην ALPHA BANK) να τους διευκολύνουν, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση αναγκαστικά θα βάλουν λουκέτο.

Οπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία των ιδιοκτητών στα ΜΜΕ, η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία υπέστη μείωση του ετήσιου τζίρου της κατά 66% τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα βρέθηκε αντιμέτωπη με την αύξηση των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει από την Εμπορική Τράπεζα (εξαγοράστηκε από την ALPHA), βρέθηκε στη δυσμενή θέση να αφήσει απλήρωτες κάποιες οφειλές της προς την Εφορία που αφορούσαν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Μεγάλο μέρος, μάλιστα, του οφειλόμενου ΦΠΑ δεν το έχει εισπράξει, καθώς τις ημερομηνίες κατά τις οποίες έπρεπε να πληρώσει εμπρόθεσμα τον συγκεκριμένο φόρο, τα τιμολόγια που είχε εκδώσει η επιχείρηση δεν είχαν ακόμη εξοφληθεί.

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς το Δημόσιο υπερέβη τις 220.000 ευρώ. Με την ανακοίνωση του νέου νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 72 ή 100 δόσεις, η επιχείρηση απευθύνθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για την υπαγωγή της στη ρύθμιση, προτείνοντας παράλληλα την εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων, ώστε από την είσπραξη του τιμήματος να μειωθεί το χρέος της και να μπορεί να το αποπληρώσει ευκολότερα μέσω της ρύθμισης.

Αδιέξοδο

Ωστόσο, η αρμόδια ΔΟΥ διεμήνυσε στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης ότι δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, για να προχωρήσουν στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους, εάν το τίμημα δεν καλύπτει ολόκληρη την οφειλή, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η μείωση της οφειλής, ώστε η μετέπειτα ρύθμιση να μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Στη συνέχεια, ενώ οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αγωνίζονταν να συγκεντρώσουν χρήματα, για να υπαγάγουν στη ρύθμιση ολόκληρη την υπέρογκη οφειλή τους, στις 31-12-2014 η αρμόδια ΔΟΥ κοινοποίησε κατασχετήριο υπέρ της προς όλες τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να δεσμευτούν (να μπλοκαριστούν) όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της επιχείρησης, καθώς και οι προσωπικοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών και των μελών των οικογενειών τους. Επιπλέον, στον εταιρικό λογαριασμό της επιχείρησης κατατέθηκαν από πελάτες της στις 31/12/2014 και στις 5/1/2014 δύο ποσά συνολικού ύψους 3.712,63 ευρώ, με τα οποία οι ιδιοκτήτες της θα μπορούσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση της ρύθμισης, στην οποία είχαν ζητήσει να ενταχθούν.

Νόμιμο ναι, ηθικό όχι

Ομως, τα ποσά αυτά, παρά το γεγονός ότι ο εταιρικός λογαριασμός είχε δεσμευθεί από την αρμόδια ΔΟΥ, κατασχέθηκαν από την τράπεζα στις 7/1/2015, για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης προερχόμενες από παλαιότερο επιχειρηματικό δάνειο.

Μπορεί η τράπεζα νομικά να είναι καλυμμένη, καθώς τα ποσά που κατάσχεσε δεν υπήρχαν στους λογαριασμούς, όταν δεσμεύτηκαν από την Εφορία, όμως σε καμιά περίπτωση δεν συμβάλλει στη διευκόλυνση των οφειλετών, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί σταδιακά στις υποχρεώσεις.

Χαραμάδα... συνεννόησης από την τράπεζα

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην ALPHA για το θέμα της συγκεκριμένης βιοτεχνίας (κατασκευάζει πλαστικά είδη συσκευασίας τροφίμων), η οποία -αφήνοντας χαραμάδα συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες- μας απάντησε τα εξής:

«Σε απάντηση του από την 14.1.2014 ηλεκτρονικού μηνύματός σας, με το οποίο ετέθη υπ’ όψιν της Τραπέζης διαμαρτυρία της εταιρίας “Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ”, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Η Τράπεζα εφαρμόζει πάντοτε τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, με πνεύμα καλής πίστεως και σύμφωνα με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη. To αυτό έπραξε μετά βεβαιότητας και στην παρούσα υπόθεση, και ενήργησε όπως επιβάλλει ο Νόμος και σε απόλυτη συμμόρφωση με αυτόν, καθώς και σύμφωνα με τους όρους και συμφωνίες που διέπουν την συμβατική σχέση της με τον Πελάτη.

»Η Τράπεζα δεν δύναται να γνωστοποιήσει περαιτέρω στοιχεία ή πληροφορίες, δεσμευόμενη από τις περί απορρήτου διατάξεις, παραμένει ωστόσο στη διάθεση του παραπονούμενου Πελάτη, για να θέσει υπ’ όψιν του όλες τις πληροφορίες και στοιχεία που τον αφορούν, κατόπιν σχετικού αιτήματός του».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
Μείωση του στόχου για υψηλότερα πλεονάσματα, σε συμφωνία με τους εταίρους, ζήτησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Αlpha Bank ο πρόεδρός της Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι η οικονομία μπαίνει σε μια...
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2015 είναι έτοιμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του, υπό...
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Θυρίδα τράπεζας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε θυρίδες και δάνεια στοχεύει η Εφορία
Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν 200.000 τραπεζικές θυρίδες και δάνεια των φορολογουμένων. Οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για όλους τους τύπους τραπεζικών προϊόντων.
Σε θυρίδες και δάνεια στοχεύει η Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πονοκέφαλος» τα «κόκκινα» δάνεια για τις τράπεζες
Στα τεράστια προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα οποία προκαλούν ανασφάλεια σε δυνητικούς επενδυτές, αναφέρεται σε εκτενές της...
«Πονοκέφαλος» τα «κόκκινα» δάνεια για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
Κέρδη εμφανίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για το δεύτερο τρίμηνο 2017. Οι δύο τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, εμφανίζουν αύξηση της ρευστότητας,...
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας