• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  46%

Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα δημιουργήθηκαν 213.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας

 • A-
 • A+

Αποδίδει αποτελέσματα η μέτρηση των προγραμμάτων απασχόλησης που διεξάγεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, το 59,5% των ανέργων που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βρήκαν μια θέση εργασίας μέσω προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης ή, σε απόλυτους αριθμούς, από τους σχεδόν 220.000 ανέργους που υποστηρίχθηκαν μέσα από τις δομές του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ από τις αρχές του 2015, βρήκαν μια θέση εργασίας μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων οι 131.000.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν ενταχθεί επιπλέον 46.000 άτομα σε στοχευμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση κυρίως της ανεργίας των νέων. Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε πτώση του ποσοστού ανεργίας κατά 5,8% από το 2013.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε κατ’ αρχάς να εξορθολογιστούν οι δαπάνες που κατευθύνονταν στην αντιμετώπιση της ανεργίας (όταν επί υπουργίας Βρούτση, «πλούτιζαν» οι ιδιώτες και έχαναν οι άνεργοι).

Κατά δεύτερον τέθηκε σε λειτουργία ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, μέσω του οποίου επανασχεδιάστηκαν τα προγράμματα απασχόλησης με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθείται η πλήρης απασχόληση και η στοχευμένη κατάρτιση.

Αφού λοιπόν η Πολιτεία απέκτησε έναν μηχανισμό που «ακούει» την αγορά, συλλέγοντας πραγματικά δεδομένα ως προς τις ειδικότητες και τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, έγινε κατορθωτή η πλήρης αξιοποίηση των χρημάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ετσι:

α. 22.000 άνεργοι βρήκαν μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των προγραμμάτων υποστήριξης μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις ανέργων από επιχειρήσεις, με ειδική στόχευση στην παροχή εργασιακής εμπειρίας στους νέους.

β. Συνολικά 73.000 άνεργοι έχουν ενταχθεί στα ανασχεδιασμένα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Τα νέα προγράμματα παρέχουν κλαδική κατάρτιση και συμβουλευτική στον άνεργο ή τον νέο επιχειρηματία, όση χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Παράλληλα, οδηγούν σε πιστοποίηση γνώσεων και εφοδιάζουν τον άνεργο με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

γ. Από τους 52.000 ανέργους που έχουν ήδη ολοκληρώσει την επαγγελματική τους κατάρτιση, ένας στους τρεις (17.000 σε απόλυτους αριθμούς), μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, βρήκε μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ λοιπόν εντοπίζεται και η αποτελεσματικότητα του όλου σχεδιασμού, καθώς επιτεύχθηκε ποσοστό εξεύρεσης εργασίας 33% - όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%!

δ. 100.000 άνεργοι επέστρεψαν στην εργασία μέσω της Νέας Γενιάς Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, που αποδεδειγμένα δεν βρίσκει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άνεργοι μεγάλης ηλικίας, χαμηλών προσόντων και με χαμηλό εισόδημα.

Ανάσχεση της μερικής απασχόλησης

Ωστόσο και η ποιοτική μέτρηση της απασχόλησης δείχνει ότι η αγορά εργασίας αρχίζει -έστω και δειλά- να δίνει περισσότερες μόνιμες και πλήρεις θέσεις απασχόλησης. Πλέον καταγράφεται ανάσχεση της επέλασης της μερικής απασχόλησης και μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή. Ετσι, το πρώτο 7μηνο του 2017 η μερική απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 0,16%, όταν την περίοδο 2013-2014 είχε αυξηθεί κατά 10,5%.

Επίσης:

● Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί 2 μονάδες.

● Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα δημιουργήθηκαν 213.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

● Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014.

Κοινωφελής εργασία και ανάπτυξη

Η μέχρι τώρα στόχευση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας δίνει και άλλη μία παράμετρο που αφορά τα έργα που αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες. Ετσι, δεν έχουμε μόνο εξεύρεση εργασίας ή αύξηση προσόντων των ανέργων που επιλέγονται αλλά και αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών. Τα νέα προγράμματα 8μηνης διάρκειας έδωσαν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα (άρα προσμέτρηση στη συντάξιμη υπηρεσία) και βελτίωση των προσόντων του ανέργου, παράλληλα με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για την τοπική κοινωνία.

Χάρη στην κοινωφελή εργασία σε όλους τους δήμους της χώρας υλοποιούνται 3.000 έργα υποδομής (κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα και χώροι πρασίνου, έργα οδοποιίας), περισσότερες από 1.600 παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών. Τα 450 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το υπ. Εργασίας στους δήμους για την υποστήριξη των ανέργων δεν ωφέλησαν μόνο τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Με την αύξηση της καταναλωτικής τους δύναμης, οι πρώην άνεργοι τόνωσαν τις τοπικές οικονομίες με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που βέβαια δεν μπορούν να μετρηθούν.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
Νέα πιλοτική στρατηγική προσέγγισης των επιχειρήσεων επιχειρεί ο ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την κάλυψή τους από τους ανέργους. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου...
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
Το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέχρι τώρα σε συνεργασία με τους δήμους προγράμματα συνολικού ύψους 342 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους...
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία με αποδείξεις ή «τίτλους κτήσης»
Οι παλιές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, που από το 2014 έχουν μετονομαστεί σε τίτλους κτήσης, ήταν ένα παράθυρο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές και οι συνταξιούχοι να μη...
Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία με αποδείξεις ή «τίτλους κτήσης»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
Με το «μάτι» του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ασφυκτιά υπό το βάρος των πολύ μικρών σε μέγεθος επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, των χαμηλών αμοιβών, που σημαίνει και...
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξομαλύνεται η ροή πληρωμών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες
Μετά το «δήθεν» SMS Μαξίμου προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη γραμμή που «δήθεν» πρέπει να ακολουθήσουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, ήρθε η αρθρογραφία του...
Εξομαλύνεται η ροή πληρωμών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας