• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.3°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.1°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.3°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  92%

Στα 5,435 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,521 δισ. προέρχονται από εκκρεμείς επιστροφές φόρων

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ψήλωσαν τα ληξιπρόθεσμα

 • A-
 • A+

Την ανιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παρά τις πληρωμές του κράτους με τα λεφτά των δανειστών, τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης μαζί με τις επιστροφές φόρων «ψήλωσαν» στα 5,435 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1,521 δισ. ευρώ προέρχονται από εκκρεμείς επιστροφές φόρων) από 5,092 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο (εκ των οποίων 1,252 δισ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων).

Η αυξητική πορεία αυτών των οφειλών έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους, γιατί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που ήταν συνδεδεμένη με αυτήν ακολούθησε και η υποδόση των 800 εκατ. για την κάλυψη αυτών των οφειλών.

Θεωρητικά η ανοδική τάση αυτών των χρεών θα πρέπει να έχει ανακοπεί τον Αύγουστο, από τη στιγμή που οι επιτελείς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη προωθήσει προς τους φορείς τα λεφτά που έλαβαν από τους δανειστές για τον σκοπό αυτό.

Αλλα 800 εκατ. ευρώ θα λάβει η Αθήνα τον Οκτώβριο έπειτα από έλεγχο που θα κάνουν οι θεσμοί για την πρόοδο εκκαθάρισης αυτών των χρεών.

Το θέμα επρόκειτο κανονικά να συζητηθεί στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης, το EuroWorking Group (EWG), αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές του κράτους το θέμα μεταφέρεται σε επόμενο EWG που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο.

Η αξιολόγηση

Ετσι, η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επικεντρώθηκε στα υπόλοιπα σημεία-μέτωπα που θα απασχολήσουν την 3η αξιολόγηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ διατύπωσαν ενστάσεις για μια σειρά διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει ώς τα Χριστούγεννα τουλάχιστον 90 προαπαιτούμενα, πολλά από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group συνεχιζόταν ώς αργά χθες το βράδυ, με στόχο να διαμορφωθεί η ατζέντα του άτυπου Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου και να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής των πιστωτών στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών.

Η έναρξη της νέας αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, θα έχουν συνάντηση και με τον Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) άναψαν στη χθεσινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες οι τεχνοκράτες από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Economic and Financial Committee – EFC).

Η EFC στη θετική εισήγησή της υιοθέτησε τη σχετική πρόταση της Κομισιόν, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο από τον Γάλλο επίτροπο, αρμόδιο για τα οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί.

Η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός σε επίπεδο πρέσβεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper), η οποία προετοιμάζει τις εργασίες του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η έξοδος πάντως από την επιτήρηση μόνο συμβολικό χαρακτήρα μπορεί να έχει για την Ελλάδα, που από το 2010 βρίσκεται σε Μνημόνιο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
Μεγάλες προκλήσεις, από φέτος τον Αύγουστο, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πορευόμενη προς την έξοδο από τα μνημόνια. Οι αναγκαιότητες της νέας αξιολόγησης τη βάζουν πολύ νωρίς στην... πρίζα. Το πρώτο...
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
Η κατοχύρωση του αφορολόγητου ποσού και η λοταρία των αποδείξεων με τα 12 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει ώς το τέλος του χρόνου, είναι οι δύο κορυφαίοι λόγοι που ωθούν από φέτος τους φορολογουμένους να...
1.000 τυχεροί ΑΦΜ κάθε μήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξαιρούνται από τα πρόστιμα για έλλειψη POS όσοι τα έχουν ήδη παραγγείλει
Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τα σήματα μόνον συγκεκριμένων καρτών. Διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για συναλλαγές με κάρτες για μια σειρά από κατηγορίες...
Εξαιρούνται από τα πρόστιμα για έλλειψη POS όσοι τα έχουν ήδη παραγγείλει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι POS από σήμερα!
Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των...
Ολοι POS από σήμερα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας