• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.7°C
  1 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 29.8°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 32.6°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 30.3°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.6°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.1°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  19%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.9°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.2°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  15%

«Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μειωμένη κατά πολύ θα είναι η σύνταξη που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια μετά τη θέση σε ισχύ του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, που εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Ο λόγος είναι ότι ρητώς ορίζεται στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου πως από 1.1.2017 οι συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και αμείβονται με τις διατάξεις του Ν. 4472/2017 (ειδικά μισθολόγια) είναι οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές, με εξαίρεση την προσωπική διαφορά του άρθρου 155 του Ν. 4472/2017.

Πίσω λοιπόν από αυτή τη νομική διατύπωση κρύβονται μειώσεις στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθηγητές ΑΤΕΙ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι, καθότι δεν προσμετρώνται στις συντάξιμες αποδοχές τα διάφορα επιδόματα που λαμβάνουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Με τον Ν. 4472/2017 που αφορά τα ειδικά μισθολόγια καθορίστηκαν νέοι μισθοί για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο και αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια. Βέβαια, ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, αλλά η ισχύς του αφορά τις αμοιβές αναδρομικά από 1.1.2017.

Αν λοιπόν δούμε συνδυαστικά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και τον Ν. 4472, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό της σύνταξης που θα λάβει κάποιος όταν αποχωρήσει από την υπηρεσία του τα επιδόματα, ενώ οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από τον βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και την προσωπική διαφορά του άρθρου 155. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τα εξής επιδόματα και παροχές:

α. Επίδομα για εβδομαδιαία εργασία πάνω από 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των 5 ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.

β. Στις ίδιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, που αποδεδειγμένα εργάζονται κατά τις νυκτερινές ώρες, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

γ. Αμοιβή αποδοτικότητας για τους ερευνητές, τους ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες και τις άλλες κατηγορίες προσωπικού από τη Διοίκηση του Ερευνητικού Κέντρου ή αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, του ΚΕΤΕΘΑ ή της ΕΕΑΕ.

Με βάση τα ποσά των κονδυλίων που εισέρρευσαν κατά τα παρελθόντα τρία έτη στον ερευνητικό φορέα από προγράμματα ή έργα χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς πόρους ή από πλεονάσματα που προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών, χορηγείται αμοιβή η οποία καταβάλλεται εφάπαξ σε ετήσια βάση.

Το ύψος της εν λόγω αμοιβής δεν μπορεί να ξεπερνά το σύνολο των τακτικών αποδοχών ενός μηνός και υπολογίζεται με κυμαινόμενο συντελεστή έως εκατό τοις εκατό (100%) επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών του ίδιου μήνα.

δ. Σύμβουλος πρεσβείας Α’ Τάξεως, αναπληρωτής νομικός σύμβουλος, εμπειρογνώμονας Α’ Τάξεως και σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α’ λαμβάνει ειδική αμοιβή 280 ευρώ.

Επιπρόσθετα, δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές οι εφημερίες, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται για υπερωριακή απασχόληση και τα επιμίσθια για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Επίσης, δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές τα έξοδα κίνησης, καθώς και το μηνιαίο επιμίσθιο που λαμβάνουν ελεγκτές ιατροί.

Νέες μειώσεις

Ωστόσο ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς δεν υφίσταται μόνο στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν. 4472/2017, αν προκύπτουν τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο λειτουργός ή υπάλληλος στις 31.12.2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική.

Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή. Το θέμα είναι ότι αυτή η προσωπική διαφορά δεν θα υπόκειται σε ασφαλιστική κράτηση, αυτό το ποσό δεν θα μετρά στη σύνταξη.

Είναι σαφές λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα μείωση των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν μετά την 1-1-2017, αφού για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά.

Βέβαια, οι νεοεισερχόμενοι στις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τα πανεπιστήμια και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έτσι κι αλλιώς καλούνται να ζήσουν με χαμηλότερες αποδοχές, άρα και με μικρότερες προσδοκίες όσον αφορά τη σύνταξη που θα λάβουν όταν θα συνταξιοδοτηθούν.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας ήρθαν πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κυβέρνηση να διαψεύδει ότι επίκεινται νέες αλλαγές προς το δυσμενέστερο. Το θέμα είναι με τον νόμο 4326 άλλαξαν τα όρια με...
Παράθυρο για πρόωρη συνταξιοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
Με το «μάτι» του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ασφυκτιά υπό το βάρος των πολύ μικρών σε μέγεθος επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, των χαμηλών αμοιβών, που σημαίνει και...
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Στοχευμένες παρεμβάσεις, με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι, κίνητρα για επιστροφή νέων επιστημόνων από το...
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα καταδίκη για τις περικοπές μισθών
Ηταν ένα αναμενόμενο χαστούκι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που επέβαλαν οι μνημονιακές επιλογές… Αλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που καταδικάζονται ως αντίθετες με συγκεκριμένα νομοθετήματα από αυτά που...
Νέα καταδίκη για τις περικοπές μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο ταχύτητες στο Δημόσιο για τις επικουρικές
​Σε κενό νόμου και κυβερνητικής παλινωδίας βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι αναφορικά με την έκδοση των επικουρικών συντάξεών τους την ίδια ώρα που στο Δημόσιο επικρατούν τουλάχιστον δύο ταχύτητες...
Δύο ταχύτητες στο Δημόσιο για τις επικουρικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας