• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.7°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 21.1°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.2°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 23.8°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 19.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  91%

Εσοδα 3,44 δισ. απέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ

 • A-
 • A+

Σε 3,44 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την υλοποίηση προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων, από τα οποία τη μερίδα του λέοντος (1,23 δισ.) έχει η 40ετής παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν μεταβιβάσεις ύψους 447,7 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό του Ταμείου για ολόκληρο το 2016 και το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει της επίσημης έναρξης της λειτουργίας του Υπερταμείου, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των τριών μελών που έχουν απομείνει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ «τρέχει» η διαδικασία για τη συμπλήρωση του πενταμελούς συμβουλίου του.

Το... ταμείο του ίδιου του ΤΑΙΠΕΔ, που αντλεί τα έσοδά του παρακρατώντας το 0,2% από τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, παραμένει προβληματικό καθώς παρουσιάζει ζημιές 2,08 εκατ. ευρώ, που έχουν περιοριστεί σημαντικά έναντι του 2015 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 5,32 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για συμβούλους, έναντι 3,6 εκατ. ευρώ το 2015, κυρίως λόγω των απαιτήσεων της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά. Στο τέλος του χρόνου το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ ήταν 60 άτομα, είκοσι περισσότερα σε σχέση με το 2015.

Με την ίδρυση του Υπερταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ μετεξελίχθηκε σε μια από τις θυγατρικές του, με διακριτό ρόλο αλλά και με περιορισμό των αρμοδιοτήτων του σε αρκετά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη μεταφερθεί στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).

Με τον νέο καταμερισμό, το Ταμείο κατέχει μετοχές σε 24 κρατικές επιχειρήσεις και ασκεί τα δικαιώματα του Δημοσίου σε 78 περιπτώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί, δέκα περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, ενώ έχει την πλήρη κυριότητα σε 111 ακίνητα του Δημοσίου, από τα οποία τα 27 είχαν πουληθεί ώς το τέλος της περασμένης χρονιάς.

Τα σημαντικότερα νέα προγράμματα αφορούν την ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ), στα οποία όμως βασικό ρόλο έχει η κυβέρνηση.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο χρονοδιάγραμμα των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται:

ΤΡΕΝΑ: Η επίσημη υπογραφή της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους κρατικούς σιδηρόδρομους της Ιταλίας έχει προγραμματιστεί για τις 13 του μηνός και θα γίνει στην Κέρκυρα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Ο διαγωνισμός για τις επισκευαστικές βάσεις σιδηροδρομικού υλικού έχει μετατεθεί για τις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και νέα αναβολή.

ΜΑΡΙΝΕΣ: Τον Οκτώβριο προβλέπεται η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την περίπτωση της Πύλου, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει σχέδιο διατάγματος για την επιτρεπόμενη δόμηση στον χερσαίο χώρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, ώς το τέλος του χρόνου αναμένεται να εκδοθεί το προβλεπόμενο διάταγμα για τους όρους δόμησης και ανάπτυξης του ακινήτου των 6.000 στρεμμάτων και να υπογραφεί η τελική συμφωνία, με κατάθεση της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα υποβληθούν ώς την 31η Οκτωβρίου προσφορές για εννέα ακίνητα, καθώς και τη μακρόχρονη μίσθωση άλλου ενός. Αποδείχθηκε το πιο προσοδοφόρο μέσο πώλησης μικρών ακινήτων, σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο με το σύστημα της πλειοδοσίας διατέθηκαν έξι ακίνητα σε τιμές καλύτερες από τις προβλεπόμενες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Μαρμαρά, που εισπράχθηκαν 3,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,07 εκατ. που είχαν ορίσει οι σύμβουλοι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγορά εισιτηρίων και στα ΕΛΤΑ
Τη δημιουργία δικτύου one-shop-stop, μέσα από το οποίο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και θα εξοφλούνται οι λογαριασμοί διαφόρων φορέων, προωθεί το υπερταμείο. Με αυτή την...
Αγορά εισιτηρίων και στα ΕΛΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει τον ετήσιο στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το φετινό όριο έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, που είναι πιθανόν και να ξεπεραστεί σε περίπτωση που...
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολες οι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο
​Ως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί στο νέο υπερταμείο όλες οι ΔΕΚΟ που ελέγχονται από το Δημόσιο, ενώ ειδική αναφορά υπάρχει για την ένταξη της ΕΚΧΑ, της εταιρείας που έχει την ευθύνη για την...
Ολες οι ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο υπερταμείο Αξιοποίησης Πλούτου το ΤΑΙΠΕΔ
Την ένταξη του ΤΑΙΠΕΔ στην «ομπρέλα» του νέου φορέα που θα διαχειρίζεται ακίνητα και άλλα δικαιώματα του Δημοσίου πρότεινε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Το νέο...
Στο υπερταμείο Αξιοποίησης Πλούτου το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροχάδην για τις προθεσμίες του διαγωνισμού «Θριάσιο ΙΙ»
​Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί το υπουργείο Υποδομών και η διοίκηση του ΟΣΕ για να προλάβουν κάποιες από τις προθεσμίες του διαγωνισμού «Θριάσιο ΙΙ». Πρόκειται για την αξιοποίηση του ακινήτου των 1.450...
Τροχάδην για τις προθεσμίες του διαγωνισμού «Θριάσιο ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας