Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.2° 12.1°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 10.1°
2 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.8° 12.1°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
81%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.0° 10.1°
1 BF
73%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.4° 7.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
89%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.9° 13.3°
2 BF
79%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 9.6°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 11.1°
0 BF
67%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 11.2°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.3° 13.9°
2 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.7°
2 BF
76%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 11.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 14.8°
2 BF
56%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
15.4° 12.3°
2 BF
66%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 9.3°
1 BF
82%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.8° 10.8°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Στο αεροδρόμιο ή σε οποιονδήποτε συνοριακό σταθμό κατά την τελευταία έξοδό του από την Ε.Ε., ο ταξιδιώτης δείχνει τα αγαθά που αγόρασε στο τελωνείο μαζί με την απόδειξη tax free και το διαβατήριό του, ζητώντας να σφραγιστεί το πρωτότυπο της απόδειξης

Πρωταθλητές οι Κινέζοι τουρίστες

Διψήφια αύξηση καταγράφει ο τζίρος των tax free συναλλαγών στην Ελλάδα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, ακολουθώντας την τάση και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, εκτιμάται ότι ο τζίρος των ελληνικών καταστημάτων μέσω των οποίων γίνονται συναλλαγές tax free, δηλαδή αγορές με επιστροφή ΦΠΑ, ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, σχεδόν 20% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με την αύξηση της τουριστικής κίνησης και ο δεύτερος με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Οκτώβριος 2016) να μειώσει το ελάχιστο ποσό αγοράς tax free από τα 120 στα 50 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η Ιταλία προσανατολίζεται να υιοθετήσει ανάλογη πολιτική για τις tax free συναλλαγές. To μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα καταστήματα, κυρίως μεσαίου μεγέθους, να πραγματοποιούν πωλήσεις tax free.

Η μείωση του ελάχιστου ποσού αγοράς είχε αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιαστούν οι συναλλαγές και να μειωθεί κατά περίπου 30% η μέση αξία της κάθε συναλλαγής που πλέον διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις συναλλαγές tax free δεν περιλαμβάνονται αυτές που πραγματοποιούνται στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών (duty free) του αεροδρομίων.

Η αύξηση των tax free συναλλαγών φαίνεται να επιβεβαιώνει δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής τουριστικής κίνησης: αυξάνονται οι εκτός Σένγκεν επισκέπτες και στην πλειονότητά τους είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Πρωταθλητές σε αυτή την κατηγορία είναι οι Κινέζοι –αφήνοντας μακράν πίσω στη δεύτερη θέση τους Ρώσους και τους Αμερικανούς στην τρίτη– καθώς εκτιμάται ότι οι αγορές τους φέτος ξεπερνούν το 20% του συνολικού τζίρου, παρουσιάζοντας άνοδο πάνω από 60% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και πάλι κατείχαν τα σκήπτρα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι επισκέπτες από την Ασία φαίνεται να κάνουν τη διαφορά το 2017 καθώς, εκτός από τους Κινέζους, οι επισκέπτες από την Ταϊβάν υπερδιπλασίασαν τις αγορές τους στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 50% αυξήθηκαν οι αγορές των Ινδών αλλά και των τουριστών που προέρχονται από τη Σιγκαπούρη (αύξηση πάνω από 60%).

Ανοδο πάνω από 60% καταγράφουν και οι αγορές των Ισραηλινών. Στον αντίποδα, εντυπωσιακή είναι η πτώση των πωλήσεων σε Ουκρανούς (45%) και σε Τούρκους (20%).

Εντυπωσιακή πάντως είναι η συμβολή των κατοίκων της ΠΓΔΜ, καθώς βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των αγορών tax free σε απόλυτα νούμερα, αφού αύξησαν κατά περίπου 60% τον αριθμό των συναλλαγών τους, οι οποίες είναι μικρές σε μέση αξία αλλά πολλές σε πλήθος.

«Ο τουρισμός στη χώρα μας αναπτύχθηκε, κρατώντας τη χώρα όρθια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και αυτό αποτυπώνεται και στις tax free πωλήσεις. Είναι γεγονός πως ο μέσος όρος των αγορών από κάθε εθνικότητα έχει μειωθεί σχεδόν 30% σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, αλλά το νέο όριο συναλλαγών tax free στην Ελλάδα έχει προσθέσει συναλλαγές, τζίρο, πελάτες και φυσικά αισιοδοξία σε αγορές που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν μπορούσαμε να αποκομίσουμε όφελος.

»Η υπηρεσία tax free είναι αναπόσπαστο δικαίωμα των τουριστών και η δυνατότητα χρήσης αυτής από κάθε δικαιούχο φέρνει ικανοποίηση στους τουρίστες αλλά και έσοδα στα καταστήματα της χώρας μας» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Αγγελική Καλογιαννίδου, μάρκετινγκ μάνατζερ της Premier Tax Free Greece, της μιας εκ των δύο εταιρειών (η άλλη είναι η Global Blue Hellas) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ως διαμεσολαβητές για την επιστροφή φόρου.

Ενα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 70% των χρημάτων που επιστρέφονται στους δικαιούχους τουρίστες ξοδεύεται εντός των συνόρων, σε λιμάνια, αεροδρόμια και οδικά δίκτυα, δημιουργώντας εκ νέου φορολογία και ΦΠΑ.

Πώς λειτουργεί η αγορά tax free

Σύμφωνα με τον νόμο, μέρος του ΦΠΑ επιστρέφεται στους αγοραστές που δεν διαμένουν στη χώρα μας (τουρίστες, για παράδειγμα). Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Ο τουρίστας κάνει τις αγορές του σε κατάστημα όπου θα δει την ένδειξη «Tax Free».

2. Στο αεροδρόμιο ή σε οποιονδήποτε συνοριακό σταθμό κατά την τελευταία έξοδό του από την Ε.Ε. δείχνει τα αγαθά που αγόρασε στο τελωνείο μαζί με την απόδειξη tax free και το διαβατήριό του και ζητά να σφραγιστεί το πρωτότυπο της απόδειξης tax free.

3. Στους συνεργάτες των εταιρειών διαμεσολάβησης tax tree παρουσιάζει τη σφραγισμένη πλέον από το τελωνείο απόδειξη και ζητά το ποσό ΦΠΑ που αναλογεί.

Πού ψωνίζουν οι τουρίστες

Στην Αθήνα πραγματοποιείται το 55%-60% των συνολικών αγορών tax free, ωστόσο είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αύξηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς εκτιμάται ότι ξεπερνά το 40%, καθώς σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των συναλλαγών.

Αύξηση παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη (κοντά στο 15%, αλλά πολύ πίσω από την Αθήνα), ενώ έκρηξη πωλήσεων παρατηρείται στη Σαντορίνη (+70% στον τζίρο, +20% στον αριθμό συναλλαγών), αλλά και στα Ιωάννινα (+30% στον τζίρο). Η αύξηση των πωλήσεων σε αυτές τις τέσσερις αγορές-πόλεις αντιστάθμισε την πτώση σε άλλες.

Στη Μύκονο, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, για παράδειγμα, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των συναλλαγών, κοντά στο 85%, ο τζίρος μειώθηκε κατά 20%, καθώς έπεσε κάτω από το μισό η μέση αξία συναλλαγής σε σχέση με πέρυσι, που ήταν περίπου 1.200 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρωταθλητές οι Κινέζοι τουρίστες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας