• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 32.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 27.6°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.2°C / 34.8°C
  4 BF
  24%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  25%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.0°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 31.0°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  24%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 32.7°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 28.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 29.4°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στην τελική ευθεία η ΣΣΕ του ΟΛΠ

 • A-
 • A+

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί οριστικά το εργασιακό τοπίο στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΛΠ και τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων στον Οργανισμό για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς η προηγούμενη που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2015 ήταν διετής και έληξε τον Ιούλιο του 2017.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη ΣΣΕ που υπογράφεται μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Στο μεταξύ, η έναρξη των αλλαγών στο εργασιακό τοπίο έγινε πριν από λίγες ημέρες με την υπογραφή του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ αφού εγκριθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και προέκυψε έπειτα από διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΟΛΠ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοίκηση του ΟΛΠ: «Υστερα από διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων συμφωνήθηκε και υπεγράφη ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1876/1990, για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών της εταιρείας».

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Capt. Fu Chengqiu «ο νέος Κανονισμός ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εταιρείας και ενισχύει τις προσπάθειες για τη μετεξέλιξη της ΟΛΠ Α.Ε. σε έναν ευέλικτο και δυναμικό οργανισμό».

Ο νέος Κανονισμός, που περιλαμβάνει 21 άρθρα, καταγράφει δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας και φέρνει κάποιες διαφοροποιήσεις στο εργασιακό τοπίο του λιμανιού του Πειραιά, με κυριότερη την αλλαγή στα ωράρια εργασίας (οι 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα γίνονται 40), ενώ αλλάζει ο τρόπος καταγγελίας των συμβάσεων για όσους είχαν προσληφθεί πριν από τις 10/8/2016 (τότε ανέλαβε τη διοίκηση η Cosco), όπως επίσης και ο τρόπος των προσλήψεων του τακτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι ο Κανονισμός συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε βάσει του νόμου 1876/1990 και κάποιοι από αυτούς μιλούν για έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Ειδικότερα, για την καταγγελία των συμβάσεων για όσους εργαζομένους έχουν προσληφθεί πριν από τις 10 Αυγούστου 2016 απαιτείται πλέον ακρόαση του απολυθέντος εργαζόμενου από το Συμβούλιο Διοίκησης της εταιρείας παρουσία και ενός εκπροσώπου του συνδικαλιστικού οργάνου του.

Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι αυτό που λαμβάνει την οριστική απόφαση. Για όσους προσελήφθησαν μετά από αυτή την ημερομηνία οι καταγγελίες των συμβάσεων θα γίνονται βάσει της εργατικής νομοθεσίας.

Προσλήψεις

Για τις προσλήψεις αναφέρεται ότι η εταιρεία δύναται να προσλαμβάνει προσωπικό ως δόκιμο για ορισμένο χρονικό διάστημα έως 12 μήνες για υπαλλήλους και έως 6 για λιμενεργάτες και εφόσον ο υποψήφιος αυτούς τους μήνες κριθεί κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση η πρόσληψή του θα μετατρέπεται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Στην εταιρεία θα λειτουργεί πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο θα είναι πενταμελές (τρία μέλη υποδεικνύει η εταιρεία και δύο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις) και θα έχει τριετή θητεία.

Συγκροτείται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και έπειτα από πρόσκληση που απευθύνεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους.

Αυτό θα εξετάζει παραπτώματα, όπως απασχόληση κατά τις ώρες εργασίας σε προσωπικές ή ξένες προς το υπηρεσιακό καθήκον του εργαζομένου ασχολίες, χρησιμοποίηση υπηρεσιακών πληροφοριών, στοιχείων και υλικών για την αποκόμιση προσωπικού οφέλους ή προς όφελος τρίτου, η επιδίωξη ή αποδοχή από τον εργαζόμενο οποιασδήποτε αμοιβής, ανταλλάγματος ή εύνοιας από πρόσωπο του οποίου διαχειρίζεται ή πρόκειται να διαχειριστεί τις υποθέσεις κατά την ενάσκηση του υπηρεσιακού καθήκοντος κ.ά.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σοβαρές παρατηρήσεις φρενάρουν το master plan
Την έγκριση της πολιτείας για το το master plan του λιμανιού του Πειραιά που έχει καταθέσει η ΟΛΠ Α.Ε. στους αρμόδιους φορείς περιμένει η διοίκηση του ΟΛΠ ώστε να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των...
Σοβαρές παρατηρήσεις φρενάρουν το master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες μηχανές για τις πέντε πλοηγίδες του Πειραιά
Ενα μήνυμα σε όσους αμφισβητούσαν τον δημόσιο χαρακτήρα της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, ειδικά μετά την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, έστειλε χθες η πολιτική ηγεσία του, υπογράφοντας σύμβαση για...
Νέες μηχανές για τις πέντε πλοηγίδες του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενέκριναν τη σύμβαση οι μέτοχοι
«Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της εργασιακής τους ασφάλειας», τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της...
Ενέκριναν τη σύμβαση οι μέτοχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα λέει ο υπουργός, άλλα δηλώνει το ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ και τηρεί τους όρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των επενδυτών αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, με...
Αλλα λέει ο υπουργός, άλλα δηλώνει το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο «Φιλικός Διακανονισμός»
Στη Βουλή προς κύρωση πηγαίνει αυτή την εβδομάδα η νέα επιχειρηματική συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, γνωστή ως «Φιλικός Διακανονισμός», και εάν ψηφιστεί από το Σώμα, οι Κινέζοι ξεκινούν την υλοποίηση των έργων τους στο...
Στη Βουλή ο «Φιλικός Διακανονισμός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενίσχυση εμπορευματικών ροών μεταξύ Πειραιά - Βενετίας
Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση των σχέσεων και των εμπορευματικών ροών μεταξύ των λιμένων Πειραιά και Βενετίας-Chioggia υπογράφτηκε χθες ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ captain Fu Chengqiu και...
Ενίσχυση εμπορευματικών ροών μεταξύ Πειραιά - Βενετίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας