• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γόνιμες καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο

 • A-
 • A+

Οι δασικοί χάρτες και η ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι θα φέρουν καθυστερήσεις στο ίδιο το Κτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του πρώτου μνημονίου.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι μήνας εξελίξεων, αφού προβλέπεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη νέα δημόσια υπηρεσία που θα ανατρέψει τα σημερινά συστήματα καταγραφής της ιδιοκτησίας των ακινήτων, όπως ορίζει η μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας.

Την είχε παραγγείλει παλιότερα ο Κωστής Χατζηδάκης και ολοκληρώθηκε επί υπουργίας του Γ. Μανιάτη. 

Το τελευταίο τρίμηνο η προπαρασκευαστική επιτροπή, που συγκρότησε ο Γ. Σταθάκης με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ενδιαφερομένων φορέων, συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα για να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο 96 σελίδων που προβλέπει τη συγκρότηση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή ΑΕ.

Θα διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

«Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και όλοι θα αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο νέος δημόσιος φορέας προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά. 

Αντιρρήσεις.... 

Για τη βασική αυτή ρύθμιση εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις. Οι εκπρόσωποι των νομικών θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας για την ένταξη στο δημόσιο των υπαλλήλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων, υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτονται οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο φορέας των εργαζομένων όμως επισημαίνει ότι η πρόσληψή τους έχει γίνει με απόφαση τριμελών επιτροπών, ενώ το υπουργείο μελετά την τακτοποίησή τους σε προσωποπαγείς θέσεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα νομιμότητας. 

Από την πλευρά των τοπογράφων μηχανικών εκφράζονται φόβοι ότι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν καθυστερήσεις στην εν εξελίξει μελέτες του Κτηματολογίου.

Το υπαρκτό αυτό θέμα αντιμετωπίζεται με μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι την καθοριστική θέση του γενικού διευθυντή του νέου φορέα θα αναλάβει ως το τέλος της θητείας της η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του Κτηματολογίου ώστε να μην υπάρχουν... αναταράξεις.

Το υπουργείο επισημαίνει με νόημα ότι και με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν προβλήματα στην προώθηση των μελετών κτηματογράφησης, όπως η έλλειψη μηχανικών για επιβλέψεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υπογραφή των νέων συμβάσεων. 

Εφοδοι του ΣΔΟΕ 

Οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις διατυπώνονται από ορισμένους υποθηκοφύλακες και οι οποίες φαίνεται πως δεν είναι άσχετες με τα ευρήματα του ΣΔΟΕ και των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης που έχουν πάρει το δρόμο προς δικαιοσύνη. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 394 υποθηκοφυλακεία, από τα οποία μόνον 17 ανήκουν στο δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα, τα άμισθα, συντηρούνται από τα προβλεπόμενα έσοδα από τις μεταγραφές συμβολαίων και τις χορηγήσεις επικαιροποιημένων αντιγράφων.

Με το νόμο 2145 του 1993, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τη δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να παρακρατούν το 0,025% των ετήσιων εισπράξεων και να τα διαθέτουν για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων, κυρίως για την απόκτηση μηχανογραφικού συστήματος.

Δέκα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2012, κλιμάκια του ΣΔΟΕ έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τρία άμισθα υποθηκοφυλακεία και βρέθηκαν προ εκπλήξεων.

Διαπίστωσαν ότι όλο αυτό το διάστημα στην περίπτωση της Νίκαιας είχαν παρακρατηθεί 1,23 εκατ. ευρώ, στο Κορωπί 1,91 εκατ. ευρώ και στα Σπάτα 1,04 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά που να δικαιολογούν τις δαπάνες! 

Η ίδια εικόνα προέκυψε και από την έφοδο του 2015 σε 18 υποθηκοφυλακεία της δυτικής Ελλάδας, από τα οποία τα μισά δεν διέθεταν μηχανοργάνωση και στο σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ επισημαίνεται ότι τα ποσά, που είχαν παρακρατηθεί δήθεν για «βελτίωση συνθηκών λειτουργίας», δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως εισόδημα.

Σε μεγάλο υποθηκοφυλακείο της Μακεδονίας είχαν παρακρατηθεί 900.000 για μηχανοργάνωση, αλλά είχαν διατεθεί μόνον 30.000 ευρώ!

Σε έρευνα που έγινε την περασμένη χρονιά σε μεγάλο γραφείο της πρωτεύουσας η «τρύπα» έφθασε τα δύο εκατ. ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρέθηκαν ούτε βιβλία καταγραφών και εκτιμάται ότι έκαναν μεταγραφές τίτλων εισπράττοντας τα νόμιμα από τους ιδιώτες αλλά δηλώντας μικρότερα ποσά για το δημόσιο. 

«Αταξίες» στα βιβλία 

Με έγγραφό της, η διεύθυνση φορολογικών του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε πως «οι απώλειες εσόδων ανέρχονται σε πολύ υψηλά επίπεδα» και καλούσε το συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την απόδοση εσόδων από τα υποθηκοφυλακεία.

Ο πρώην υπουργός Γ. Παρασκευόπουλος είχε ζητήσει την παρέμβαση της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης και το πόρισμα-φωτιά βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα του Αρειου Πάγου.

Επιθεωρητής που γνωρίζει στοιχεία της έρευνας κάνει λόγο για «τεράστια αταξία στα βιβλία» και για «μεγάλη ζημιά του δημοσίου» που πιθανότατα να υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, αλλά τα σπασμένα φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία που έχουν καταγγείλει περιπτώσεις συναδέλφων τους που μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.

Με το νόμο 4456/2017 έγινε το πρώτο βήμα και θα περάσουν στο δημόσιο 19 άμισθα υποθηκοφυλακεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Περιστέρι, η Νέα Ιωνία, ο Πύργος και η Αμαλιάδα. 

Το νέο πλαίσιο 

Με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπεται η κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων, άμισθων και έμμισθων.

Η κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει τη διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες.

Δημιουργείται ένα κτηματολογικό γραφείο ανά νομό, που θα έχει υποκαταστήματα σε όλες τις πόλεις που στεγάζουν σήμερα υποθηκοφυλακεία.

Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τα έσοδα αξιοποίησης των αρχείων τους, αλλά προβλέπεται έκτακτη κρατική επιχορήγηση καθώς και δυνατότητα ένταξης σε κοινοτικά προγράμματα.

Υπάρχει ειδική αναφορά με τα τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες, τα οποία διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

Το τέλος μεταγραφής πχ ορίζεται στο 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και η τιμή εκκίνησης για τη χορήγηση αντιγράφου διαμορφώνεται στα 9,50 ευρώ.

«Κόκκινες γραμές» από το ΣτΕ: Πρώτα οι δασικοί χάρτες, αλλιώς... 

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το φετινό καλοκαίρι δεν είναι η μόνη αιτία για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος επισπεύδει την καταγραφή των δασικών εκτάσεων.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι το ΣτΕ που έχει θέσει προθεσμία ώς τις αρχές Δεκεμβρίου και απειλεί να τινάξει στον αέρα το Κτηματολόγιο αν δεν προηγηθούν οι δασικοί χάρτες.

Η κατ΄ αρχήν τοποθέτηση του ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά τους 107 δήμους, τους μεγαλύτερους της χώρας, όπου οι καταγραφές έγιναν το 2008 και δεν προέβλεπαν παράλληλη εκπόνηση δασικών χαρτών.

Η παράλειψη αυτή δημιούργησε και άλλα προβλήματα, αφού την ίδια εποχή άλλαξε και μια ρύθμιση του αρχικού νομοθετικού πλαισίου με βάση την οποία οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, δήμοι κ.λπ.) ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους.

Ως τότε δηλώσεις ιδιοκτησίας υπέβαλλαν μόνον οι πολίτες και όλα τα αδήλωτα ακίνητα περνούσαν στο Δημόσιο.

Με αυτή την πρόβλεψη καλυπτόταν και το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων, αφού για να διεκδικήσει ένας ιδιώτης ως ιδιοκτήτης όφειλε να προσκομίσει τίτλους και στοιχεία κατοχής από το 1833. 

Η πρώτη μαζική ανάρτηση δασικών χαρτών ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και καλύπτει 47,1 εκατ. στρέμματα, το 35,79% της χώρας.

Η διαδικασία των ενστάσεων προχωρά με πολλά εμπόδια και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προέκυπταν από τη διαδικασία, ενώ η προθεσμία μετά από διαδοχικές παρατάσεις λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ετοιμοι χάρτες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, αλλά η δημοσιοποίησή τους καθυστέρησε γιατί χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις, ενώ εκπονούνται μελέτες για άλλα 15,55 εκατ. στρέμματα.

Ως το τέλος του χρόνου προβλέπεται να προκηρυχθούν νέες μελέτες για 58,62 εκατ. στρέμματα, που θα καλύψουν το υπόλοιπο 45% των δασικών εκτάσεων της χώρας.

Με την ολοκλήρωσή τους το Δημόσιο θα γνωρίζει επακριβώς τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και οι πολίτες θα πάψουν να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία των δασικών υπηρεσιών. 

Ξεκίνησε επί Οθωνα(!), πότε θα ολοκληρωθεί;

Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1864 από τον Οθωνα, αλλά οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν το 1996 και ώς σήμερα έχει κτηματογραφηθεί μόλις 26,4% των δικαιωμάτων επί των ακινήτων.

Με αυτούς τους ρυθμούς χρειάζεται... καφετζού για να γνωμοδοτήσει πότε η Ελλάδα θα πάψει να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς Κτηματολόγιο. 

«Το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», κατά την προσφιλή φράση του Κώστα Λαλιώτη, που ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θεσμοθέτησε τον 2308/1995 και ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, δεν διασφαλίζει μόνον τη δημόσια περιουσία, αλλά και έσοδα.

Από τα 96 κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν τα ετήσια έσοδα είναι της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 42% πηγαίνει στα δημόσια ταμεία. 

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν με πολλά ανοιχτά θέματα και, με δεδομένο ότι στο έργο δεν μετείχαν ευρωπαϊκές εταιρείες, οι Βρυξέλλες έδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα για τις σοβαρές υπερβάσεις των προϋπολογισμών και των χρονοδιαγραμμάτων του πρώτου πιλοτικού προγράμματος, απαιτώντας το 2001 την επιστροφή του συνόλου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που ανέρχονταν σε 100 εκατ. ευρώ και το σπουδαιότερο, αποκλείστηκε η ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ.

Με αυτό το εμπόδιο το Κτηματολόγιο «πάγωσε» ώς το 2008, οπότε επινοήθηκε ένα τρικ για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κονδυλίων. Οι καταγραφές επικεντρώθηκαν στους μεγάλους δήμους και χωρίστηκαν σε δύο φάσεις.

Οι πολίτες υπέβαλλαν δηλώσεις πληρώνοντας «κτηματόσημο» 35 ευρώ ανά δικαίωμα και έτσι εξασφαλίστηκαν περίπου 240 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. 

Στην πραγματικότητα προέκυψαν νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα να βαλτώσει το έργο σε μεγάλους δήμους, όπως της Αθήνας, της Λαμίας, του Βόλου και της Λιβαδειάς.

Την ίδια κατάληξη είχε και η δημοπράτηση των νέων μελετών που επιχειρήθηκε το 2013.

Μόλις το 2016 και με το «πράσινο φως» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η νέα διοίκηση του Κτηματολογίου ακύρωσε τους προβληματικούς διαγωνισμούς και προχώρησε σε νέους, έχοντας εξασφαλίσει περίπου 80 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα.

Οι συμβάσεις που θα καλύψουν την υπόλοιπη χώρα αναμένεται να υπογραφούν το φθινόπωρο και, σύμφωνα με τα επίσημα χρονοδιαγράμματα, το Κτηματολόγιο θα τελειώσει το 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απελευθερώνονται 3,5 εκατ. στρέμματα δασωμένων αγρών
Την απελευθέρωση των δασωμένων αγρών, που μπορούν να αξιοποιηθούν όμως αποκλειστικά για αγροτικές χρήσεις, αλλά και των χορτολιβαδικών εκτάσεων, προβλέπει το άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείου...
Απελευθερώνονται 3,5 εκατ. στρέμματα δασωμένων αγρών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παράθυρο» διατήρησης δασικών οικισμών
Παράταση ζωής για 25 έως και 40 χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής, τσουχτερά πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις έως και 70% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που έχουν...
«Παράθυρο» διατήρησης δασικών οικισμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση έως τις 8 Ιουνίου για τα αυθαίρετα
Η νέα παράταση, η δέκατη από την ψήφιση του νόμου, επεκτείνεται με απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει...
Παράταση έως τις 8 Ιουνίου για τα αυθαίρετα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυθαίρετα: παρατείνεται η νομιμοποίηση
Τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από οκτώ βουλευτές του για να ενταχθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Αυθαίρετα: παρατείνεται η νομιμοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
Στην αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ελπίζουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών που κατέθεσαν αίτηση στο συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», αλλά δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας