Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.1°C / 15.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.8°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.3°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.4°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  0 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
Βαρύς ο πέλεκυς της τρίτης αξιολόγησης

Τα όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει θα στοχοποιήσουν οι δανειστές στα μέσα Σεπτεμβρίου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βαρύς ο πέλεκυς της τρίτης αξιολόγησης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όπου το Μαξίμου αποφάσισε να πάει επικοινωνιακά εξοπλισμένο με τις ομολογουμένως θετικές παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία, έρχεται η σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, που θέλει την κυβέρνηση να κόβει περαιτέρω εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το θέμα αφορά την τρίτη αξιολόγηση, οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μετά λοιπόν την κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα της ΔΕΘ εκκινούν τα δύσκολα αφού η κοινωνία και δη εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι καλούνται εκ νέου να πληρώσουν το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης. 

Στα εργασιακά λοιπόν όπου έχουν απομείνει ελάχιστα δικαιώματα που δεν έχουν περικοπεί, η κυβέρνηση καλείται να άρει τα προνόμια των συνδικαλιστών αλλά και να αυστηροποιήσει την προκήρυξη των απεργιών.

Ουσιαστικά οι δανειστές ζητούν και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να λαμβάνεται η απόφαση για την προκήρυξη κάποιας απεργίας με το 50%+1 των ψήφων του συνόλου ενός εργατικού σωματείου (και όχι μόνο το 50%+1 των παρισταμένων στη γενική συνέλευση).

Ωστόσο το θέμα δεν θα μείνει εκεί, καθώς είναι σίγουρο ότι θα αξιωθεί (με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ) να μην αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων (κυρίως για τον κατώτατο μισθό), μετά το τέλος του προγράμματος (Μνημόνιο 3), τον Αύγουστο 2018.

Σίγουρο θεωρείται (αν και όχι πιθανό να αλλάξει κάτι) ότι θα πιεστεί η ελληνική πλευρά να αυξήσει το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%).

Ακόμη εκεί που θα δεχθούν πίεση οι Ελληνες διαπραγματευτές είναι η ανταπεργία (lock out) των εργοδοτών, η οποία στην Ελλάδα απαγορεύεται (για την ακρίβεια έχει ανασταλεί το σχετικό δικαίωμα) και το ΔΝΤ πιέζει να επανέλθει.

Ομως, εκεί που θα υπάρξει τρομακτική πίεση είναι στον θεσμό της διαιτησίας (οι δανειστές δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο).

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι θα συζητήσει το νέο πλαίσιο της διαιτησίας μέσα στο φθινόπωρο ώστε αυτό να δρομολογηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. 

Η σφαγή πάντως αναμένεται στην πρόνοια, όπου οι δανειστές θεωρούν ότι είναι υπερβολικό το 1,7 δισ. ευρώ που χορηγείται στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα (εξ αυτών τα 650 εκατ. ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα).

Παρότι δεν έχει εισαχθεί συγκεκριμένο κονδύλι περικοπής, το βάρος των μειώσεων αναμένεται να σηκώσουν τα οικογενειακά επιδόματα (με μείωση της προστασίας σε όσους έχουν 3 παιδιά).

Συγκεκριμένα έχει προταθεί να καταργηθεί το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά και να αντικατασταθεί με επίδομα για το δεύτερο παιδί.

Οσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, επίκειται η σταδιακή κατάργησή τους με παράλληλη ενσωμάτωσή τους στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (που ωστόσο θα αφορά λιγότερους ανθρώπους ή θα το πάρουν όλοι αλλά θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα). 

Τέλος, σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, τη σκυτάλη των περικοπών λαμβάνουν οι αναπηρικές συντάξεις οι οποίες θα πρέπει όλες να επαναξιολογηθούν, ενώ επίκειται και ραγδαία μείωση των αναπηρικών επιδομάτων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
«Ανοίγει» σήμερα η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να έχουν λάβει τη θέση τους. Παρότι σήμερα κυριαρχούν τα δημοσιονομικά, θεωρείται βέβαιο ότι πάλι στο επίκεντρο...
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενδεχόμενη παράταση στο ασφαλιστικό μέχρι τον Μάιο
Με την ελπίδα ότι η αποστολή στοιχείων από την ελληνική πλευρά έχει κάμψει την ακαμψία των δανειστών στο θέμα του ασφαλιστικού περιμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την...
Ενδεχόμενη παράταση στο ασφαλιστικό μέχρι τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθνική σύνταξη από 320 έως 340 ευρώ
Παρά την αισιοδοξία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στις διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τις αναλογιστικές...
Εθνική σύνταξη από 320 έως 340 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Στοχευμένες παρεμβάσεις, με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι, κίνητρα για επιστροφή νέων επιστημόνων από το...
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στα πρόστιμα
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία αλλά και κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης....
Αλλαγές στα πρόστιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας