• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.8°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 18.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.4°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 18.1°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.8°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  70%

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου θωρακίζει με νέες διατάξεις την εργατική νομοθεσία

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σκούπα στη «μαύρη» και αδήλωτη εργασία

 • A-
 • A+

Επικοινωνιακό πασπάλισμα στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνική ασφάλιση με φόντο τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οπως αποφασίστηκε χθες σε συνάντηση της υπουργού Ε. Αχτσιόγλου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα αφορά την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας αλλά και ευμενείς, για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές και τις αναπηρικές συντάξεις!

Ωστόσο δεν θα περιέχει (παρότι σχεδιαζόταν να κατατεθούν με το ίδιο σχέδιο νόμου) τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό (που αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά στις τάξεις των συνδικαλιστών).

Η αιτία αυτής της εξαίρεσης βρίσκεται βέβαια στην επικοινωνία, αφού με την κίνηση της διάσπασης επιχειρείται να μην έχει ο πρωθυπουργός να αντιμετωπίσει επικρίσεις κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση (παραδοσιακά ξεδιπλώνεται η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση).

Από την άλλη «προστατεύεται» και η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου, αφού έχει αποφασιστεί να περάσουν όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα νομοσχέδιο μετά τη ΔΕΘ ώστε να διαμοιραστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς το πολιτικό κόστος.

Από την άλλη με το νομοσχέδιο-σκούπα, που έχει καταρτιστεί ήδη και έχει αποσταλεί προς έγκριση στους δανειστές, θωρακίζεται με νέες διατάξεις η εργατική νομοθεσία (κυρίως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) αλλά και θεσπίζονται ευνοϊκές αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις με τη θέση σε ισχύ του νομοσχεδίου εισέρχονται στην εργατική νομοθεσία μια σειρά από διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία.

Αναλυτικότερα:

Θα αναβαθμιστεί η ΕΡΓΑΝΗ (πληροφοριακό σύστημα που αφορά την ηλεκτρονική καταχώριση της μισθωτής εργασίας).

Θα θεσπιστεί η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα προβλεφθεί το αυτόματο κλείσιμο επιχείρησης (έως 3 ημέρες) που παραβιάζει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.

Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό ποινολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται οι παραβάσεις που κάνει μια επιχείρηση και με βάση αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές.

Θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς Δημοσίου κ.λπ.).

Θα τροποποιηθεί προς το ευνοϊκότερο το καθεστώς καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ουσιαστικά όπως είχε θεσπίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης στην πράξη είχε καταστεί ανενεργή η διάταξη, αφού απέκλειε από την καταβολή επιδόματος, λόγω της αυστηρότητας του πλαισίου, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο σχεδιασμός που έχει γίνει και θα θεσμοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει:

◼ Την αποδέσμευση της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών, γιατρών και νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται οι συγκεκριμένοι επιστήμονες-αυτοπασχολούμενοι στην καταβολή εισφορών στην περίπτωση που δεν έχουν εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός τους. Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες που δεν ασκούν το επάγγελμα θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ιδιότητά τους, χωρίς να υποχρεώνονται στην καταβολή ασφαλίστρων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

◼ Την απαλλαγή όσων λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξης τους όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας. Πρόκειται για ρύθμιση που στοχεύει στην ομαλή επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία μετά την περιπέτεια με την υγεία τους.

◼ Την παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

◼ Αλλες διατάξεις, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, για την αναπηρία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στα πρόστιμα
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία αλλά και κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης....
Αλλαγές στα πρόστιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Στοχευμένες παρεμβάσεις, με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι, κίνητρα για επιστροφή νέων επιστημόνων από το...
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
Φρένο στη φημολογία που θέλει να μην έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και...
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ολόκληρο το φάσμα του συστήματος διακυβέρνησης (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα περισσότερα κόμματα του...
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας