O πρώτος μήνας του καλοκαιριού «γέμισε» τα ταμεία κι αυτό αποτελεί μια πολύ σοβαρή ένδειξη ότι η τουριστική σεζόν θα κλείσει με ακόμα ένα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έσπασαν το φράγμα των 2 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 2,046 δισ. ευρώ έναντι 1,792 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.
Ειδικότερα, καταγράφεται θεαματική άνοδος στις αφίξεις κατά 13% αλλά και στις εισπράξεις κατά 14,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Η αύξηση καταγράφεται και σε επίπεδο α’ εξαμήνου, καθώς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι 6% σε ό,τι αφορά τις αφίξεις.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά ότι το 2017 θα είναι έτος των ρεκόρ, καθώς προβλέπει ότι οι ξένοι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 28 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14 δισ. ευρώ.
Ζητούμενο ωστόσο παραμένει τα οφέλη από το διαφαινόμενο νέο ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού -σε επίπεδο εσόδων- να έχουν θετικό αντίκτυπο και στην απασχόληση και στο εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου.
Διαχρονικό στοίχημα εξάλλου αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέραν του Σεπτεμβρίου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά πέρσι.
Για να μην αποδειχθεί συγκυριακό το φαινόμενο, απαιτείται σειρά δράσεων και αλλαγή του μοντέλου «ήλιος-θάλασσα», το οποίο σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία απολαμβάνουν κυρίως οι ξένοι, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να πνέει τα λοίσθια.
Για τους Ελληνες οι διακοπές αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, εκτός αν έχουν εξοχικό, συγγενείς και φίλους με εξοχικό ή σκηνή για κάμπινγκ.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, καθώς πάνω από 50% των Ελλήνων δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε για μια εβδομάδα τον χρόνο. Και όσοι τα καταφέρνουν σφίγγουν το ζωνάρι και στις διακοπές.
Τα ζόρια πάντως καταγράφονται ήδη από το 2011, όταν η έννοια «διακοπές» ήταν απαγορευμένη για το 51,2% των Ελλήνων και σκαρφάλωσε στο 53,6% το 2015.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 32,9% των νοικοκυριών ηλικίας 16 ετών και άνω αδυνατούν να κάνουν διακοπές, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 34,6% για νοικοκυριά με παιδιά.
Στη Ρουμανία και την Κροατία περισσότεροι από 6 στους 10 δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές έναντι 56,4% στη Βουλγαρία, 53,6% στην Ελλάδα και 53,5% στην Κύπρο το 2015.
Στον αντίποδα, μόνο το 8,2% των Σουηδών δεν πήγε διακοπές, το 13,1% στο Λουξεμβούργο, το 13,7% στη Δανία, το 14,2% στη Φινλανδία και το 15,4% στην Αυστρία.
Το ισοζύγιο
Πλεόνασμα ύψους 842 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο του 2017, μικρότερο κατά 68 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Το α’ εξάμηνο του 2017, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016 και διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας