• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 26.6°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.2°C / 28.6°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  43%

Σαρωτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία

 • A-
 • A+

Στο κυνήγι του «μαύρου θησαυρού» που κρύβουν ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες έχουν επιδοθεί οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιώντας σαρωτικούς ελέγχους.

Οι πρώτοι προληπτικοί έλεγχοι που έγιναν σε 712 τουριστικές μονάδες αφορούσαν τον τζίρο του Ιουνίου και στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δηλώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν κατά τη θερινή περίοδο και αν καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές προχώρησαν σε διασταυρώσεις στοιχείων για τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνουν και τον ΦΠΑ που αποδίδουν στο Δημόσιο, τα τιμολόγια των υπηρεσιών διαμονής, την κίνηση και την πληρότητα των δωματίων.

Για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής οι ελεγκτές αξιοποιούν τις μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακής ενοικίασης καταλυμάτων, όπως η Booking και η Trivago, και φυσικά τις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων.

Εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου πάντως σημειώνουν ότι η διασταύρωση μέσω ίντερνετ δεν δίνει την πραγματική εικόνα των εισπράξεων ανά πάσα στιγμή.

Πληρωμές με... δόσεις

Τα ξενοδοχεία –κυρίως τα μεγάλα– στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως στη Σαντορίνη, τη Ρόδο ή τη Χαλκιδική, κλείνουν από τις αρχές του έτους συμφωνίες-πακέτα για μεγάλο αριθμό δωματίων (το 80-90%) με tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία σε προσυμφωνημένες και χαμηλότερες τιμές.

Στις περιπτώσεις αυτές οι πληρωμές γίνονται σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν (στις αρχές του χρόνου δίνεται προκαταβολή, ενδιαμέσως οι δόσεις και εξόφληση στο τέλος του χρόνου) και ανεξάρτητα από την ημέρα άφιξης και αναχώρησης των τουριστών.

Τα εναπομένοντα δωμάτια ενός ξενοδοχείου που δεν «κλείνονται» μέσω tour operators δεν ξεπερνούν το 15% τη συνολικής δυναμικότητας και διατίθενται μεμονωμένα, κυρίως μέσω του ίντερνετ σε τιμές οπωσδήποτε υψηλότερες από αυτές που «κλείνουν» οι tour operators από τον Ιανουάριο ή και νωρίτερα.

Στις μεμονωμένες κρατήσεις εξάλλου οι τιμές στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες αλλάζουν κάθε μέρα, ανάλογα με την πληρότητα και τη ζήτηση.

Αποκλίσεις

Στους ελέγχους πάντως που αφορούσαν τους τζίρους του Ιουνίου με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν στις 31 Ιουλίου, εντοπίστηκαν:

• Τέσσερα ξενοδοχεία, τεσσάρων αστέρων και άνω, με περισσότερα από 300 δωμάτια, στα οποία καταγράφεται απόκλιση άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι δύο μονάδες βρίσκονται στη Ρόδο, μία στην Κέρκυρα και μία στην Ηλεία.

• Δύο μονάδες, στη Σαντορίνη και την Ανατολική Αττική, εμφάνισαν μηδενική δήλωση ΦΠΑ παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί προληπτικός έλεγχος.

• Ενα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική που εμφανίζει επίσης μεγάλες αποκλίσεις.

Στελέχη της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των 712 επιχειρήσεων περιλαμβανόταν στο περσινό δείγμα της, οι οποίες φέτος εμφανίζουν αυξημένο τζίρο κατά 21%.

Αυτό οφείλεται, όπως εκτιμάται από τα ίδια στελέχη, κατά 50% στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και των τιμών, αλλά και κατά 50% στη συμμόρφωση που αποτελεί βασικό στόχο της ΑΑΔΕ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σε νησιά ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «θρέψει» τις εισπράξεις οι οποίες στο τετράμηνο υστερούν...
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές οι Κινέζοι τουρίστες
Διψήφια αύξηση καταγράφει ο τζίρος των tax free συναλλαγών στην Ελλάδα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, ακολουθώντας την τάση και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και την περασμένη...
Πρωταθλητές οι Κινέζοι τουρίστες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι POS από σήμερα!
Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των...
Ολοι POS από σήμερα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεγχοι για παραβάσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία
Στοχευμένους ελέγχους, αλλά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, έχει αρχίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να βρει και να εντοπίσει παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες...
Ελεγχοι για παραβάσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνονται τα θετικά μηνύματα
Το νέο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι το «φράγμα» των 30 εκατ. επισκεπτών και ο στόχος είναι να «μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας ώστε να εμπλουτιστεί η προστιθέμενη αξία που...
Επιβεβαιώνονται τα θετικά μηνύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα εμπόδια στον τουρισμό
Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και η έλλειψη χωροταξικού σχεδίου είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις επενδύσεις στον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών...
Τα εμπόδια στον τουρισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας