• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.5°C
  4 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.0°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  5 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 7.1°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 15.8°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  6 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  3 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.8°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  1 BF
  95%

Τα πιάτα που απαιτούν νωπό ελαιόλαδο θα σερβίρονται απευθείας από την κουζίνα ή αλλιώς η συσκευασία θα μπορεί να προσφέρεται στον πελάτη δωρεάν

Τέλος το χύμα «λαδόξιδo» στα εστιατόρια

 • A-
 • A+

Τέλος σε μια συνήθεια αιώνων, στο σερβίρισμα χύμα ελαιόλαδου στα εστιατόρια της χώρας, βάζει από το 2018 νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η χρήση του γνωστού «λαδόξιδου» θα απαγορευτεί από 1.1.2018 και στην Ελλάδα και στη θέση του οι ταβέρνες και τα εστιατόρια θα πρέπει υποχρεωτικά να σερβίρουν μικρές σφραγισμένες συσκευασίες μιας χρήσης με τυποποιημένο και εγκεκριμένο ελαιόλαδο.

Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε ανάγκες τυποποίησης πάνω από 10.000 τόνους ελαιόλαδου, που σχεδόν αντιστοιχούν στο 4-5% της ετήσιας παραγωγής λαδιού της χώρας μας.

Η χρήση επώνυμου λαδιού δεν αφορά το νωπό λάδι με το οποίο θα μαγειρεύονται τα φαγητά, αλλά το λάδι που στο εξής θα σερβίρεται στο τραπέζι εφόσον το ζητά ο καταναλωτής.

Αυτό συνεπάγεται μεν αυξημένο κόστος για τον καταναλωτή αν το εστιατόριο αποφασίσει να χρεώσει τη συσκευασία, όμως μιλάμε για επιβαρύνσεις μικρότερες του ενός ευρώ από τη στιγμή που το κόστος εμφιάλωσης δεν ξεπερνά τα 30 με 50 λεπτά για φιάλες των 100-250 ml.

Επιπλέον, όπως εξηγούν πηγές που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η επιτραπέζια χρήση ελαιόλαδου δεν υποκαθιστά την χρήση του νωπού ελαιόλαδου στην κουζίνα και κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωτικό για τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει την επιτραπέζια συσκευασία.

Πρόκειται, πάντως, για μια απόφαση που ήδη προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Ενώ από τη μια μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της τυποποίησης ως μέτρο που περιορίζει τις δυνατότητες κατανάλωσης νοθευμένων και αμφίβολης ποιότητας χύμα ελαιόλαδων, ταυτόχρονα εκφράζονται επιφυλάξεις για εξοβελισμό των μικρότερων παραγωγών και «μονοπώληση» της συγκεκριμένης αγοράς από μεγάλες οργανωμένες βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων.

Η τυποποίηση, από την άλλη, μόνο αρνητική δεν μπορεί να είναι στη μαζική εστίαση, παρά μόνο για όσους έχουν συμφέρον να διακινούν χύμα λάδι απευθείας στην κατανάλωση.

Τα οφέλη όμως, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό, το συσκευαστήριο αλλά και τον έμπορο είναι σημαντικά.

Ειδικά από την οικονομική οπτική της η τυποποίηση, που αποτελεί διαχρονικά και το μεγάλο μειονέκτημα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα αγορά.

«Ας αναλογιστούμε την παραγωγική αλυσίδα που θα αναπτυχθεί, τις θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν και την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει πάνω στο προϊόν» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

Είναι επίσης και μια ευκαιρία για τους παραγωγούς, μικρούς ή μεγαλύτερους, οργανωμένους ή μεμονωμένους, να δημιουργήσουν πιστοποιημένα και ανταγωνιστικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Την εφαρμογή της ρύθμισης, που είχε αρχίσει να συζητείται από το 2014, έχουν ζητήσει τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγικών φορέων, ενώ έχει και τη σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατορίων.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για το λάδι, που θα εφαρμοστεί από το 2018

● Απαγορεύεται η αποσυσκευασία των βρωσίμων σπορέλαιων που κυκλοφορούν σε κλειστή συσκευασία και η πώλησή τους χύμα από οποιονδήποτε βιομήχανο, βιοτέχνη, χονδρέμπορο ή λιανοπωλητή (πρόστιμο 2.000 € ανά παράβαση).

● Απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο η παραβίαση ή αποσφράγιση από τους χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές των συσκευασιών που περιέχουν ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο και η χύμα προσφορά του περιεχομένου στην κατανάλωση.

Στις περιπτώσεις παράβασης των παραπάνω παραγράφων εφαρμόζονται οι περί δεσμεύσεων διατάξεις του άρθρου 49 (πρόστιμο 2.000 € ανά παράβαση).

● Το ελαιόλαδο που προορίζεται για την παρασκευή γευμάτων σε εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί να διακινείται για τον σκοπό αυτό, εκτός από τη συσκευασία χωρητικότητας έως 5 λίτρων, και σε συσκευασίες των 10, 20, 25 έως και 50 λίτρων (πρόστιμο 500 € ανά παράβαση).

● Από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία (πρόστιμο 500 € ανά παράβαση).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
​Δίχτυα για την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ρίχνουν οι συστημικές τράπεζες ξεκινώντας επίσημα πλέον τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να...
Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδειες λειτουργίας καταστημάτων με ένα κλικ
Το σύστημα αδειοδότησης για τις πιο απλές επιχειρηματικές δραστηριότητες (π.χ. καφέ, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κ.λπ.), που μέχρι σήμερα προϋπέθετε «άπειρα» δικαιολογητικά και...
Αδειες λειτουργίας καταστημάτων με ένα κλικ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποστηρικτικά στην κρουαζιέρα θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια
Την ανάγκη επίσπευσης της λειτουργίας των υδατοδρομίων, καθώς τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη για την πορεία των...
Υποστηρικτικά στην κρουαζιέρα θα λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από τριετή κρίση λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Μια ανάκαμψη που ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και η οποία στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό...
Ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
Κέρδη εμφανίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για το δεύτερο τρίμηνο 2017. Οι δύο τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, εμφανίζουν αύξηση της ρευστότητας,...
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωταθλητές οι Κινέζοι τουρίστες
Διψήφια αύξηση καταγράφει ο τζίρος των tax free συναλλαγών στην Ελλάδα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, ακολουθώντας την τάση και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και την περασμένη...
Πρωταθλητές οι Κινέζοι τουρίστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας