Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το σχέδιο για την επόμενη μέρα της ΕΒΖ»
ΑΠΕ ΜΠΕ / ΕΒΖ / STR

«Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το σχέδιο για την επόμενη μέρα της ΕΒΖ»

  • A-
  • A+

Από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., Αντώνιο Χατζηδιαμαντή, λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε:

«Σε συνέχεια άρθρων του συνεργάτη σας κυρίου Λυκεσά στην “Εφημερίδα των Συντακτών” σχετικών με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα ήθελα αφ’ ενός να σας συγχαρώ για το ειδικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε και αφ’ ετέρου να συμβάλω στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σας με τις παρακάτω επισημάνσεις.

Είναι γνωστό ότι η ΕΒΖ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της περιόδου από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. στην αγορά ζάχαρης μέχρι και το 2015. Ιδίως στην περίοδο 2013-14, διάστημα που ανοιχτά πια η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει τυπικά την πώληση αλλά ουσιαστικά το κλείσιμο, η εταιρεία κυριολεκτικά λεηλατήθηκε. Ηδη πολλές από τις υποθέσεις αυτές ύψους πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ απασχολούν τη Δικαιοσύνη τόσο ως προς το αστικό όσο και ως προς το ποινικό τους μέρος.

Στο ίδιο διάστημα δεν αναλήφθηκε –συνειδητά κατά τη γνώμη μου– οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε η εταιρεία να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στην αγορά, να εκσυγχρονίσει την παραγωγική διαδικασία και τις επιχειρησιακές της λειτουργίες και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Αντίθετα αφέθηκε σε καθεστώς πλήρους αποδιοργάνωσης, επιβαρύνθηκε με κόστη διευθετήσεων για αποχωρήσεις προσωπικού, δεν ανανέωσε έστω στοιχειωδώς το ανθρώπινο δυναμικό της, διατήρησε τόσο το προνομιακό καθεστώς εργασίας του μόνιμου προσωπικού όσο και τις παλιές πρακτικές ρουσφετολογικού χαρακτήρα με προσλήψεις υπεράριθμων εποχικών, εξακολουθώντας να αποτελεί πολιτικό φέουδο. Σταδιακά απώλεσε αξιοπιστία και κυρίως μερίδιο αγοράς χάνοντας ταυτόχρονα την επαφή της με τον αγροτικό κόσμο καθώς κανείς δεν νοιαζόταν για τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των τευτλοπαραγωγικών περιοχών.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κρατηθεί η βιομηχανία ως μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη ο τόπος μας και η έκτακτη χρηματοδότησή της που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα έδωσαν το πρώτο μήνυμα ότι για την ΕΒΖ υπάρχει μέλλον και προοπτική.

Η συμφωνία με την πιστώτρια τράπεζα για την αναδιάρθρωση του χρέους αποτέλεσε τη μοναδική θεσμικά και οικονομικά εφικτή λύση στον χρόνο και στις συνθήκες που αυτή συζητήθηκε και εγκρίθηκε.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ασφαλώς ένα πρώτο βήμα και από μόνη της δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη βιομηχανία από τη δύσκολη θέση, χωρίς να συντρέχουν παράλληλα και άλλες προϋποθέσεις και ιδίως η δυνατότητα να υποστηριχθεί η εφαρμογή του επιχειρησιακού της σχεδίου με επαρκή και υγιή χρηματοδότηση, οι επιβεβλημένες θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές, τα μέτρα εκσυγχρονισμού και στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας, η μείωση του κόστους λειτουργίας, παραγωγής και διάθεσης, η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών εν όψει της απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς.

Θα πρέπει βεβαίως να συνεκτιμηθεί ότι από την υπογραφή της μέχρι σήμερα οι συνθήκες έχουν ουσιωδώς μεταβληθεί θετικά ως προς τις αποδόσεις των θυγατρικών της στη Σερβία αλλά και ως προς τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα και λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εκδηλώνεται έντονα το ενδιαφέρον ανταγωνιστών αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων για την ελληνική αγορά ζάχαρης και την ίδια τη βιομηχανία διαμορφώνοντας για πρώτη φορά ένα υπαρκτό πλαίσιο δυνατοτήτων και λύσεων.

Ολες όμως αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο αν η ΕΒΖ παραμείνει ζωντανή και σε αυτή τη χρονική στιγμή η εφαρμογή της συμφωνίας με όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της είναι η μοναδική άμεσα εφαρμόσιμη λύση καθώς οποιαδήποτε εναλλακτική δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του βασικού πιστωτή, ο οποίος με τη σειρά του επίσης αντιμετωπίζει τις επιφυλάξεις των ελεγκτικών μηχανισμών του τραπεζικού συστήματος.

Είναι βέβαια κατανοητό ότι για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας προϋποτίθεται ότι όλες οι πλευρές συντάσσονται στον ίδιο στρατηγικό στόχο που είναι η διατήρηση, αναζωογόνηση και ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής ζάχαρης.

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα της ΕΒΖ υπάρχει, είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο αλλά προϋποθέτει αναγκαστικά την αναδιάρθρωση του δανεισμού και τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων που θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να ανακάμψει.

Η διοίκηση, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες πιστεύουν στις δυνατότητες της εταιρείας και είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν όσες αλλαγές απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι απολύτως συμβατός με την πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας».

Η απάντηση του συντάκτη

Ευχαριστούμε τον κ. Χατζηδιαμαντή, πρόεδρο της ΕΒΖ, για την τοποθέτησή του στα ζητήματα που επιχειρήσαμε να θίξουμε και να αναδείξουμε.

Η απάντησή του επιβεβαιώνει όσα η εφημερίδα μας έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα και η άποψή του διευρύνει τον δημόσιο διάλογο.

Οι παρατηρήσεις του ειδικά στο επίδικο ζήτημα του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του χρέους χρήζουν περαιτέρω συζήτησης και θα ζητήσουμε διευκρινίσεις σχετικά με τη θέση του ότι από μόνο του το σχέδιο δεν είναι αρκετό μεν «για να βγάλει τη βιομηχανία από τη δύσκολη θέση», ωστόσο όπως λέει «είναι η μοναδική άμεσα εφαρμόσιμη λύση καθώς οποιαδήποτε εναλλακτική δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του βασικού πιστωτή».

Αρα η πρόταση του υποψήφιου αγοραστή για εξαγορά των σερβικών εργοστασίων έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει αποδεκτή; Κι αν ναι, είναι αυτό αρκετό για να σωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;

Οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα που αποτέλεσαν και αντικείμενο της διερεύνησής μας «αχνοφαίνονται» και ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι εξίσου θολό δεν θα είναι το μέλλον της Βιομηχανίας.

Απόστολος Λυκεσάς

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμο λάσπης και συμφερόντων καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΒΖ
Υπόγειος πόλεμος μαίνεται τις τελευταίες μέρες για τον «γλυκό πειρασμό», την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και το μέλλον της, καθώς δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποδίδονται από τη διοίκηση σε προσπάθεια...
Πόλεμο λάσπης και συμφερόντων καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίνεται σήμερα η επιβίωση της ΕΒΖ
Κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σταμάτησαν τη συμφωνία που είχε προαναγγελθεί με δημοσιεύματα για την ενοικίαση των δύο εργοστασίων της ΕBZ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, που προσφέρει...
Κρίνεται σήμερα η επιβίωση της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται σχέδιο σωτηρίας για την ΕΒΖ
Τα σχέδια «διάσωσης» που είχαν καταρτισθεί το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε ότι οδηγούσαν σε ξεπούλημα των δύο χρυσοφόρων σερβικών εργοστασίων, πράξη που θα ήταν το κύκνειο άσμα της Βιομηχανίας. Η κυβέρνηση...
Αναζητείται σχέδιο σωτηρίας για την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
Το μόνο που μπορεί να βγάλει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την κατάσταση επιτροπείας στην οποία βρίσκεται είναι μια γενναία, άμεση και αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης στο σημερινό διοικητικό...
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»
Συνεχίζεται η παράδοση των παραιτήσεων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κάθε φορά που «στεγνώνουν» τα ταμεία ή δεν προχωράει η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία. Ετσι, λίγες εβδομάδες μετά τον άγονο διαγωνισμό...
Νέα παραίτηση λόγω πιστωτικής «ασφυξίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
Η γνωστοποίηση του μεγαλύτερου τιμήματος –51 εκατ. ευρώ– για την εξαγορά των δύο σερβικών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η συνακόλουθη πρόθεση της διοίκησης να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο...
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας