• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 5.7°C
  4 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.3°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 4.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.5°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  3 BF
  41%

Οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους (που προέρχονται από πρόστιμα, κλήσεις ΚΟΚ, τέλη, εισφορές, μισθώματα κ.λπ.) έως και σε 100 δόσεις

8 λεπτομέρειες για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στους δήμους

 • A-
 • A+

Μέχρι την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου θα μπορούν οι πολίτες με χρέη προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που θεσπίζουν οι διατάξεις του «πολυνόμου» του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Η ρύθμιση, που βρίσκεται πλέον σε ισχύ, βασίζεται στη λογική των δόσεων. Οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους (που προέρχονται από πρόστιμα, κλήσεις ΚΟΚ, τέλη, εισφορές, μισθώματα κ.λπ.) έως και σε 100 δόσεις, έχοντας ταυτόχρονα τη «χρυσή» ευκαιρία να διαγράψουν έως και το σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που τους έχουν επιβληθεί, σε περίπτωση που πληρώσουν εφάπαξ την αρχική οφειλή.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που όχι μόνο θα ανακουφίσει μεγάλη μάζα οφειλετών (ας αναλογιστεί κανείς ότι έχουν υπολογιστεί σε 1.150.000 όσοι έχουν χρέη μόνο προς τον Δήμο Αθηναίων) δίνοντάς τους -ταυτόχρονα- κίνητρα να τακτοποιήσουν συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και θα δώσει «ενέσεις» ρευστότητας στα δημοτικά ταμεία, με τους δήμους ανά την επικράτεια να έχουν ήδη αρχίσει να προβαίνουν σε ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της ρύθμισης από πλευράς οφειλετών.

⇡ Με κλικ στην φωτογραφία, ο πίνακας μεγαλώνει

Τα «ψιλά» γράμματα

Πέρα από την κλιμακωτή απαλλαγή των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες που πρέπει να έχουν σε γνώση τους όσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη ρύθμιση, τα... ψιλά γράμματα της οποίας παρουσιάζει η «Εφ.Συν.»:

1. Ημερομηνίες: Η ισχύς του «πολυνόμου» ξεκίνησε από τις 31 Ιουλίου, οπότε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Ως εκ τούτου, η προθεσμία των τεσσάρων μηνών που προβλέπει για την υποβολή αιτήσεων στους δήμους για ένταξη στη ρύθμιση ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου.

Ρυθμίζονται χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, άρα έως τις 31 Μαΐου. Εάν τα χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί δικαστική αμφισβήτηση (σε οποιονδήποτε βαθμό), υπάγονται επίσης στη ρύθμιση εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα.

2. Απαλλαγές: Η διαγραφή των προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ,

β) 80% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 ώς 24 δόσεις,

γ) 70% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 ώς 48 δόσεις,

δ) 60% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 49 ώς 72 δόσεις,

ε) 50% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 ώς 100 δόσεις.

Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

3. Δόσεις: Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός 3 ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Διαφορετικά, η αίτηση ακυρώνεται. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Μόνο η τελευταία δόση μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

4. Καθυστέρηση δόσης: Επιφέρει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη ημέρα που όφειλε να καταβληθεί.

5. Κατάργηση ρύθμισης: Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης:

α) Δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.

β) Δεν υποβάλει στον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μετά των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και του εκκαθαριστικού ΦΠΑ.

γ) Εχει υποβάλει αναληθή στοιχεία για την υπαγωγή του στη ρύθμιση.

6. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χάσει τα ευεργετήματα της προηγούμενης ρύθμισης και -προφανώς- δεν θα του επιστραφούν όσα ποσά έχει ήδη καταβάλει.

7. Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων, με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του «πολυ-νόμου».

8. Ο δήμος προβαίνει σε άρση της δέσμευσης χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει:

α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ,

β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του για χρέη μεταξύ 5.000,01-10.000 ευρώ,

γ) το 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη 10.000,01 ευρώ και πάνω.

Βεβαίως, δεν πρέπει να συντρέχει άλλος λόγος δέσμευσης χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Ομως, ο δήμος μπορεί να προχωρήσει σε εντολή επαναδέσμευσης προς την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση που καθυστερήσει έστω και μία από τις δόσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες προς συμβασιούχους
«Απολύετε και ξαναπροσλαμβάνετε»! Αυτή τη διευκρίνιση, λίγο-πολύ, παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών στις δημοτικές αρχές, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα της ΚΕΔΕ. Εφόσον οι συμβάσεις είναι άκυρες, μετά την...
Οδηγίες προς συμβασιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτημα για παράταση ρύθμισης των οφειλών στους δήμους
Παράταση στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο χθεσινό διοικητικό της συμβούλιο.
Αίτημα για παράταση ρύθμισης των οφειλών στους δήμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατάσεις στη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
Διπλή αλλαγή στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους φέρνει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο
Παρατάσεις στη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ
Ανοίγει αυριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ● Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Διαγράψτε πρόστιμα των δήμων με... 5 κλικ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο 4 μηνών για ρύθμιση οφειλών στους δήμους
«Ανάσα» σε πλήθος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και τόνωση στα έσοδα των δήμων αναμένεται να προσφέρει η επαναφορά της ρύθμισης οφειλών σε δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα.
Περιθώριο 4 μηνών για ρύθμιση οφειλών στους δήμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρύθμιση 100 δόσεων σε δήμους
Σε επόμενο νομοσχέδιο, που εκτιμάται να κατατεθεί στη Βουλή προσεχώς και θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση χρεών με δόσεις σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ενσωματωθεί και η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών για...
Ρύθμιση 100 δόσεων σε δήμους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας