Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εντονο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ

Συνολικά έξι επιχειρηματικά σχήματα στην εξώπορτα του ΤΑΙΠΕΔ

Εντονο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ

  • A-
  • A+

Μεγάλη ανταπόκριση από επίδοξους επενδυτές είχε ο νέος διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Συνολικά έξι επιχειρηματικά σχήματα με δέκα επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης, εμφανίστηκαν στην εξώπορτα του ΤΑΙΠΕΔ για να διεκδικήσουν ως δυνητικοί αγοραστές το 66% του ΔΕΣΦΑ που ξαναβγαίνει στο σφυρί από το ελληνικό Δημόσιο (31%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (35%).

Η αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεπέρασε κάθε προσδοκία και εκπέμπει θετικό σήμα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, είχε εμφανιστεί μόνον η αζερική Socar, ενώ τώρα, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες για την οικονομία σε σχέση με το 2013, παρουσιάστηκαν συνολικά δέκα επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι αν οι βασικοί ενδιαφερόμενοι διεκδικητές θα παραμείνουν μέχρι τέλους στη διαγωνιστική διαδικασία και θα προσφέρουν περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ της Socar ή κάποιες από τις εταιρείες θα αποχωρήσουν ή θα εκμεταλλευτούν την πρώτη φάση του διαγωνισμού απλώς για να δηλώσουν παρουσία και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της πρόσβασης σε στοιχεία του ανταγωνισμού.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ εκδήλωσαν:

►1. Η κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie

►2. Η κοινοπραξία των εταιρειών Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. Η πρώτη είναι η κρατική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς της Ρουμανίας και η δεύτερη είναι δημόσια εταιρεία διαχείρισης δικτύων αερίου στη Γαλλία και θυγατρική του γαλλικού ομίλου ENGIE (πρώην Gaz De France).

►3. Το αυστραλιανό fund υποδομών Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύει σε ενεργειακά έργα και υποδομές διεθνώς.

►4. Η ισπανική εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A.

►5. Η βρετανική Integrated Utility Services Inc. (INTUS)

►6. Η ενεργειακή εταιρεία από το Κατάρ, Powerglobe LLC.

Το πρώτο σχήμα εταιρειών εμφανίζεται να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον διαγωνισμό διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ. Και αυτό επειδή συμμετέχουν μερικοί από τους ισχυρότερους διαχειριστές ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, οι οποίοι είναι παράλληλα και βασικοί μέτοχοι του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος περνά από την Ελλάδα μεταφέροντας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Η ιταλική Snam είναι η διαχειρίστρια του ιταλικού συστήματος φυσικού αερίου και έχει το 20% των μετοχών της κοινοπραξίας του TAP, ενώ αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες πανευρωπαϊκά με παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Η ισπανική Enagás είναι ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου της Ισπανίας και ελέγχει το 16% της κοινοπραξίας του TAP. Η βελγική Fluxys επίσης έχει το 19% του TAP και είναι διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου στο Βέλγιο.

Το τέταρτο μέλος της κοινοπραξίας, η N.V. Nederlandse Gasunie είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος υποδομών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, στην οποία το ολλανδικό Δημόσιο έχει συμμετοχή 100% έχοντας εξαγοράσει τα μερίδια της ExxonMobil και της Shell που είχαν το 50%.

Επόμενο βήμα στο πλαίσιο του διαγωνισμού είναι να εξεταστούν οι φάκελοι των έξι επιχειρηματικών σχημάτων από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και αφού διαπιστωθεί ποιοι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής (ο βασικός διεκδικητής πρέπει να είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστημάτων φυσικού αερίου), να προχωρήσει η επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών με ορίζοντα τον προσεχή Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου.

Σημαντικό πλεονέκτημα που δικαιολογεί εν πολλοίς το ενδιαφέρον ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ είναι η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και η προοπτική μετεξέλιξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σε κομβικό σημείο (hub) διασταύρωσης ενεργειακών δρόμων για τη μεταφορά αερίου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Τη μεγάλη διαφορά, όμως, κάνουν οι σαφώς πιο σταθερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την ταραχώδη περίοδο 2012-2015, αλλά και η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου με άξονα την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξι μνηστήρες για τον ΔΕΣΦΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που έχει προσελκύσει τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων από...
Εξι μνηστήρες για τον ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
​Σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό κόμβο φυσικού αερίου αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας εξελίσσεται σε προνομιακό hub για την ανατολική Μεσόγειο. Ο...
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώνεται η αποτίμηση για το 66% του ΔΕΣΦΑ
Στην πιο κρίσιμη φάση μπαίνει ο πολύπαθος διαγωνισμός για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, του κερδοφόρου Διαχειριστή του φυσικού αερίου. Χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, με...
Ολοκληρώνεται η αποτίμηση για το 66% του ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η προθεσμία για τον ΔΕΣΦΑ
Το πρώτο τεστ για το νέο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μετά την ακύρωση της συμφωνίας με τη Socar περνά σήμερα η κυβέρνηση. Τη Δευτέρα λήγει η διορία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του νέου...
Σήμερα η προθεσμία για τον ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται χρυσή τομή για τη ΔΕΣΦΑ
Η συζήτηση για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στη Socar φαίνεται πως μπαίνει πλέον σε νέα βάση και απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας. Με πολιτική...
Αναζητείται χρυσή τομή για τη ΔΕΣΦΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας