• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 17.3°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.1°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση θέλει το κράτος να έχει μερίδιο στο πετρέλαιο όταν και αν βρεθεί

 • A-
 • A+

Το θέμα του μοντέλου των συμβάσεων για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από τις πετρελαϊκές εταιρείες ανακινεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να ανοίξει τη συζήτηση για συμμετοχή του κράτους απευθείας στη διανομή της -ανύπαρκτης μέχρι σήμερα- παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Σκέλος της αυριανής συζήτησης, που θα γίνει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, θα είναι η εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα η δυνατότητα των συμβάσεων «διάθεσης της παραγωγής» (production share agreement) στις μελλοντικές συμβάσεις παραχώρησης.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που ενώ ήδη προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες, εντούτοις δεν έχει χρησιμοποιηθεί, καθώς η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, εφαρμόζει το μοντέλο της σύμβασης μίσθωσης (lease agreement).

Στην πρώτη περίπτωση το κράτος έχει τη δυνατότητα να μετέχει ως μέτοχος ή να έχει ακόμη και την πλειοψηφία των μετοχών στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης και να παίρνει μερίδιο της παραγωγής, ενώ στη δεύτερη τα έσοδα του Δημοσίου προέρχονται από τη μίσθωση των περιοχών σε αναδόχους, τα δικαιώματα και τη φορολογία (25%).

Το παράδοξο είναι πως η κυβέρνηση ανοίγει μια συζήτηση με άξονα την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, που είναι μάλλον πρόωρη.

Κι αυτό, επειδή μπορεί μεν να καλλιεργούνται προσδοκίες για την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για έρευνες στην Ελλάδα λόγω των ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή, όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή και ούτε πρόκειται να υπάρξει για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς βρισκόμαστε στο πολύ αρχικό στάδιο των ερευνών ενώ δεν έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο των συμβάσεων αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα θέματα αιχμής για τις αλλαγές στο πλαίσιο των ερευνών υδρογονανθράκων, με τις οποίες επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει να τροποποιήσει το περιεχόμενο των προσκλήσεων-προκηρύξεων, να επιταχύνει τις διαδικασίες επιλογής του αναδόχου ώς το τέλος του έτους και να ενισχύσει τη λειτουργία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Οσον αφορά την ΕΔΕΥ, που έχει αρχίσει να ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να λειτουργεί με την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα και υπό την εποπτεία του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία και στην αξιοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε το 2013 ως σκέλος του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, με σκοπό να αξιοποιεί τα έσοδα του Δημοσίου από τη μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σκοπός του ΕΛΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΕΦΚΑ και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενιών.

Επιπλέον, μπορεί να χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά προγράμματα ή ερευνητικά έργα από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας, σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και κυρίως των υδρογονανθράκων.

Για την ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΓ απαιτείται η έκδοση δύο υπουργικών αποφάσεων, όπου στη μεν πρώτη θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης καταβολής των πόρων του ΕΛΚΑΓ, στη δε δεύτερη θα καθοριστεί το ποσοστό ανά έτος από τα έσοδα του Δημοσίου που θα χρηματοδοτεί τον εθνικό λογαριασμό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την επιλογή είδους σύμβασης και τον γεωγραφικό προσδιορισμό θαλασσίων περιοχών στο Ιόνιο...
Ανοίγει ο δρόμος για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση υψηλού ρίσκου στα καύσιμα
Στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία επέλεξε η κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα. Οι αυξήσεις κινούνται γύρω στα 4 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, περίπου στα 10 λεπτά το λίτρο είναι η αύξηση στο...
Αύξηση υψηλού ρίσκου στα καύσιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναρκοθετημένη η πώληση του ΔΕΣΦΑ
Ο Γ. Σταθάκης κατηγόρησε από τις Βρυξέλλες την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Μητσοτάκη ότι το 2013 υπέγραψε μια συμφωνία με τους Αζέρους της SOCAR, η οποία εναντιωνόταν στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα...
Ναρκοθετημένη η πώληση του ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
​Λίγα λεφτά και εργαλεία αλλά πολλή φαντασία και επικοινωνία περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αναζητώντας αντίμετρα για να αντιμετωπίσει την επελαύνουσα...
Aναζητώντας τη δίκαιη ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θρίλερ με τους πλειστηριασμούς
Οι δανειστές έκαναν σαφές ότι επιδιώκουν πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τη θέσπιση ενός ορίου, κοντά στις 700.000 έως 1.000.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο...
Θρίλερ με τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια
Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν πως το χειρότερο σενάριο θα ήταν να κατατεθεί μόνο μία προσφορά από κάποιον ενδιαφερόμενο, ο οποίος δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις τεράστιες επενδύσεις για...
Χαμηλό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας