Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αισιοδοξία για την αγορά εργασίας

Ποσοστό ανεργίας ακόμη και κάτω του 18,5% στα τέλη του 2019 προβλέπουν οι αναλυτές της ΕΤΕ, στην περίπτωση που επιτευχθεί το βασικό σενάριο για αύξηση 8,5% των παραγωγικών επενδύσεων, δημιουργώντας 230.000 θέσεις απασχόλησης

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αισιοδοξία για την αγορά εργασίας

  • A-
  • A+

Αισιόδοξα προσεγγίζει την αγορά εργασίας η Εθνική Τράπεζα, καθώς θεωρεί ότι αν επιτευχθεί το βασικό σενάριο για αύξηση κατά 8,5% των παραγωγικών επενδύσεων, τότε θα δημιουργηθούν 230.000 θέσεις απασχόλησης (τέλος του 2019), οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας κάτω του 18,5% από 21,7% που είναι σήμερα! Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόβλεψη, θα πρέπει παράλληλα να καταγραφεί ρυθμός ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ ύψους 2%.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων 3% και ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ύψους 1% ετησίως), η αύξηση της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα είναι στις 160.000 (2017-2019), με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει υψηλότερο του 20%.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ανάλυση, εμβαθύνοντας στα χαρακτηριστικά της αύξησης της απασχόλησης που καταγράφεται από τα μέσα του 2014, ομολογεί ότι είναι εύλογες οι επισημάνσεις που γίνονται αναφορικά με την ποιότητα τμήματος των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, δεδομένου του σημαντικού ρόλου των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με σχετικά μικρό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και συχνά επισφαλή χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά λοιπόν έχουμε επιβεβαίωση της διαρκούς φτωχοποίησης που υφίσταται η μισθωτή απασχόληση.

Παράλληλα, η ίδια ανάλυση εκτιμά ότι η φυγή 450.00 Ελλήνων στο εξωτερικό (brain drain) έχει αποδυναμώσει το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας.

Πάντως, παραμένοντας στα ποσοτικά και όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αύξησης της απασχόλησης, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας θεωρεί αξιοσημείωτη τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε ένα περιβάλλον αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και σχετικά υψηλής αβεβαιότητας.

Η ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με την ανάλυση, εμφανίζει δυναμική διατηρήσιμης ανάκαμψης την τελευταία τριετία.

Η βελτίωση αυτή έρχεται μετά τη δραματική συρρίκνωση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 1,1 εκατομμύριο θέσεις (ή 23% σωρευτικά) μεταξύ 2009 και 2013 – εκ των οποίων οι 780 χιλιάδες αφορούσαν μισθωτούς και οι 320 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και άμισθους εργαζόμενους σε οικογενειακές επιχειρήσεις.

«Τρέχει ο ιδιωτικός τομέας»

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 150.000 θέσεις (ή 5,2% σωρευτικά) από τα μέσα του 2014 μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2017, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να ανέρχεται στο υγιές 1,5%, σε μια περίοδο που το ΑΕΠ παρέμεινε σχεδόν στάσιμο.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κατά 6%, στο 21,7%, τον Απρίλιο του 2017 (χαμηλό πενταετίας), παραμένοντας, ωστόσο, υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 87% των νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία τριετία (130.000 θέσεις) δημιουργήθηκε στους υποκλάδους παροχής καταλύματος και εστίασης, της μεταποίησης, καθώς και στον βαθύτατα αναδιαρθρωμένο κλάδο λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Για την Εθνική Τράπεζα προκύπτουν τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα σε σχέση με αυτή την αύξηση των θέσεων εργασίας που βέβαια οδηγεί σε φτωχοποίηση τους μισθωτούς:

● Η προσαρμογή του εργασιακού κόστους διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη φάση σταθεροποίησης.

● Η αυξημένη κινητικότητα στην εργασία μέσω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης συνεισέφερε σημαντικά στις αυξημένες επιδόσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο νεοφιλελεύθερες τροπολογίες στα εργασιακά
Δύο υποχωρήσεις που φέρνουν την κυβέρνηση πιο κοντά στις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του ΔΝΤ στα εργασιακά εισήχθησαν χθες ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο. Ετσι, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων...
Δύο νεοφιλελεύθερες τροπολογίες στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
Αναρτήθηκαν ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων καθώς και ο πίνακας αποκλειόμενων για το πρόγραμμα «5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών» που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Το...
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
Με το «μάτι» του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ασφυκτιά υπό το βάρος των πολύ μικρών σε μέγεθος επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, των χαμηλών αμοιβών, που σημαίνει και...
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
Νέα πιλοτική στρατηγική προσέγγισης των επιχειρήσεων επιχειρεί ο ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την κάλυψή τους από τους ανέργους. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του μηνιαίου...
Νέα προσέγγιση για την ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημάδια σταθερής βελτίωσης της απασχόλησης
Σε περίπου 7 έτη θα υπάρξει μείωση της ανεργίας κάτω του 10%, εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην Ενδιάμεση Εκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2018. Η ελληνική οικονομία φαίνεται...
Σημάδια σταθερής βελτίωσης της απασχόλησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε το παρατηρητήριο κατά της ανεργίας
Μάλλον προβληματική είναι για την ελληνική αγορά εργασίας η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το νέο Παρατηρητήριο Απασχόλησης, έναν μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας ο οποίος θα χαρτογραφεί συνολικά την...
Ξεκίνησε το παρατηρητήριο κατά της ανεργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας