• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.7°C / 33.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 31.6°C
  1 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 32.6°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 32.0°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.0°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.4°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 27.9°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 29.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.6°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 26.0°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.7°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  21%

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι τα συνολικά καθαρά κέρδη των τεσσάρων μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιρειών (με μερίδιο 80%) την τελευταία διετία ξεπέρασαν τα 103,36 εκατ. ευρώ

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στον πάγο η ΣΣΕ της ακτοπλοΐας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακαρπη απέβη η συνάντηση ανάμεσα στην ΠΝΟ και τους ακτοπλόους (ΣΕΕΝ) για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας και των επιβατηγών-οχηματαγωγών διεθνών γραμμών. Η προηγούμενη ΣΣΕ είχε υπογραφεί το 2016 με μηδενικές αυξήσεις.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο με μια πρώτη διερευνητική συνάντηση, καθώς και οι δύο (ναυτεργάτες και ακτοπλόοι) κατέθεσαν τις απόψεις τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι.

Ωστόσο, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουλίου δεν στάθηκε δυνατή η οποιαδήποτε συμφωνία, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων ζήτησαν την υπογραφή σύμβασης χωρίς αλλαγές στους όρους αμοιβής των ναυτικών, κάτι το οποίο δεν δέχονται οι ναυτεργάτες.

Για «αδιαλλαξία» και «συνεχιζόμενη επιθετικότητα» των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών κάνουν λόγο τρία ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ-Στέφενσων-ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και υποστηρίζουν ότι για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων την ευθύνη έχουν «οι εφοπλιστές και οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΝΟ».

Οι διοικήσεις των τριών σωματείων καταγγέλλουν ότι οι εφοπλιστές, με την κάλυψη του υπουργείου Ναυτιλίας, παραβιάζουν τις ΣΣΕ και, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των επιβατηγών πλοίων, των οργανικών συνθέσεων και την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας, με δουλειά 14-16 ώρες την ημέρα χωρίς ανάπαυση, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν, στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όντας απαγορευτικές για τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με κρατικές επιδοτήσεις που μόνο για το 2017 ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ.

Δηλώσεις για την άκαρπη διαπραγματευτική συνάντηση ακτοπλόων-ΠΝΟ έκανε χθες και ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία για το 2015 και το 2016, όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί στους ισολογισμούς 4 μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών, από τα οποία προκύπτει η οικονομική ανάκαμψη της ακτοπλοΐας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς, όπως τονίζει, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ (ακτοπλόοι) αμφισβήτησε τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που κατέθεσε ο ίδιος στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Κερδοφορίες

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι την τελευταία διετία τα συνολικά καθαρά κέρδη των τεσσάρων ακτοπλοϊκών εταιρειών, που το μερίδιό τους στην αγορά των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ξεπερνάει το 80%, ανήλθαν στο ποσόν των 103.365.000 ευρώ.

Και στα κερδοφόρα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας πρέπει να προσθέσουμε το ποσόν των 175 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από το Ελληνικό Δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές το 2015-2016.

Βασιζόμενος στα συγκεκριμένα αποτελέσματα υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την εικόνα της μιζέριας και της βαθιάς κρίσης που επικαλούνται οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών προκειμένου να απορρίψουν τα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματα του ναυτεργατικού κόσμου.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να συγκατατεθεί σε ανανέωση ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις αλλά διεκδικεί την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ μέσα από την οποία θα καλύπτονται οι απώλειες του ναυτεργατικού εισοδήματος και ταυτόχρονα θα επιλύονται μια σειρά ώριμα θεσμικά και κλαδικά αιτήματα.

[email protected]

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eκστρατεία της ΠΕΝΕΝ για την εφαρμογή των ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα
Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ από τις αρχές του 2017 έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ελέγχους με σκοπό την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή των όρων των ΣΣΕ και της ναυτικής νομοθεσίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Οι...
Eκστρατεία της ΠΕΝΕΝ για την εφαρμογή των ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδιέξοδο στη συνάντηση ΠΝΟ-ακτοπλόων για τις συλλογικές συμβάσεις
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας και σε αυτά των διεθνών γραμμών, καθώς χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η...
Αδιέξοδο στη συνάντηση ΠΝΟ-ακτοπλόων για τις συλλογικές συμβάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναστολή κινητοποιήσεων στη γραμμή Ραφήνα-Κυκλάδες
Κανονικά θα εκτελούνται από αύριο 1 Αυγούστου τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες, καθώς το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε προαναγγείλει σε...
Αναστολή κινητοποιήσεων στη γραμμή Ραφήνα-Κυκλάδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνθήκες γαλέρας και «μαύρη» εργασία σε πλοία πέντε μεγάλων λιμανιών
Σοβαρές παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία από ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων με εντατικοποίηση της δουλειάς και μη...
Συνθήκες γαλέρας και «μαύρη» εργασία σε πλοία πέντε μεγάλων λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή η κηδεία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου
«Ο Περικλής Παναγόπουλος αποτελεί κορυφαία προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, που σφράγισε με την προσωπική και επιχειρηματική παρουσία του τη σύγχρονη ελληνική επιβατηγό ναυτιλία, τοποθετώντας την στον...
Την Παρασκευή η κηδεία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταστρατήγηση ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα
Σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τη μη εφαρμογή της ΣΣΕ που υπογράφτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στην ΠΝΟ και στους ακτοπλόους, όπως επίσης και τη μη καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους...
Καταστρατήγηση ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας