Ολιγοήμερη ανοχή σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ζητήσει τερματικές συσκευές POS πριν από την καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί (27 Ιουλίου 2017), αλλά δεν τις διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτημάτων, θα δείξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει εγκύκλιος από τα αρμόδια υπουργεία που θα αφορά την εφαρμογή των διατάξεων για την εγκατάσταση των POS, στην οποία θα συνίσταται «επιείκεια» για τα πρόστιμα σε όσους αποδεδειγμένα έχουν ζητήσει POS τις προηγούμενες μέρες αλλά δεν τα έχουν ακόμη παραλάβει.
Στην περίπτωση που μια επιχείρηση έκανε έναρξη δραστηριότητας από τις 27 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου, πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου 2017.
Οποια επιχείρηση πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από τις 28 Ιουλίου και μετά πρέπει να εγκαταστήσει POS εντός 30 ημερών από την έναρξη δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση κάνει έναρξη δραστηριότητας στις 20 Αυγούστου, είναι υποχρεωμένη να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2017.
Νέα παράταση στην προθεσμία εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης δεν πρόκειται να δοθεί και οι περίπου 85 επαγγελματικοί κλάδοι –μεταξύ των οποίων είναι και οι δικηγόροι, καθώς απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημά τους για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα «πάγωνε» αυτή την υποχρέωση– πρέπει από σήμερα να διαθέτουν τερματικές συσκευές.
Το πρόστιμο για μη εγκατάσταση POS είναι 1.500 ευρώ, αλλά μειώνεται στο μισό εφόσον ο παραβάτης το εξοφλήσει εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του σε αυτόν ή αν εντός 30 ημερών από τον έλεγχο που του διενεργήθηκε προσκομίσει στην υπηρεσία που διενήργησε τον έλεγχο τιμολόγιο από το οποίο αποδεικνύεται ότι απέκτησε συσκευή POS.
Επίσης, πρέπει να εγκαταστήσουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος με κεφαλαία γράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά την ένδειξη ότι «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ΄Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ».
Αν δεν την έχουν εγκαταστήσει ή την έχουν εγκαταστήσει σε μη εμφανές σημείο ή με διατύπωση που δημιουργεί περιθώρια παρερμηνειών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσουν πολύ σύντομα ελέγχους για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση των υπόχρεων, με αιχμή τις τουριστικές περιοχές.
Σε πρώτο στάδιο οι έλεγχοι θα γίνουν για να διαπιστωθεί ποιοι δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο, ενώ σε επόμενο στάδιο προγραμματίζονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Παρακαμπτήριοι...
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει γίνει γνωστό ότι ορισμένοι επιτήδειοι βρήκαν ήδη τρόπους να παρακάμπτουν τα POS.
Μια πολύ συνηθισμένη μορφή είναι η μη έκδοση απόδειξης ακόμα και στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχουν δεχτεί τη σχετική πληρωμή μέσω των POS.
H πρακτική αυτή εμπεριέχει ένα ρίσκο για τους επαγγελματίες, καθώς ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να ελεγχθεί το παραπάνω είναι με τη φυσική παρουσία του ελεγκτή στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχομένου.
Ο ελεγκτής ζητά την κίνηση της συσκευής POS και τη συγκρίνει με την ημερήσια μνήμη της ταμειακής μηχανής. Εκεί εντοπίζονται χρεώσεις μέσω καρτών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις.
Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει ειδικό λογισμικό σε κεντρικό επίπεδο που να συνδέει το Τaxisnet με τα συστήματα χρέωσης καρτών, ο έλεγχος από απόσταση που θα μηδένιζε το σχετικό φαινόμενο δεν υπάρχει.
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη πρακτική φοροδιαφυγής στην εποχή των POS είναι η εγκατάσταση και χρήση συσκευής POS η οποία, όμως, είναι συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό και ξένο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών.
Με τη χρήση αυτών των συσκευών, η καταγραφή των χρεώσεων δεν γίνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά σε αλλοδαπό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα η ελληνική Εφορία να μάθει γι’ αυτές τις συναλλαγές.
Εκτός από το ότι όταν οι πληρωμές γίνονται σε αλλοδαπό POS δεν εκδίδονται αποδείξεις, η ύπαρξη αυτών των συσκευών είναι και παράνομη, βάσει της νομοθεσίας για τα capital controls.
Μάλιστα, έχουν ήδη κατασχεθεί εκατοντάδες συσκευές POS που είναι συνδεδεμένες με αλλοδαπά συστήματα εκκαθάρισης πληρωμών. Συνήθως όποιος διαθέτει τέτοια συσκευή POS διαθέτει και μια «ελληνική» συσκευή την οποία επιδεικνύει στους ελεγκτές σε περίπτωση ελέγχου.
Ο τρίτος δρόμος που χρησιμοποιούν όσοι επιθυμούν να αποφύγουν το δίχτυ των συσκευών POS είναι να διαθέτουν και μια δεύτερη συσκευή, η οποία, όμως, δεν είναι συνδεδεμένη με τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία, αλλά με τραπεζικό λογαριασμό τρίτου.
Με αυτόν τον τρόπο ο επαγγελματίας συγκεντρώνει τις εισπράξεις του σε λογαριασμό που δεν είναι δεσμευμένος από την Εφορία ή τράπεζες –στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών–, ενώ αποφεύγει και την έκδοση αποδείξεων όταν δέχεται πληρωμές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας