• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.2°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  92%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  2 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.4°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 14.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  81%
EUROKINISSI

Η κατά φαντασίαν φυγή εργαζομένων στο εξωτερικό

 • A-
 • A+

Αρκούσε μια αμφίβολης αξιοπιστίας έρευνα ιδιωτικής εταιρείας εξεύρεσης προσωπικού για να φουντώσει η συζήτηση γύρω από τη φυγή των Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό (brain drain).

Η έρευνα της εταιρείας ADECCO σε μόλις 903 ανθρώπους κατέδειξε ότι υπάρχει άνοδος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό τα δύο τελευταία χρόνια! Μάλιστα αναγράφεται ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη η Ν.Δ. (εν πολλοίς ο στυλοβάτης των μνημονίων που καθήλωσαν την πραγματική οικονομία και δημιούργησαν το φαινόμενο της φυγής εργαζομένων στο εξωτερικό).

Μάλιστα ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ο Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα ανέλαβε από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηλιτεύσει την τωρινή κυβέρνηση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μίλησε για ολέθρια αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μπορεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η ΕΡΓΑΝΗ (μετράει τις ροές απασχόλησης) να επιβεβαιώσουν αυτό το εν πολλοίς αυθαίρετο συμπέρασμα της εταιρείας ADECCO;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω όμιλος έκανε έρευνα σε δείγμα 903 ανθρώπων, οι οποίοι αποτάθηκαν σε μια πολυεθνική που θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως, διατηρεί 5.100 υποκαταστήματα σε περισσότερες από 60 χώρες και συνδέει καθημερινά σχεδόν 700.000 εργαζομένους με τις εταιρείες-πελάτες του ομίλου προφανώς προσδοκώντας να βρουν εργασία στο εξωτερικό (είναι σαν να θες να εξάγεις δημοσκοπικό αποτέλεσμα στις εκλογές με το να κάνεις έρευνα σε στελέχη ενός κόμματος!).

Πέρα λοιπόν από τη μαύρη προπαγάνδα στην οποία αρέσκεται ο κ. Βρούτσης (άλλωστε χρησιμοποίησε δομές όπως η ΕΡΓΑΝΗ για να στηρίξει το τότε κυβερνητικό success story), υφίστανται και τα στοιχεία τα οποία δεικνύουν τα εξής:

▪ Τον Απρίλιο του 2017 η ανεργία στους νέους υποχώρησε στο 45,5% από 55% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014, χρονιά success story (ΕΛΣΤΑΤ).

▪ Το πρώτο εξάμηνο του 2017 εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας σχεδόν διπλάσιοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών, σε σχέση με το 2014, έτος success story (ΕΡΓΑΝΗ).

▪ Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο απασχολήθηκαν 112.989 νέοι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2014 οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις 73.961 (ΕΡΓΑΝΗ).

Βάσει λοιπόν των στοιχείων δεν προκύπτει μείωση ανάλογου μεγέθους ούτε στο εργατικό δυναμικό ούτε στον πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 15-29.

Βέβαια το φαινόμενο του brain drain εξακολουθεί να υφίσταται ως πρόβλημα, αλλά σε καμία περίπτωση από τα επίσημα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτει ότι 3 στους 4 νέους φεύγουν εκτός Ελλάδας, ούτε ότι το φαινόμενο εντάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2012-2014) ο ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις ηλικίες 15-29 ήταν στο 6%, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. (2015-2017) στο μισό (3%).

Σε ό,τι αφορά τη μεταβολή στο εργατικό δυναμικό τής εν λόγω ηλικιακής ομάδας -το οποίο είναι το άθροισμα των εργαζομένων και των ανέργων, αναζητούντων εργασία- επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 10%, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. κατά 8%. Επομένως δεν προκύπτει ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η διαρροή νέων αυξάνεται.

Είναι σαφές ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. o ρυθμός μείωσης της ανεργίας στις ηλικίες 18-29 κυμαίνεται στο 23%, ενώ επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μόλις στο 5%.

Με άλλα λόγια, τα τελευταία 2,5 χρόνια ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας είναι σχεδόν πενταπλάσιος από τον ρυθμό μεταβολής της ανεργίας το 2014.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η δήλωση της αν. υπουργού Ρ. Αντωνοπούλου, «η αξιωματική αντιπολίτευση διαρκώς αναζητά “ειδήσεις” που δημιουργούν αρνητικό κλίμα και υποβαθμίζουν ή απαξιώνουν οτιδήποτε θετικό παράγει η κυβέρνηση.

Αφού λοιπόν η βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας και τα στοιχεία για τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης δεν μπορούν να “αξιοποιηθούν” στην καταστροφολογική ρητορική της Ν.Δ., τις τελευταίες ημέρες επιλέγει να κινδυνολογήσει με την ανεργία στους νέους και το brain drain. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τη διαψεύδουν και πάλι, ακυρώνοντας το αφήγημά της», μόνο ως ήπια μπορεί να χαρακτηριστεί!

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώθηκαν στη διετία η ανεργία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας
Η πραγματικότητα δεν απεικονίζεται στα ποσοστά ενός μήνα αλλά στα διαχρονικά στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ και της ΕΛΣΤΑΤ, υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατηγορώντας τη Ν.Δ. για...
Μειώθηκαν στη διετία η ανεργία και οι ευέλικτες μορφές εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας
Οι προοπτικές ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι του 2017 πυροδότησαν το μπουμ στις προσλήψεις (έστω και εποχικές) που βέβαια είχε αντανάκλαση τη ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας! Ούτε λίγο...
Ραγδαία πτώση του δείκτη ανεργίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
Χαίρεται με τη μείωση της ανεργίας που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η κυβέρνηση παραλείποντας να αναφέρει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μειώσεως οφείλεται στη μαζική μετανάστευση...
Μείωση ανεργίας λόγω μερικής απασχόλησης και... μετανάστευσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
Το υπουργείο Εργασίας υλοποίησε μέχρι τώρα σε συνεργασία με τους δήμους προγράμματα συνολικού ύψους 342 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους...
Κοινωφελής... επούλωση για τις πληγές της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
Αναρτήθηκαν ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων καθώς και ο πίνακας αποκλειόμενων για το πρόγραμμα «5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών» που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Το...
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας