• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%

Σε λανθασμένες πολιτικές, που ακολούθησαν επί δεκαετίες όχι μόνο η Πολιτεία αλλά και ο ίδιος ο κλάδος της ακτοπλοΐας, χρεώνει τα κακώς κείμενα της επιβατηγού ναυτιλίας ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης

ΕUROKINISSI

«Υπάρχει ανισότητα μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών»

 • A-
 • A+

Αποτέλεσμα της εφαρμογής λανθασμένων πολιτικών, πολλές δεκαετίες τώρα, με ευθύνη όχι μόνο της Πολιτείας αλλά και του κλάδου, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης.

Τόνισε ότι οι ανεπαρκείς λιμενικές υποδομές αποτελούν ανασχετικό παράγοντα ανάπτυξης και επισήμανε ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά επιβατηγά πλοία είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς γραμμές, ενώ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η διατήρηση του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών στις ελεύθερες δρομολογήσεις και η βελτίωση, όπου χρειάζεται, των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τα μικρά νησιά.

Ανάγκη χρηματοδότησης

Ο Μ. Σακέλλης μιλώντας στην παρουσίαση της 16ης ετήσιας μελέτης για την ελληνική ακτοπλοΐα 2017 με τίτλο «Η αγορά σε λήθαργο αναμένοντας προοπτικές», που εκπόνησε η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων XRTC, ανέφερε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα αποτελεί το 17% της ευρωπαϊκής, ενώ ο πληθυσμός της Ελλάδας μόλις το 2,2%.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα παρουσιάζουν ιδιομορφίες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνεπώς δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη άντλησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ενίσχυση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας, ούτως ώστε οι συγκοινωνίες της χώρας στο σύνολό τους, χερσαίες και θαλάσσιες, να ενισχύονται ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 95% της ακτοπλοϊκής κίνησης εξυπηρετείται με ελεύθερες δρομολογήσεις πλοίων που ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρείες χωρίς καμία κρατική παρέμβαση, το 5% της κίνησης, το οποίο αφορά 44 μικρά νησιά, εξυπηρετείται με δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, τα λεγόμενα άγονα, έπειτα από διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Εκανε γνωστό ότι την επόμενη δεκαετία θα υπάρξουν προβλήματα (ήδη υπάρχουν) εξεύρεσης κατάλληλων πλοίων για την εξυπηρέτηση των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μεγάλης ηλικίας πλοίων και πρόσθεσε ότι η ενίσχυση των κεφαλαίων που διατίθενται για τα συγκεκριμένα δρομολόγια είναι απαραίτητη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην άνιση μεταχείριση των θαλάσσιων μεταφορών σε σχέση με τις χερσαίες, καθώς -όπως είπε- μια παλαιότερη μελέτη, χωρίς ουσιαστικά να έχει αλλάξει τίποτα μέχρι σήμερα, δείχνει ότι κάθε Ελληνας επιβαρύνεται με 115,10 ευρώ για τις επιχορηγήσεις στις χερσαίες μεταφορές και μόλις με 3,45 ευρώ για τις θαλάσσιες.

Αν λάβουμε υπόψη μας και την αναλογία του πληθυσμού ανά περιοχή, για να υπάρχει ισονομία η επιχορήγηση προς τις θαλάσσιες συγκοινωνίες πρέπει να αυξηθεί 6 φορές.

Τέλος, υποστήριξε ότι οι ακτοπλόοι βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με το υπουργείο Ναυτιλίας, συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας και έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, οι οποίες ελπίζουν ότι δεν θα μείνουν στα χαρτιά.

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή η κηδεία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου
«Ο Περικλής Παναγόπουλος αποτελεί κορυφαία προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, που σφράγισε με την προσωπική και επιχειρηματική παρουσία του τη σύγχρονη ελληνική επιβατηγό ναυτιλία, τοποθετώντας την στον...
Την Παρασκευή η κηδεία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από τριετή κρίση λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Μια ανάκαμψη που ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και η οποία στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό...
Ανάκαμψη της κρουαζιέρας στην Ανατ. Μεσόγειο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
156 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019
Στα 156 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό που θα καλύψει το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019, χρονιά κατά την οποία το μέτρο θα έχει καθολική εφαρμογή στη νησιωτική περιφέρεια, εκτός από την Κρήτη, την Εύβοια και τη...
156 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μεταφορικό ισοδύναμο το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αδιέξοδο στη συνάντηση ΠΝΟ-ακτοπλόων για τις συλλογικές συμβάσεις
Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της ανανέωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας και σε αυτά των διεθνών γραμμών, καθώς χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η...
Αδιέξοδο στη συνάντηση ΠΝΟ-ακτοπλόων για τις συλλογικές συμβάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραφήνα-Κυκλάδες με... γαλέρες
Εκατοντάδες παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας καταγράφονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε πλοία της ακτοπλοϊκής γραμμής Ραφήνας-Κυκλάδων, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να αντιμετωπίζουν καθημερινά το...
Ραφήνα-Κυκλάδες με... γαλέρες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Attica Group το 50,3% των μετοχών της HSW
Το σίριαλ που βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορούσε το μέλλον της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Hellenic Seaways» και την απόκτηση των μετοχών που είχε η Τράπεζα Πειραιώς και άλλοι...
Στην Attica Group το 50,3% των μετοχών της HSW

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας