• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 29.0°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 28.7°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 26.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 26.2°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.4°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 21.2°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 24.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.3°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  78%
© European Union

Ετοιμοι για... τεστ ντράιβ στις αγορές

 • A-
 • A+

Λίγο πριν από την τελική ευθεία για τη δοκιμαστική έξοδο στις διεθνείς αγορές φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συγκυρία πάντως αποτιμάται ως ιδανική για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την επόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου, που θα επαναλάβει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Rothschild και οι χρηματοοικονομικοί οίκοι που θα είναι ανάδοχοι της έκδοσης εμφανίζονται καθόλα έτοιμοι γα την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τις επόμενες ημέρες, με τις πιο πιθανές ημερομηνίες να είναι Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο από το 4,95% που είχε πετύχει για το αντίστοιχο ομόλογο η κυβέρνηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πρόκειται για επανέκδοση (re-opening) του 5ετούς ομολόγου που λήγει το 2109 ή για νέο τίτλο που θα εκδώσει η χώρα για να μπορέσει να φτιάξει και την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων.

Το πιο πιθανό είναι να ισχύσει το δεύτερο σενάριο, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ενώ έχουν αποκλείσει το σενάριο της επανέκδοσης για το τριετές ομόλογο που ωριμάζει τη Δευτέρα και η χώρα έχει ήδη πάρει ποσό ύψους 6,9 δισ. από τον ESM με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης για να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις.

Προσδοκούν σε 2 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ μεγάλο ζητούμενο αποτελεί το ποσοστό της υπερκάλυψης που θα σταθμίσει και το τελικό επιτόκιο.

Το ιδανικό σενάριο είναι ο ελληνικός τίτλος να υπερκαλυφθεί 3 με 3,5 φορές, δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ να λάβει προσφορές έως 7 δισ. ευρώ, που θα συμπιέσουν προς τα κάτω το επιτόκιο του δανεισμού ώστε να μην ξεπεράσει το 4,4% με 4,5%.

Εκτός από το επιτόκιο, μια παράμετρος που θα πρέπει να σταθμίσει η ελληνική πλευρά είναι και η προμήθεια που θα πληρώσει στους αναδόχους της έκδοσης ώστε αυτή να μην ξεφύγει σε υψηλά επίπεδα.

Απ' ό,τι φαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή, καθώς δεν θέλουν να συμπεριλάβουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα, ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το αν στην έκδοση του 5ετούς θα εμπλακεί ο ESM.

Οι αγορές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την ελληνική έξοδο στις αγορές πριν από την 20ή Ιουλίου, αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τα σενάρια άμεσης εξόδου.

Αλλωστε αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν και οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στο Λονδίνο.

«Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και τις “συμβουλές” και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η συγκυρία εξόδου στις αγορές θεωρείται ευνοϊκή, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν παρουσιάσει σημαντική υποχώρηση, ενώ το ενδιαφέρον είναι έντονο τις τελευταίες δύο ημέρες από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και ξένους οίκους, οι οποίοι δεν διστάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα κρίνοντας θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης.

Θετικό σήμα για τις αγορές είναι η επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και πιθανότατα της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού για πρώτη φορά δεν θα ζητηθούν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά η κουβέντα θα επικεντρωθεί στη μετά τα μνημόνια εποχή για την Ελλάδα.

Αρωγό στην προσπάθεια της Ελλάδας αποτελεί και η απόφαση από την Ε.Ε. για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό μόνο τυχαία δεν είναι… εφόσον συνδυαστεί και με την επικείμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στην κλίμακα Β από Β-.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Συστάσεις σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολογήτου για να… απαξιώσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου απηύθυνε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας...
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του...
Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Αθήνα»
Τo ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα από την Ελλάδα, ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, διαλύοντας τις σχετικές ενστάσεις που δημιουργήθηκαν μετά την προχθεσινή δημοσιοποίηση...
«Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Αθήνα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας