Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τέλος στους μπελάδες του υπερβολικού ελλείμματος

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στη λιτότητα και ανοίγει νέο κεφάλαιο ανάπτυξης» σχολίασε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί

AP PHOTO / GEERT VANDEN WLINGAERT

Τέλος στους μπελάδες του υπερβολικού ελλείμματος

  • A-
  • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ελλάδα. Εκλεισε, λοιπόν, η παρένθεση που άνοιξε το 2009 με την υπαγωγή της χώρας στο διορθωτικό σκέλος του γερμανικής έμπνευσης Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας έχει παραταθεί πολλές φορές. Τον Αύγουστο του 2015 αποφασίστηκε να παραταθεί έως το 2017, το αργότερο. Και χθες, ήρθε και τυπικά το τέλος της διαδικασίας.

Την απόφαση της Επιτροπής παρουσίασε με πανηγυρικό τρόπο σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν ήταν καθόλου φειδωλός στα εγκώμια για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από ελληνικής πλευράς για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε, από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, όταν το όριο για το δημόσιο έλλειμμα είναι 3%.

Ετσι, μετά το κλείσιμο της ΔΥΕ για την Ελλάδα, δεν μένουν παρά 3 κράτη-μέλη με υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα: η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη και είναι αδιάφορο λόγω Brexit.

Φυσικά, ο Μοσκοβισί συνέδεσε την έξοδο της Ελλάδας από τη ΔΥΕ με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Επρεπε να ευλογήσει και τα γένια του.

«Υστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ την (περασμένη) Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Κομισιόν αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Και πρόσθεσε με στόμφο:

«Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Μοσκοβισί έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης: «Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο, με 140 δράσεις· πρόκειται για μεγάλο κατόρθωμα... Δεν είναι εκδήλωση συμπάθειας, αλλά γεγονότα».

Και η έξοδος της χώρας στις αγορές; Ο επίτροπος αρνήθηκε να κάνει προγνωστικά σχετικά με το «πότε», αλλά χαρακτήρισε «όλο και περισσότερο πιθανό» το στάδιο αυτό.

«Μπορούμε πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» είπε και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συνεχίζουν να στηρίζουν τη χώρα, άλλωστε ο ίδιος θα έρθει στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση την προετοιμασία εξόδου από το πρόγραμμα.

Δεν έκανε πρόβλεψη

Στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερα από τις προηγούμενες, ο επίτροπος κατέφυγε μέχρι ενός σημείου σε μία διπλωματική απάντηση. «Δεν θα ήθελα να μπω σε μια τέτοια συζήτηση..

Στη συνέχεια, όμως, ανέφερε με νόημα:

«Ορισμένοι στην Ελλάδα και μάλιστα πρόσφατα εκπρόσωπος σημαντικού κόμματος μου καταλόγισε ότι είμαι φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Δεν το κρύβω, έχω πολύ καλή σχέση και τον θεωρώ φίλο μου, όπως και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά καλή σχέση είχα και με τον πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά.

»Εγώ οφείλω να συνεργάζομαι με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, και αν το κοιτάξουμε διαχρονικά, θα δούμε ότι όλες είχαν θετική συνεισφορά στο σημερινό αποτέλεσμα, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2015 και μετέπειτα οι μεταρρυθμίσεις ήταν αποτελεσματικότερες όσο ποτέ».

Για να καταλήξει: «Αυτός που αξίζει συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που κατέβαλε και τις θυσίες που έκανε είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και τώρα πρέπει να επωφεληθεί»...

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή υπογραμμίζεται: «Οπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα». Για να μην ξεχνιόμαστε...

  

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλέλληνας και ο Γιούνκερ
Μπορεί στην ελληνική πολιτική σκηνή να συνεχίζεται η συζήτηση για την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης στους εταίρους-δανειστές κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού 2015, στις Βρυξέλλες, όμως, συνεχίζουν...
Φιλέλληνας και ο Γιούνκερ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και το 2018 προβλέπει η Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Βέβαια, κάτω από τη βασική προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά το...
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη 2% την επόμενη 3ετία προβλέπει η Κομισιόν
Προτροπές από τον επίτροπο Μοσκοβισί στην Ελλάδα να συνεχίσει την ίδια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε: «Εργαζόμαστε στη βάση ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική...». ● Εκτιμήσεις για μείωση της ανεργίας στο 16,9%...
Ανάπτυξη 2% την επόμενη 3ετία προβλέπει η Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ψαλίδι για τις συντάξεις
Στις Βρυξέλλες σηκώνουν τα χέρια ψηλά για το ελληνικό αίτημα κατάργησης ή έστω αναβολής του μέτρου για τις συντάξεις από το 2019 και δείχνουν το Βερολίνο...● Το άδειασμα του Πιερ Μοσκοβισί και το καπέλωμα του...
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ψαλίδι για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιητικές βολές από την Ε.Ε.
Παρά το ψαλίδισμα των περισσότερων βασικών δεικτών σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση...
Προειδοποιητικές βολές από την Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στην έκθεση της Ε.Ε.
Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι 2,5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αφορά την...
Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία στην έκθεση της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας