• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 35.1°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.9°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 35.9°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 24.0°C / 30.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.1°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  32%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.0°C / 35.3°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  32%

Ζητείται λύση για τα «κόκκινα»

 • A-
 • A+

Τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα και παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις αυξήθηκαν λόγω της αβεβαιότητας στο α’ τρίμηνο του 2017 από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδος, πέραν της ανάλυσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών (μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα), καταδεικνύει σε ειδικό κεφάλαιο τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαχείριση του προβλήματος λόγω των αργών ρυθμών της Δικαιοσύνης.

Ο χρόνος εκκαθάρισης ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου, σύμφωνα με την ΤτΕ, διαμορφώνεται στα 3,5 χρόνια -μπορεί όμως να ξεπεράσει και τα 5- όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος είναι 2 χρόνια.

Χρειάζεται επιτάχυνση

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστούν με πιο ομαλό τρόπο τα καταγγελθέντα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας (κυρίως λόγω υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη) και τα οποία στο τέλος του 2016 είχαν ανέλθει σε 48 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνεται, τυχόν επιτάχυνση των διαδικασιών κατά τρία χρόνια θα μπορούσε να αυξήσει την ανακτήσιμη αξία τους κατά 7 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι ο συνολικός στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων στην τριετία έχει καθοριστεί στα 40 δισ. ευρώ, γίνεται σαφές ότι η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών είναι καθοριστικής σημασίας καθώς θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαχείριση και να δώσει λύση για το 1/5 του στόχου.

Η ΤτΕ στην ανάλυσή της καταδεικνύει ότι οι καθυστερήσεις των δικαστικών διαδικασιών απομειώνουν την αξία των εξασφαλίσεων (από 50% - 73% με βάση τρία σενάρια) και τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης, δηλαδή το δυνητικό κέρδος των επενδυτών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η ταχύτερη δικαστική εκκαθάριση της αφερεγγυότητας και πιο ειδικά της διαδικασίας ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες δύναται να βελτιώσει σημαντικά την αξία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Δεκέμβριος 2016: 106,3 δισ. ευρώ), διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την πιο ενεργητική διαχείρισή τους στο πλαίσιο της λειτουργίας μιας αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς» αναφέρεται στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι το ύψος των ανοιγμάτων που βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας (legal protection) και πρακτικά εκκρεμεί η δικαστική τους επίλυση είναι 15,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, δηλαδή 14,6% των συνολικών υφιστάμενων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ποσό το οποίο παραμένει σταθερό και στο α’ τρίμηνο του 2017. Στα θετικά της Επισκόπησης η εκτίμηση της ΤτΕ ότι το 2017 θα αυξηθούν οι καταθέσεις, παρά τη μείωση που υπήρξε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η αύξηση των καταθέσεων θα αντανακλά την πεποίθηση της αγοράς για την εκπλήρωση της βελτίωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο ρυθμός επανατοποθέτησης των αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων τα οποία βρίσκονται εκτός του τραπεζικού συστήματος, που συνδέεται με την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές, εκτιμά η ΤτΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
Μείωση του στόχου για υψηλότερα πλεονάσματα, σε συμφωνία με τους εταίρους, ζήτησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Αlpha Bank ο πρόεδρός της Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι η οικονομία μπαίνει σε μια...
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πολύ φιλικό... fund
Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, βρίσκονται οι αναφορές του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για την...
Ενα πολύ φιλικό... fund
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων»
Την αναποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης καταδεικνύει η...
Ακαρπες οι ρυθμίσεις πολλών «κόκκινων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»
Φιλόδοξος αλλά εφικτός χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης κατά 40,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019 των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), δηλαδή των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ο...
ΤτΕ: «Μειώστε άμεσα τα προβληματικά δάνεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας