• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.1°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 9.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 3.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.1°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  5 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.5°C / 7.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.2°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  76%

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αμερικανικά funds, τουρκικές εταιρείες του κλάδου και ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα

Πωλητήριο σε «Νηρέα» και «Σελόντα»

 • A-
 • A+

Δίχτυα για την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν τους δύο μεγαλύτερους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα ρίχνουν οι συστημικές τράπεζες ξεκινώντας επίσημα πλέον τις διαγωνιστικές διαδικασίες για να πουλήσουν τις δύο εταιρείες τις οποίες διέσωσαν από βέβαιη χρεοκοπία το 2015.

«Νηρέας» και «Σελόντα», που συγκροτούν ένα πανίσχυρο από πλευράς πωλήσεων και μεριδίων αγοράς επιχειρηματικό δίπολο με ετήσιο τζίρο 365 εκατ. ευρώ, ενεργητικό άνω των 650 εκατ. ευρώ και εξαγωγές που προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, βγαίνουν στο σφυρί από τις τράπεζες με στόχο μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και σε κάθε περίπτωση εντός του 2017, να έχουν πουληθεί είτε ξεχωριστά, είτε ως ενιαίο σχήμα σε funds, διεθνείς ανταγωνιστές τους ή εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα που θα επιδιώξουν να επενδύσουν στη δημιουργία «εθνικού πρωταθλητή» στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Την Παρασκευή οι δύο εταιρείες έκαναν επισήμως γνωστή την απόφαση των τραπεζών Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank (σ.σ. ελέγχουν το 75,9% του «Νηρέα» και το 82,11% της «Σελόντα») να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αναζήτησης επενδυτών για την πώληση «του συνόλου ή μέρους της συμμετοχής τους», ενώ την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης επιβεβαίωσε ξεχωριστά και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ελέγχει πάνω από το 30% των δύο εταιρειών μετά τη μετοχοποίηση και διαγραφή χρεών του 2015.

Τις διαδικασίες έχουν αναλάβει για λογαριασμό των τραπεζών οι εταιρείες Lazard Frères SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal, που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδης ως νομικός σύμβουλος.

Η απόφαση για την πώληση των δύο leaders του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών βασίζεται στην υποχρέωση των τραπεζών να απο-επενδύσουν από μη τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά εδράζεται και στο ισχυρό ενδιαφέρον που φέρεται να έχει εκδηλωθεί από υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αμερικανικά funds, τουρκικές εταιρείες του κλάδου και ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα.

Η ποικιλία ενδιαφερόμενων αλλά και το μέγεθος των δύο εταιρειών κάνει τις τράπεζες να αισιοδοξούν ότι θα μπορούσαν να εισπράξουν τίμημα άνω των 300-350 εκατ. ευρώ πουλώντας τις μετοχές που κατέχουν.

Τα υψηλά χρέη των δύο επιχειρήσεων όμως, που μετά την αναδιάρθρωση εξακολουθούν να υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ, καθιστούν φιλόδοξο τον στόχο, γεγονός που αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή αποτίμηση των δύο εταιρειών που μόλις υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ.

Και οι δύο εταιρείες πάντως, μετά το ευρύ πλάνο αναδιάρθρωσης και μετοχοποίησης χρεών, έχουν σε μεγάλο βαθμό εξυγιανθεί και είναι πλέον κερδοφόρες.

Η εταιρεία «Νηρεύς» έκλεισε τη χρήση του 2016 με τζίρο 197,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 10,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώνονται στα 242,2 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό της ξεπερνά τα 374 εκατ. ευρώ.

Η «Σελόντα» πραγματοποίησε πέρυσι έσοδα 167,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,82 εκατ. ευρώ. Εχει θετικά ίδια κεφάλαια 7,9 εκατ. ευρώ και ενεργητικό 278 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις που τη βαραίνουν φτάνουν τα 268,1 εκατ. ευρώ.

Εξωστρεφής κλάδος

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών παραμένει, παρά τα σοβαρά προβλήματα των τελευταίων ετών και τον ισχυρό ανταγωνισμό από την Τουρκία, ένας από τους πλέον εξωστρεφείς στην Ελλάδα. Το 2016 ο όγκος των εξαγωγών των προϊόντων ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας αυξήθηκε κατά 17% και ξεπέρασε τις 83.000 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, η αύξηση των εξαγωγών μόνο για την τσιπούρα και το λαβράκι, στα οποία η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρή διεθνή θέση, κυμάνθηκε πέρσι από 7 έως 32% και η αξία τους ξεπέρασε τα 433 εκατ. ευρώ, με κατεύθυνση κυρίως την ιταλική αγορά, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η Altec μέσω των τραπεζών
Οι τράπεζες τραβούν το σωληνάκι από τον άλλοτε κραταιό όμιλο πληροφορικής Altec του επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη. Επτά χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης της προβληματικής εταιρείας Altec και της...
Προς εκκαθάριση εν λειτουργία η Altec μέσω των τραπεζών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόλυτοι ρυθμιστές στις τράπεζες οι ιδιώτες
Σε δραματική συρρίκνωση θα οδηγηθεί η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες μετά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, παρότι οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που επί τρία συνεχόμενα χρόνια...
Απόλυτοι ρυθμιστές στις τράπεζες οι ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
Κέρδη εμφανίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank για το δεύτερο τρίμηνο 2017. Οι δύο τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκιά τους, εμφανίζουν αύξηση της ρευστότητας,...
Ενισχυμένα κέρδη για τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών
Με κεφάλαια 260 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, η συμφωνία για τη σύσταση του οποίου υπεγράφη χθες. Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε μικρές...
Ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι προμηθειών στις τράπεζες
Για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, τις χρηματιστηριακές εταιρείες, τα νομικά και λογιστικά γραφεία και τους λοιπούς συμβούλους που προσλήφθηκαν για να κάνουν τη «δουλειά», ήταν μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες...
Πάρτι προμηθειών στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας