• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.1°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 16.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.5°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 11.6°C / 17.6°C
  4 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.5°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  6 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.4°C
  3 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.6°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  94%

Η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου

Σε έσοδα 6 δισ. στοχεύει το ΤΑΙΠΕΔ

 • A-
 • A+

Οι τέσσερις ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας (Υπάτης, Θερμοπυλών, Καμένων Βούρλων και Κονιαβίτη), τα παραθαλάσσια ακίνητα στην Καραθώνα Ναυπλίου και τη Λυκόβρυση Λακωνίας αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ώς το τέλος του 2018 θα πρέπει να εξασφαλίσει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν την περασμένη χρονιά, ενώ φέτος ο πήχης έχει μπει στα 2 δισ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη καλυφθεί από το 1,234 δισ. που κατέβαλε η Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Τα μεγάλα έσοδα έχουν μετατεθεί για το 2018 και αναμένεται να προέλθουν κυρίως από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, την πώληση του 5% του ΟΤΕ και την 20ετή παράταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» σε συνδυασμό με την πώληση του 30%.

Είναι τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, στη χθεσινή, εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τους δημοσιογράφους. «Δεν θα βγάλουμε διαγωνισμούς για ακίνητα που δεν είναι ώριμα», διευκρίνισε και επικαλέστηκε την περίπτωση στο Πόρτο Χέλι που έχει μεγάλες εκκρεμότητες με δασικά τμήματα.

Προχωρά η Αφάντου

Δήλωσε αισιόδοξη ότι θα προχωρήσει η πώληση των δύο μεγάλων γηπέδων στην Αφάντου Ρόδου, όπου μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εντοπίστηκαν τμήματα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και προανήγγειλε την υπογραφή μνημονίων ανάμεσα στους επενδυτές και την αρχαιολογική υπηρεσία.

Το κόστος των ανασκαφών, που υπολόγισε ότι δεν θα ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, θα βαρύνει το Δημόσιο, σε αντίθεση με το Ελληνικό που αποτελεί υποχρέωση των επενδυτών.

Μεγάλο μέρος της ενημέρωσης αφορούσε τα λιμάνια και τις μαρίνες. Για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, που παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία, διευκρίνισε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η μελέτη αξιοποίησης.

Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν και τη μίσθωση λιμενικών εγκαταστάσεων για συγκεκριμένες χρήσεις, π.χ. κρουαζιέρα. Εξέφρασε την έκπληξή της για τα σχέδια για το Λαύριο που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες τουρκικός όμιλος, ο οποίος έχει συνάψει τριετή συμφωνία με το Λιμενικό Ταμείο και δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τη 15ετή παράτασή της.

Σχετικά με τις 20 μαρίνες και τους 13 μικρούς λιμένες που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για τον Αλιμο, χωρίς να αποκλείεται η μίσθωση μαζί με τον χερσαίο χώρο.

Για την περίπτωση της Πύλου διευκρίνισε ότι δόθηκε παράταση για να βρεθεί λύση για τον χώρο που χρησιμοποιούν οι ψαράδες. «Οι περισσότερες μαρίνες δεν έχουν άδεια λειτουργίας», αποκάλυψε η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Αποκρατικοποιήσεις

Η εικόνα στις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, έχει ως εξής:

►Μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς. Χρειάστηκε να διευθετηθεί η επιδότηση για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές που προβλέπει τη διάθεση έως 49 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», με απόφαση της διοίκησης της εταιρείας το ποσό καθορίστηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

►Ως το τέλος του χρόνου θα κατατεθούν μη δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση της Εγνατίας οδού. Η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επικρότησε την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία αυξάνονται σε 18 οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων και προστέθηκαν 20 πλευρικοί στις συνολικά 90 εξόδους του οδικού άξονα, ενώ διευκρίνισε ότι οι μελλοντικοί επενδυτές θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά διόδια όταν θα λειτουργήσουν στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η «Εγνατία οδός Α.Ε.», που παραμένει στο Δημόσιο, να αναλάβει τη διαχείριση της ιδιωτικοποίησης.

►Τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν απενταχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Θα αποκτήσουν επιχειρησιακό σχέδιο μετά τη συγκρότηση της ΕΔΗΣ, της θυγατρικής του Υπερταμείου που θα διαχειριστεί σε πρώτη φάση 25 φορείς του Δημοσίου. Στην ΕΔΗΣ θα περάσουν και τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που παραμένουν στο Δημόσιο.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που είχε εκπονηθεί στα τέλη Ιανουαρίου και εγκρίθηκε τον Μάιο από την κυβέρνηση, γι' αυτό είναι ξεπερασμένο σε αρκετά από τα συνολικά 19 προγράμματά του. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η αναθεώρησή του, που όπως διευκρινίστηκε θα αφορά μόνον τα χρονοδιαγράμματα.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει τον ετήσιο στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το φετινό όριο έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, που είναι πιθανόν και να ξεπεραστεί σε περίπτωση που...
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγωνισμός για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα
Την τακτική «μαστίγιο και καρότο» ακολουθεί η κυβέρνηση με ακίνητα του Δημοσίου. Λίγες ημέρες μετά την εξαίρεση του βιότοπου Ισσος στη νότια Κέρκυρα από τα προς πώληση ακίνητα, που αποτελούσε βασικό αίτημα των...
Διαγωνισμός για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τελευταία επέκτεινε την παρουσία της και στον τομέα της συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου...
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγορά εισιτηρίων και στα ΕΛΤΑ
Τη δημιουργία δικτύου one-shop-stop, μέσα από το οποίο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και θα εξοφλούνται οι λογαριασμοί διαφόρων φορέων, προωθεί το υπερταμείο. Με αυτή την...
Αγορά εισιτηρίων και στα ΕΛΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
H πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και οι προοπτικές της κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρ’ όλο που το βασικό της θέμα...
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπάνα για αθέμιτο ανταγωνισμό
«Πόλεμος», προς το παρόν μέσω ανακοινώσεων, εκδηλώθηκε ανάμεσα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τον ΟΤΕ, με τον τελευταίο να διαμηνύει ότι «επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του»....
Καμπάνα για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας