Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά εμπόδια που είναι ανεξάρτητα από τις εκάστοτε αξιολογήσεις του Μνημονίου, θα εξακολουθήσουν για χρόνια να δυσχεραίνουν την ανάπτυξη.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 12 Απριλίου (σ.σ. δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση) σε δείγμα 706 επιχειρήσεων, καταγράφεται το παράδοξο οι επιχειρηματίες να πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί για τις εταιρείες τους, αλλά θα παραμείνει άσχημη για τη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 92,5% των επιχειρηματιών χαρακτηρίζει «άσχημη» ή «πολύ άσχημη» την πορεία της χώρας και μόνο το 40,7% εκφράζει την αισιοδοξία πως η οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη πενταετία.
Την ίδια στιγμή όμως το 54,8% αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί.
Βλέποντας κανείς τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι επιχειρήσεις ως προς τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, συμπεραίνει ότι παρά τα Μνημόνια των τελευταίων επτά ετών, γύρω μας είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.
Οι επιχειρήσεις θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα το φορολογικό πλαίσιο-ακορντεόν που αλλάζει συνεχώς (84,8%), τους ακριβούς όρους δανεισμού από τις τράπεζες (54,6%), την καθυστέρηση στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης που είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (49,2%), τις αδυναμίες από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49%) και την απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%).
Επενδύσεις
Αντίστοιχα, ως σημαντικότερα εμπόδια για τις επενδύσεις και την ανάκαμψη καταγράφονται οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές (83,8%), η πολιτική αστάθεια στη χώρα λόγω της διαρκούς αβεβαιότητας από την καθυστέρηση των αξιολογήσεων, τον «κίνδυνο χώρας» και τις συζητήσεις για το Grexit, οι επιπτώσεις από την ύφεση και τα Μνημόνια (60%) και τέλος η διαφθορά (40,3%).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας καθώς η χώρα «μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια, αργά αλλά σταθερά οδεύει προς την κανονικότητα».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πολίτες θα αργήσουν να εισπράξουν τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ωστόσο τόσο ο κόσμος όσο και οι επιχειρήσεις «βλέπουν ότι κάτι κινείται».
Αναφερόμενος στα εργασιακά και το αν η χώρα οδεύει σε «μισθούς Βουλγαρίας» ο Θ. Φέσσας είπε πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις «δεν έχουν πρόβλημα με τα εργασιακά», και αυτό που ζητούν είναι μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σημείωσε δε πως οι όποιες αλλαγές στα εργασιακά αφορούν πλέον τον συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ, όπου με τη σημερινή κατάσταση «εξυπηρετείται μια κλειστή κάστα συνδικαλιστών και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας